Charakterystyka:
FAJITA – w kuchni meksykańskiej ta potrawa jest daniem sztandarowym. Bardzo popularna i łatwa do przygotowania samodzielnie. Wypełnienie do fajitas może zawierać mięso kurczaka, wołowe, wieprzowe lub krewetki. Polecam także jako danie wegetariańskie. Duża ilość warzyw: głównie kolorowej papryki, ale i cebulki, pomidorów, ogórka, sprawia, że potrawa ta wygląda bardzo smakowicie. Całość łączona jest z plackami tortilli, a także z ryżem. Stosuje się też dodatek fasolki, drobno posiekanej sałaty, sera (np. cheddar). Pełnię meksykańskiego smaku uzyskasz podając tę potrawę z guacamole lub salsą pomidorową, a do wersji klasycznej użyj kwaśnej śmietany.
Przyprawa Fajita to kolejna propozycja z działu "meksykańskie" - została przygotowana ze składników najwyższej jakości, bez dodatku glutaminianu. Połączenie ostrego pieprzu cayenne i papryki jalapeno świetnie równoważy się z cukrem trzcinowym i dodatkiem cytrusów. Odpowiednia ilość kminu rzymskiego, soli morskiej, kolendry dla uzyskania specyficznej egzotyczności smaku. Dzięki tej mieszance Twoja potrawa zyska oryginalnej wielosmakowości, zaskoczy i zauroczy :)
Wykorzystywana jest w gastronomii (hotele, restauracje itp.) oraz w codziennym gotowaniu.
Zastosowanie:
Przyprawa do przygotowania klasycznej potrawy fajita z mięsa grillowanego lub smażonego (w cząstkach lub mielonego). Mięsa wołowego, wieprzowego, kurczaka, krewetek z dużą ilością warzyw (papryki, cebulki, pomidorów, ogórka, pieczarek, fasolki). Również w wersji wegetariańskiej: z soją lub serem (np. cheddar, polecam także grillowany halloumi). Jako przyprawa do posypywania lub marynata.
Przepis na prostą marynatę:
- Wymieszaj ok. 20g (ok. 4 łyżeczki) przyprawy fajita z 15ml (3-4 łyżki) oleju rzepakowego.
Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z mięsem (300-400g) pokrojonym w paseczki i pozostaw na noc w lodówce.
Przepis na klasyczne fajitas z patelni:
- Przygotowane wcześniej mięso wymieszaj z warzywami (po 1/3 papryki czerwonej, zielonej i żółtej pokrojonej w paseczki, ok. 4 pokrojone w plastry pieczarki, cebula czerwona pokrojona w piórka. Całość smaż krótko (do momentu, aż kurczak zarumieni się, a papryka i cebulka zacznie karmelizować). Przygotuj na osobnej patelni tortille (jeśli korzystasz z gotowej tortilli, sposób przyrządzania znajdziesz na opakowaniu).
Przygotowane fajitas nakładaj na tortille. Podawaj z guacamole lub salsą pomidorową, a do wersji klasycznej użyj kwaśnej śmietany.
Skład:
Papryka słodka, sól morska, cukier brązowy, czosnek suszony, cebula suszona, skórka cytryny, skórka pomarańczy, kolendra, kmin rzymski, pieprz cayenne, oregano, kolendra liść (natka), chilli jalapeno czerwone.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.