Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRZYGOTOWANIE WSADU WIELKOPIECOWEGO Mazanek SPIS

16-02-2014, 11:46
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5.99 zł     
Użytkownik Profi-Libris
numer aukcji: 3951617379
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 5   
Koniec: 16-02-2014 11:18:29

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

kontakt komentarze nasza oferta strona o mnie

 

przedmiot aukcji:

PRZYGOTOWANIE WSADU WIELKOPIECOWEGO

Eugeniusz Mazanek

Jan Janowski

Ryszard Benesch

Wydawnictwo: Śląsk, 1968
Oprawa: twarda
Stron: 356
Stan: bardzo dobry (-), nieaktualne pieczątki

W książce opisano najważniejsze światowe i krajowe złoża rud żelaza i manganu, metody badań i ceny rud, własności koksu wielkopiecowego, wzbogacanie, prażenie, spiekanie, grudkowanie
i brykietowanie rud żelaza wraz z opisem urządzeń stosowanych w tych procesach oraz podano wpływ przygotowania wsadu na bieg wielkich pieców. Prócz tego opisano nowoczesne metody otrzymywania żelaza poza wielkim piecem.

Książka jest przeznaczona dla techników i inżynierów zatrudnionych w hutach żelaza oraz może służyć pomocą dla studentów wyższych technicznych zakładów naukowych.

SPIS TREŚCI :

Rozdział 1. Rudy żelaza i manganu . 7
1.1. Charakterystyka rud żelaza i manganu 7
1.1.1. Rudy żelaza
1.1.2. Rudy manganu U
1.2. Kryteria oceny wartości metalurgicznej rud żelaza 12
1.3. Najważniejsze światowe i krajowe złoża rud żelaza i manganu . 17
1.3.1. Światowe złoża rud żelaza 17
1.3.2. Polskie złoża rud żelaza 25
1.3.3 Światowe złoża rud manganu 27
1.4. Surowce i materiały rudne dla wielkich pieców hut krajowych  30
Literatura 31

Rozdział 2. Metody badań i oceny rud 32
2.1. Pomiar porowatości rud i spieków   33
2.2. Badania redukcyjności rud 36
2.3. Analiza tęrmiczno-różnicowa 40
2.3.1. Wstęp 40
2.3.2. Urządzenia d o analizy termiczno-różnicowej   . 40
2.3.3. Przebieg analizy termiczno-różnicowej 41
2.3.4. Wpływ różnych czynników na kształt krzywych różnicowych 42
2.3.5. Ilościowa analiza minerałów na podstawie różnicowych krzywych
nagrzewania 43
2.3.6. Zastosowanie analizy termiczno-różnicowej do badań rud  45
2.4. Termiczna analiza wagowa 46
2.5. Analiza ilościowa gazów wydzielonych podczas nagrzewania minerałów 49
2.6. Analiza dylatometryczna minerałów 50
2.7. Analiza mikroskopowa 51
2.8. Analiza rentgenostrukturalna 54
2.9. Spektrofotometria absorpcyjna w podczerwieni 57
2.10. Mikroskopia elektronowa 59
2.11. Mikroanaliza za pomocą sondy elektronowej 61
Literatura 63

Rozdział 3. Topniki stosowane we wsadzie wielkopiecowym 64
3.1. Kamień wapienny 65
3.2. Dolomit 74
3.3. Inne topniki stosowane we wsadzie wielkopiecowym 77
3.3.1. Ankieryt  77
3.3.2. Fosforyty 77
3.3.3. Żużel martenowski 77
Literatura

