Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Przewodnik do ćwiczeń z mikrobiologii [nowa]

24-04-2014, 20:04
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8.30 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 8.30 zł     
Użytkownik BookMaster_pl
numer aukcji: 4093745051
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 27   
Koniec: 24-04-2014 19:13:55

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Przewodnik do ćwiczeń z mikrobiologii - Zbigniew Kotylak



Dane firmy:

Księgarnia internetowa
BookMaster_pl

ul. Stroma 18a
00-100 Warszawa
poniedziałek-piątek 10-18

Odbiór osobisty:

Każdą zakupiony produkt
możesz odebrać osobiście, oszczędzając na kosztach przesyłki.
Szczegóły uzgadniamy emailowo zaraz po wygraniu aukcji.


BookMaster_pl na aukcjach Allegro oferuje Państwu nowości wydawnicze,
bestsellery oraz inne ciekawe tytuły w atrakcyjnych cenach.
Wszystkie prezentowane produkty są nowe.
Przed zakupem zapoznaj się ze stroną "o mnie".
Zapraszamy do licytacji.

Przedmiotem licytacji jest:

Przewodnik do ćwiczeń z mikrobiologii

Zbigniew Kotylak

Szczegóły:
  • ISBN:83[zasłonięte]87948-9
  • liczba stron: 124
  • okładka: miękka
  • wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • wymiary: 176 x 250 mm
  • Rok wydania: 1999
  • Stan: NOWA, NIEUŻYWANA

    Przewodnik do ćwiczeń z mikrobiologii opis:
    Opis publikacji: I. Technika pracy mikrobiologicznej - Wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego, Przygotowanie szkła laboratoryjnego, mycie, jałowienie, Metody sterylizacji, Technika posiewów, Ćwiczenia: Teoretyczne i praktyczne objaśnienia regulaminu laboratorium oraz ogólnych zasad wykonywania ćwiczeń, Opis wyposażenia laboratorium na przykładzie własnego laboratorium, Przygotowanie i sterylizacja szkła laboratoryjnego, Demonstracja filtrów bakteriologicznych, Izolacja pojedynczych kolonii metodą posiewu ezą na płytki agarowe, II. Mikroorganizmy w środowisku: bogactwo występowania, różnorodność form bakteryjnych - Powietrze jako środowisko bytowania mikroorganizmów, Woda jako środowisko bytowania mikroorganizmów, Gleba jak środowisko bytowania bakterii, Ćwiczenia: Drobnoustroje na płytkach agarowych, obecność bakterii w laboratorium i na zewnątrz laboratorium, Demonstracja obecności bakterii w wodzie i glebie, III. Mikroskop, zastosowanie w badaniu morfologii bakterii - Budowa mikroskopu, zasady optyczne, Przygotowanie mikroskopu do badań mikrobiologicznych, Ćwiczenia: Przygotowanie szkiełek do preparatów, Ustawienie oświetlenia wg metody Kohlera, Ogniskowanie mikroskopu, Oglądanie hodowli mikroorganizmów pod mikroskopem, Rozmiary komórek bakterii i drożdży, IV. Morfologia bakterii, opis na podstawie metod barwienia - Zasady barwienia, Rodzaje barwników i barwienia, Wymiary i kształt komórek bakteryjnych, Ćwiczenia: Barwienie proste, Barwienie negatywowe, Barwienie złożone - metoda Gramma, Kwasooporność - barwienie metodą Ziehl-Nielsena, V. Struktura komórki bakteryjnej: opis na podstawie barwienia części składowych - Formy przetrwalne, Budowa i rola otoczek, Rzęski - rola w ruchu bakterii, Ściana komórkowa, Ćwiczenia: Obserwacje spor po zabarwieniu, Barwienie otoczek bakteryjnych, Obserwacja rzęsek (barwienie), Ruch bakterii, Obserwacja w kropli wiszącej, Demonstracja ruchu bakterii w agarze półpłynnym, Barwienie ściany komórkowej, VI. Podłoża bakteriologiczne - Definicja podłoża bakteryjnego, Rodzaje podłoży bakteriologicznych, Przygotowanie podłóż bakteriologicznych, Ćwiczenia: Przygotowanie bulionu, bulionu drożdżowego, agaru odżywczego, bulionu z glukozą, Przygotowanie wybranych podłóż minimalnych (syntetycznych), Weryfikacja wzrostu na przygotowanych podłożach, Podłoża selektywne, różnicujące i wzbogacane: przygotować po jednym przykładzie, VII. Wzrost bakterii, izolacja czystych hodowli - Wzrost bakterii, synchronizacja wzrostu, Typy wzrostu na podłożach stałych i płynnych, Fazy wzrostu hodowli w podłożach płynnych, Ilościowe metody określania liczby drobnoustrojów w środowisku, Ćwiczenia: Metoda izolacji pojedynczych kolonii, wysiew ezą, Metoda izolacji pojedynczych kolonii: rozcieńczenie w płynnym agarze, Ilościowe określenie liczby bakterii: metoda rozcieńczeń, Typy wzrostu na podłożach płynnych i stałych, Krzywa wzrostu; fazy wzrostu, Hodowle beztlenowe, Przechowywanie hodowli bakteryjnych, VIII. Aktywność biochemiczna bakterii - Proces odżywiania, Oddychanie tlenowe i beztlenowe jako źródła energii, Źródła węgla: heterotrofizm i autotrofizm, Źródła azotu, Rozkład węglowodanów, białek i tłuszczy, Ćwiczenia: Hydroliza węglowodanów, białek i tłuszczy, Reakcje w mleku odtłuszczonym z indykatorem lakmusowym, Wytwarzanie H 2S , Wytwarzanie indolu, Redukcja azotanów, Fermentacje: wybrane przykłady fermentacji cukrów, IX. Kontrola populacji bakteryjnej: wpływ czynników fizycznych - Charakterystyka czynników fizycznych, Rola temperatury, Rola promieniowania UV, Ciśnienie osmotyczne, Rola wilgotności, wpływ wysychania, Ćwiczenia: Wpływ temperatury na tempo wzrostu, Punkt i czas śmierci cieplnej, Czas śmierci cieplnej, Punkt śmierci cieplnej, Efekt naświetlania ultrafioletem, Wpływ koncentracji soli i cukrów na wzrost bakterii, X. Kontrola populacji bakteryjnej, wpływ czynników chemicznych - Charakterystyka czynników chemicznych, Wpływ pH, stężenie jonów wodorowych, Działanie metali ciężkich, Wpływ barwników, Dezynfekcja, czynniki dezynfekcyjne, Działanie antybiotyków, Ćwiczenia: Wpływ pH na wzrost, Oligodynamiczne działanie metali, Bakteriostatyczne działanie barwników, Wpływ czynników dezynfekcyjnych: fenol, krezol, Wpływ antybiotyków, Przepisy dla roztworów i pożywek.



    Zapraszamy

    • 1. Zapoznaj się ze stroną o nas
    • 2. Każdą przesyłkę wysyłamy w specjalnym tekturowym opakowaniu (albo kopercie bąbelkowej) chroniącym produkty w trakcie transportu.
    • 3. Przesyłkę wysyłamy listem poleconym, priorytetowym lub kurierem.
    • 4. Do każdego zamówienia wystawiamy imienną fakturę Vat.
    • 5. Sprawdź nasze komentarze