|
Kurkuma - nazywana inaczej szafranem indyjskim. Jest rośliną z rodziny imbirowatych, klimatu tropikalnego. Uprawiana jest w Indiach, Chinach, Indonezji oraz w Ameryce Południowej.
Najbardziej cenną częścią rośliny są korzenie i kłącza. Jasnobrązowe łodygi zawierają jasnopomarańczowy miąższ, które są najpierw gotowane , a następnie suszone i rozdrabniane. Posiada charakterystyczny zapach przypominający pieprz, smak ma ostry, krzenno-pikantny.
Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, sałatki, potrawy z drobiu, zupy kremowe, omlety i ryby. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soczewicy. Odrobina kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.
W naszej ofercie 20g kurkumy.
Warto przeczytać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zwierciadlo.pl
12 czerwca 2013 Autor: Renata Mazurowska
Kurkuma – dobroczynne właściwości
Szczypta kurkumy dodana do placka drożdżowego, ryżu lub… rosołu pięknie barwi potrawę na złoty kolor. Według naukowców wyciąg z jej kłączy może przeciwdziałać alzheimerowi. Warto zrobić dla niej miejsce w swojej kuchni
Hindusi wykorzystują kurkumę od tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią całkiem niedawno, dostrzegając związek między niską zachorowalnością mieszkańców Indii na alzheimera i ich dietą. Podejrzewali, że odpowiedź kryje się w stosowanych przez Hindusów przyprawach. I rzeczywiście, wkrótce wyodrębnili aktywny składnik kurkumy – kurkuminoidy. To właśnie te naturalne substancje, znajdujące się w kłączach rośliny, stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za pamięć, uwagę, zachowanie czy nastrój.
Przyprawa życia
Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) jest rośliną z rodziny imbirowatych, reprezentuje ją aż 70 gatunków. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Indii i Azji – tej „przyprawy życia” używają tam uzdrawiacze medycyny ajurwedyjskiej, najstarszego systemu leczniczego świata. Według ajurwedy wszystkie choroby biorą się z toksyn – niestrawionych resztek pokarmu pozostających w układzie trawiennym. A kurkuma dobrze wpływa na trawienie, dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne – może kiedyś staną się alternatywą dla antybiotyków? Na to musimy jeszcze chwilę poczekać, naukowcy pracują nad leczniczym zastosowaniem składników tej rośliny i łatwą do przyswojenia formą, bowiem, by odczuć dobroczynne działanie kurkumy, trzeba ją stosować przez dłuższy czas. Spożywana jako przyprawa niestety nie dociera w całości bezpośrednio do krwioobiegu i do tkanek, więc jej właściwości lecznicze nie są przez organizm ludzki w pełni wykorzystywane.
Co jeszcze wiemy o kurkumie?
Obniża poziom cholesterolu i glukozy, działa przeciwnowotworowo, łagodzi niestrawność żołądka. Z powodu właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych wykorzystywana jest w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry. Wskazaniem do jej używania są także zaparcia i wzdęcia, a wyciągi na bazie alkoholu z kłącza rośliny stosowane są przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz zaburzeniach trawiennych. Nauka dąży do tego, by właściwości kurkumy wykorzystywać także w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy.
============================================================
faktydlazdrowia.pl
» Zdrowie i odżywianie »
Niesamowite właściwości kurkumy pomagają wrócić do zdrowia z objawów demencji
25 czerwca 2013 08:00
Niesamowite właściwości kurkumy pomagają wrócić do zdrowia z objawów demencjiJeśli osoba, którą kochasz, cierpi na chorobę Alzheimer’a – lub inną formę demencji – jest nadzieja i sposób leczenia, w kurkumie. Na podstawie wyników trzech niezależnych studium przypadków wykazano, że kurkuma – której głównym aktywnym składnikiem jest kurkumina – posiada moc nie tylko w leczeniu zarówno behawioralnych, jak i psychologicznych objawów powiązanych z demencją, ale również pomaga w pełnym powrocie do zdrowia w zaledwie kilka miesięcy.
