Przepis na rower
to relacja z podróży, której celem jest zaprojektowanie
i skonstruowanie roweru marzeń. Po drodze Robert Penn
zgłębia kulturę, naukę i historię roweru. Od
Stoke-on-Trent, gdzie w rzemieślniczym warsztacie budują
dla niego ramę, przez Kalifornię, ojczyznę roweru
górskiego, gdzie Robert szuka idealnego koła, po
Portland, Mediolan i Coventry, miejsc narodzin
współczesnego roweru - w każdym punkcie podróży snuje
opowieść o miłości do jazdy na rowerze. To historia o
doskonałych częściach – takich, które wyznaczają
standardy niezawodności, kunsztu i piękna. Książka
opowiada o tym, jak rower zmienił bieg ludzkich dziejów,
począwszy od wynalazku „rumaka ludu” po jego rolę w
emancypacji kobiet, i od inżynierskiego geniuszu koła ze
szprychami po nieprzemijający urok wyścigu Tour de
France. To opowieść o tym, dlaczego jeździmy na rowerze
i czemu ta prosta maszyna nadal ma tak wielkie znaczenie
w naszym życiu.
Robert Penn jeździ
rowerem do pracy, aby zachować dobrą kondycję, aby
cieszyć się świeżym powietrzem i promieniami słońca,
robić zakupy, uciekać od świata, czerpać radość z
fizycznej i emocjonalnej wspólnoty rowerowej braci.
Jeździ też żeby nie zwariować, dla przyjemności, czasem
by komuś zaimponować, poczuć adrenalinę, i usłyszeć
śmiech ukrytego w sobie chłopca. Robert-rowerzysta
przepedałował większość swego dorosłego życia.
Przemierzył ponad czterdzieści krajów na pięciu
kontynentach. Robert-dziennikarz pisze dla „Financial
Timesa”, „Obervera” i „Condé Nast Travellera”, firmuje
również swoim nazwiskiem różne publikacje o rowerach.
Jest współautorem książki The Wrong Kind of Snow
(Zima zaskoczyła drogowców), którą chwalono
jako „inteligentnie przyrządzoną mieszankę pełną ważkich
tematów” („Daily Mail”), „niezwykle fascynującą,
napisaną lekkim piórem” („Financial Times”). Robert
mieszka w Black Mountains na południu Walii z żoną i
trójką dzieci. Do pracy dojeżdża rowerem górskim trasą
przez wrzosowiska.