Kilka słów o nas:
Jesteśmy legalnie działającą firmą, na wszystkie zakupy wystawiamy paragon lub na życzenie Faktura Vat.
Naszą pasją jest wszystko co możemy wytworzyć domowymi sposobami, prawie tak jak robili to nasi przodkowie. Od lat poszerzamy swoje zainteresowania i ulepszamy technologie tworzenia naszych specjałów. Samodzielnie wytwarzamy wina, piwa, miody pitne, nalewki, wódki smakowe, pieczemy chleb, wędzimy wędliny domowe, robimy domowe przetwory i sery. Oprócz tego uprawiamy ogród, skąd bierzemy wiele produktów, do tego nasze hobby to też wędkarstwo i akwarystyka.
Przedmioty zakupione na wszystkich naszych aukcjach pakujemy w jedną paczkę.
Przy każdym przedmiocie staramy się podawać jego wagę i koszty całkowite można sobie obliczyć wg cennika. W razie wątpliwości proszę o kontakt w celu określenia kosztów przesyłki.
Frykas Dziadka Władysława- do pasztetu wieprzowego 30g waga brutto 40g
Frykas Dziadka Władysława- do pasztetu wieprzowego
Wspaniała mieszanka ziół podkreślająca walory smakowe i zapachowe domowych wyrobów.
Idealna do wykorzystania w przepisie na 2 ,,keksówki'' pysznego pasztetu wieprzowego.
Składniki:
- 1,5 kg różnych mięs ( wołowina, wieprzowina, cielęcina),
- 0,6 kg surowego boczku,
- 0,6 kg wątroby cielęcej lub wieprzowej,
-marchew, pietruszka (po kilka sztuk), 2 cebule, 10 dkg suszonych grzybów, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól,
-mieszanka ziołowa ,,Frykas Dziadka Władysława''.
-do przygotowania formy: cienkie paski słoniny (boczku), masło, bułka tarta.
Mięso, grzyby i warzywa wkładamy do rondla. Zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę lub pokrojoną podsmażamy na osobnej patelni. Wystudzone mięsa miksujemy wraz z warzywami i grzybami lub mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Do masy wbijamy jaja. Dodajemy mieszankę ziołową ,,Frykas Dziadka Władysława''. Solimy wedle uznania. Dla wzbogacenia smaku możemy dolać kieliszek koniaku lub czerwonego wytrawnego wina, dodać orzechy, kapary, suszone śliwki. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy plastry słoniny (boczku). Do formy wkładamy masę mięsną i ugniatamy łyżką. Pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Podajemy z żurawiną, chrzanem, grzybkami marynowanymi, śliwkami lub gruszkami w occie.
Ilość mieszanki ziołowej należy dodać wedle własnych upodobań smakowych.
Wszystkie nasze przyprawy są oryginalnie zapakowane przez producenta.
Nie są one przepakowywane do woreczków strunowych ręcznie, z tak naprawdę nieznaną datą przydatności do spożycia.
Przyprawy są najwyższej jakości, nie są to zmiotki 4 gatunku, np. pieprz pachnie i smakuje jak prawdziwy pieprz.