Rozdział 4. Koks wielkopiecowy 79
4.1. Ogólna charakterystyka koksu 79
4.2. Własności chemiczne koksu wielkopiecowego . 80
4.2.1. Zawartość węgla pierwiastkowego 81
4.2.2. Części lotne Vb (w przeliczeniu na substancję suchą i bezpopiołową) 82
4.2.3. Zawartość siarki  82
4.2.4. Zawartość fosforu   , 84
4.2.5. Zawartość popiołu   84
4.2.6. Zawartość wilgoci , 87
4.3. Własności fizyko-chemiczne koksu wielkopiecowego  89
4.3.1. Reakcyjność koksu . , 89
4.3.2. Wartość opałowa koksu  98
4.3.3. Temperatura zapłonu koksu  99
4.3.4. Ciepło właściwe i przewodnictwo cieplne koksu  99
4.4. Własności fizyczne koksu wielkopiecowego    . 101
4.4.1. Porowatość koksu 10!
4.4.2. Kawałkowość koksu 103
4.4.3. Równomierność wielkości kawałków koksu , 104
4.4.4. Ciężar nasypowy koksu . 106
4.4.5. Szczelinowatość koksu 108
4.5. Mechaniczne własności wytrzymałościowe koksu wielkopiecowego , 111
4.5.1. Charakterystyka ogólna 111
4.5.2. Metody badań mechanicznych własności wytrzymałościowych
koksu w warunkach normalnych 112
4.5.3. Metody badań termomechanicznych własności koksu przy wysokich
temperaturach 113
4.5.4. Ścieralność koksu wielkopiecowego 121
4.5.5. Wytrzymałość koksu wielkopiecowego na rozkruszanie  125
4.5.6. Wytrzymałość koksu na ściskanie  127
4.6. Wpływ własności koksu na bieg wielkiego pieca 132
Literatura 135

Rozdział 5. Wzbogacanie rud żelaza i manganu .
5.1. Pojęcia ogólne i podstawy oceny procesów wzbogacania .  . 137
5.2. Przemywanie i klasyfikacja rud 140
5.3. Wzbogacanie w cieczach ciężkich 149
5.4. Inne metody wzbogacania grawitacyjnego  154
5.5. Wzbogacanie flotacyjne 161
5.6. Wzbogacanie elektrostatyczne i elektromagnetyczne   . 166
Literatura 170

 

Rozdział 6. Prażenie rud żelaza i topników  . 171
6.1. Ogólne podstawy procesów prażenia  171
6.2. Teoretyczne podstawy procesów prażenia rud żelaza    172
6.3. Utleniające prażenie rud żelaza 177
6.3.1. Warunki prowadzenia procesu  177
6.3.2. Piece szybowe do prażenia utleniającego 177
6.3.3. Piece obrotowe do prażenia utleniającego .
6.3.4. Wskaźniki produkcyjne 182
6.4. Magnetyzujące prażenie rud żelaza  . 184
6.4.1. Warunki prowadzenia procesu 184
6.4.2. Piece szybowe do prażenia magnetvzującego  186
6.4.3. Piece obrotowe do prażenia magnetyzującego   . 188
6.4.4. Wskaźniki produkcyjne 193
6.4.5. Prażenie fluidyzacyjne      . 193
6.5. Prażenie kamienia wapiennego  196
Literatura 197

Rozdział 7. Składowanie i przygotowanie wsadu wielkopiecowego   198
7.1. Typy składowisk wielkopiecowych 198
7.2. Urządzenia i transport na składowiskach . 202
7.2.1. Odmrażalnia wagonów 202
7.2-2. Wywrotnica wagonów 204
7.2.3. Suwnica bramowa 207
7.2.4. Transferkary 208
7.3. Uśrednianie i sezonowanie rud . 200
7.3.1. Uśrednianie rud 210
7.3.2. Sezonowanie rud   216
7.4. Kruszenie, mielenie i sortowanie rud oraz topników 217
7.4.1. Kruszenie rud .217
7.4.2. Przesiewanie r.ud 223
Literatura. 230

