PRZEPĘKLA
Sproszkowany owoc 100 g
PRZEPĘKLA to wrzecionowata lub kulistawa jagoda pokryta nieregularnymi, kolczastymi wyrostkami, w stanie dojrzałym uzyskująca barwę pomarańczową. Pod grubą, gąbczastą, silnie twardniejącą okrywą zawiera liczne nasiona otoczone mocno przylegającym, miękkim i soczystym, krwistoczerwonym miąższem. Przepękla często jest nazywany „niebiańskim owocem.”
Gac (wietnamska nazwa) uważany jest obecnie za jedno z najbogatszych źródeł beta-karotenu i likopenu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz błonnika dietetycznego. Z jego miąższu i nasion produkuje się liczne preparaty, wspomagające układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Owoce przepękli zawierają ok. 70 razy więcej likopenu niż pomidory oraz 10-krotnie więcej karotenu niż marchew. To źródło największej ilości wit. A spośród wszystkich owoców i warzyw. Ponadto powyższe substancje są w łatwo przyswajalnej formie, z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi.
Działanie:
- chroni przed uszkodzeniami komórkowymi
- zapobiega oznakom starzenia się
- wspomaga prawidłowy przepływ krwi
- posiada właściwości przeciwzapalne
- likopen pomaga utrzymać właściwe funkcje prostaty
- wspomaga odporność
- zwalcza bakterie i wirusy
Gac pochodzi z południowo-wschodniej Azji, znany i ceniony od wieków za swoje dobroczynne właściwości dla zdrowia, a ze względu na sezonową dostępność jest spożywany tylko podczas wyjątkowych okazji.
Sposób użycia: 1-2 łyżeczki dziennie, spożywać według uznania np. z jogurtem naturalnym lub szejkiem owocowo-warzywnym.
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Wietnam