Tradycyjna przyprawa, która jest stosowana od tysiącleci w dużych ilościach w Indiach i południowo-wschodniej Azji, kurkuma – jest przedmiotem wielu badań naukowych w ostatnich latach. Kurkuma pozytywnie wpływa na układ krwionośny, trawienny i neurologiczny. Jednocześnie nadal rozwija się też niekończąca, jak się wydaje, lista chorób, z leczenia których przyprawa ta jest znana.
Tak właśnie jest w przypadku wpływu kurkumy na funkcje poznawcze, jak wykazało nowe badanie z Japonii. Lekarz naczelny szpitala Kariya Toyota General Hospital w mieście Kariya w Japonii i współpracownicy, ocenili trzy oddzielne studium przypadków dotyczące kurkumy, dochodząc do fascynujących wniosków odnośnie właściwości leczniczych tej przyprawy. W każdym przypadku wykazano, że kurkuma przynosi ulgę zarówno w objawach demencji, jak i poprawia ogólne funkcje poznawcze.
„W badaniu dotyczącym trzech pacjentów z chorobą Alzheimera, u których utrata funkcji poznawczych i behawioralnych oraz psychologicznych objawów demencji była ciężka – manifestująca się poprzez drażliwość, pobudzenie, uczucie lęku oraz apatię – uzupełnienie diety o proszek z kurkumy w kapsułkach przez ponad rok, wykazało powiązanie z poprawą objawów”, napisali autorzy w podsumowaniu badania.
Dodali również: „Całkowity wynik krótkiego kwestionariusza Inwentarza Neuropsychiatrycznego (NPI) znacząco się obniżył – zarówno jeśli chodzi o ostrość objawów, jak i obciążenie opiekunów – po 12 tygodniach leczenia… Wynik w teście oceny otępienia MMSE (ang. Mini-Mental State Examination) wzrósł o 5 punktów (z 12/30 do 17/30) w jednym z przypadków, natomiast w pozostałych dwóch przypadkach pacjenci byli w stanie rozpoznać rodzinę w ciągu jednego roku od rozpoczęcia leczenia”.
Spożywanie zaledwie jednego grama kurkumy dziennie przez trzy miesiące, może prowadzić do „niesamowitej poprawy”
Tak więc, gdy konwencjonalny przemysł leczniczy w dalszym ciągu marnuje miliardy dolarów poszukując „farmaceutycznego złotego środka” przeciwko demencji, prosta i niedroga przyprawa pozyskana z rośliny już to osiąga. Spożywanie zaledwie jednego grama, lub około jednej czwartej łyżeczki proszku kurkumy dziennie, jest wystarczające, aby uzyskać niesamowitą poprawę w przypadku objawów demencji.
Wcześniejsze badania opublikowane w czasopiśmie Annals of Indian Academy of Neurology w 2008 r., potwierdzają te wyniki wykazując, że naturalne mechanizmy antyoksydacyjne, przeciwzapalne i detoksykujące kurkumy, pomagają poprawić pamięć u pacjentów cierpiących na demencję. Innymi słowy, spożywając po prostu więcej tej pełnej smaku przyprawy w ramach naszej codziennej diety, możemy potencjalnie całkowicie odmienić zdrowie mózgu i złagodzić nawet najcięższe objawy demencji.
„Właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i lipofilne kurkuminy poprawiają funkcje poznawcze pacjentów z chorobą Alzheimer’a” – napisali autorzy wcześniej wspomnianego badania, w streszczeniu. „Ze względu na różne efekty kurkuminy, takie jak zmniejszenie ilości płytek starczych beta-amyloid, opóźnioną degradację neuronów [...] działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz zmniejszone wytworzenie mikrogleju, ogólna pamięć pacjentów z chorobą Alzheimer’a poprawiła się”.
Autor: Jonathan Benson
|