Rozdział 8. Spiekanie rudy 231
8.1. Ogólny przebieg procesu  231
8.2. Spalanie koksu w procesie spiekania rudy .235
8.3; Przewiewność mieszanki spiekalnicze]  .238
8.4. Reakcje w warstwie spiekanej rudy     241
8.5. Usuwanie niektórych szkodliwych domieszek w procesie spiekania 248
8.6. Temperatury w warstwie rudy podczas spiekania . 250
8.7. Obliczenie składu spieku    253
8.8. Ocena jakości spieku 254
8.9. Ocena jakości spieku na podstawie badań struktury mineralnej i składu fazowego spieków  258
8.10. Intensyfikacja procesu spiekania rudy .264
8.11. Urządzenia spiekalni taśmowej .   271
8.11.1. Zasobniki dozujące   272
8.11.2. Konstrukcja taśmy spiekalniczej 274
8.11.3. Urządzenia do odsiewania i chłodzenia spieku    276
8.11.4. Oczyszczanie i odsysanie gazów   279
8.11.5. Transport wewnętrzny spiekalni   . 281
8.11.6. Klimatyzacja pomieszczeń spiekalni  282
8.11.7. Kontrola procesu spiekania i automatyzacja pracy taśmy spiekalniczej
8.12. Spiekalnie misowe 290
8.13. Spiekanie rudy w piecach obrotowych 292
Literatura 293

Rozdział 9. Grudkowanie rud żelaza 294
9.1. Teoria M. Tigerschiolda i P. A. Ilmoniego tworzenia się grudek  295
9.2. Technologia grudkowania 298
9.3. Wpływ wypałków pirytowych na własności grudek 301
9.4. Utwardzanie grudek bez wypalania 301
9.5. Badanie własności grudek oraz struktura i skład fazowy grudek wypalonych
9.6. Urządzenia do grudkowania 304
9.7. Technologia i urządzenia do wypalania grudek    307
9.7.1. Piece szybowe 308
9.7.2. Taśmy do wypalania grudek 310
9.7.3. Wypalanie grudek w piecach obrotowych z wstępnym pcdgrzewaniem
na krótkiej taśmie 313
9.8. Grudki samotopliwe 315
Literatura  315

Rozdział 10. Brykietowanie rud 316
Literatura  319

Rozdział 11. Wpływ przygotowania wsadu na prace wielkich pieców   320
Literatura 327

Rozdział 12. Nowoczesne metody otrzymywania żelaza poza wielkim piecem  328
12.1. Otrzymywanie żelaza w elektrycznych piecach szybowych  . 329
12.2. Metody otrzymywania żelaza w stanie ciekłym za pomocą reduktora
w stanie stałym 331
12.2.1. Metoda Electrokemisk 331
1,2.2.2. Metoda Strategic-Udy 332
12.2.3. Metoda Dwight-Lloyd-Mac Wane .333
12.2.4. Metoda Orcarb 334
12.2.5. Metoda de Sy .335
12.2.6. Metoda Basseta 336
1,2.2.7. Metoda Sturzelberg 337
12.2.8. Metoda Kruppa 337
12.3. Metody otrzymywania żelaza w stanie stałym za pomocą reduktora
w stanie stałym 338
12.3.1. Metoda R-N 338
12.3.2. Metoda Krupp-Eisenschwamm 339
12.3.3. Metoda Kalling-Avesta 340
12.3.4. Metoda Kalling-Domnarfvet 340
12.3.5. Metoda Hóganasa
12.3.6. Metoda Freemana  342
12.4. Metody otrzymywania żelaza w stanie ciekłym za pomocą reduktora gazowego 343
12.4.1. Metoda Jet Smelting 343
12.4.2. Metoda Flame Smelting 344
12.5. Metody otrzymywania żelaza w stanie stałym za pomocą reduktora gazowego 345
12.5.1. Metoda Wiberga . 345
12.5.2. Metoda Hyl 346
12.5.3. Metoda Finsider (projekt) 347
12.5.4. Metoda ORF 348
12.5.5. Metoda Republic Steel 348
12.5.6. Metoda Lurgi Gallusera 348
12.5.7. Metoda Madaras 349
12.5.8. Metoda H-Iron 349
12.5.9. Metoda ERL 351
12.5.10. Metoda Nu-Iron
12.5.11. Metoda Novalfer 353
12.5.12. Metoda CO-C-Fer 353
12.5.13. Metoda Stelling 354
12.5.14. Metoda Electro-Fluidisation 355
Literatura 356

 

 

PRZYGOTOWANIE WSADU WIELKOPIECOWEGO Mazanek SPIS

strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt

Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt