Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY ZABEZPIECZENIE PRZECIWPOŻAROWE

08-02-2014, 20:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 3930387964
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 1   
Koniec: 08-02-2014 20:02:23

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1969
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -

DARMOWA WYSYŁKA na terenie Polski niezależnie od ilości i wagi (przesyłka listem poleconym priorytetowym, ew. paczką priorytetową, jeśli łączna waga przekroczy 2kg), w przypadku wysyłki zagranicznej cena według cennika poczty polskiej.

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

KOMENDA GŁÓWNA STRAŻY POŻARNYCH
RYSZARD BUDZIANOWSKI
ZABEZPIECZENIE PRZECIWPOŻAROWE PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
ARKADY 1969
Opinidawca TADEUSZ MATUSZEWSKI
Redaktor ALEKSANDRA PEMPLOWA




W książce omówiono zagrożenie pożarowe w poszczególnych gałęziach przemysłu spożywczego, wynikające ze stosowania surowców, ich transportu, procesów technologicznych oraz warunków budowlanych, instalacji i wyposażenia zakładów w sprzęt i urządzenia gaśnicze. Zasadnicze gałęzie przemysłu spożywczego są krótko omówione z podaniem szczegółowych wskazówek dla wyeliminowania niebezpieczeństwa pożaru.
Książka przeznaczona jest dla personelu technicznego zakładów pracy oraz pracowników ochrony przeciwpożarowej.
Normy lub cytaty z norm zamieszczone w niniejszej pracy są aktualne w chwili druku. Sprawdzić przed stosowaniem normy.
Okładkę projektował WIESŁAW KOSIŃSKI
Redaktor techniczny K. KARDASZEWICZ
Korektor techniczny J. SZYMONEK




SPIS TREŚCI

Wstęp.................. 6
I. Palne surowce stosowane w przemyśle spożywczym..... 11
1. Surowce podstawowe.............. 11
— Własności fizyczno-chemiczne........... 11
— Charakterystyka pożarowa............ 11
2. Surowce pomocnicze.............. 14
— Własności fizyczno-chemiczne........... 14
— Charakterystyka pożarowa............ 15
II. Transport wewnętrzny w przemyśle spożywczym...... 17
1. Zagrożenie pożarowe.............. 17
— Transport pneumatyczny............ 17
— Transport mechaniczny i ręczny.......... 17
— Transport grawitacyjny............. 19
2. Wymagania przeciwpożarowe w zakresie urządzeń transportu wewnętrznego ................. 19
— Transport pneumatyczny............ 20
— Transport mechaniczny i ręczny.......... 20
— Transport grawitacyjny (ześlizgi).......... 21
III. Magazynowanie surowców............. 22
1. Zagrożenie pożarowe.............. 22
2. Wskazania w zakresie bezpieczeństwa przeciwpożarowego .... 24
— Wskazania ogólne.............. 24
— Wskazania, dotyczące wyeliminowania przyczyn powstawania pożarów .................. 24
— Wskazania dotyczące wyeliminowania przyczyn rozszerzania się pożarów................. 25
—- Wskazówki porządkowe............ 25
IV. Procesy technologiczne.............. 27
1. Przemysł zbożowo-młynarski............ 27
— Zagrożenie pożarowe............. 27
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 29
2. Przemysł cukrowniczy............. 31
— Zagrożenie pożarowe............. 31
-— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 34
3. Przemysł cukierniczy.............. 38
— Zagrożenie pożarowe .-............ 38
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 41
4. Przemysł jajczarsko-drobiarski........... 42
— Zagrożenie pożarowe............. 42
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 44
5. Przemysł olejarski.............. . 45
— Zagrożenie pożarowe............. 45
'— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 50
6. Przemysł owocowo-warzywny........... 52
— Zagrożenie pożarowe............. 52
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 52
7. Przemysł paszowy............... 53
— Zagrożenie pożarowe............. 53
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 53
8. Przemysł piwowarsko-słodowniczy.......... 54
—' Zagrożenie pożarowe............. 54
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 56
9. Przemysł tytoniowy.............. 57
— Zagrożenie pożarowe......'....... 57
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 60
10. Przemysł spirytusowy.............. 61
— Zagrożenie pożarowe............. 61
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego................. 62
11. Przemysł zielarski............... 63
— Zagrożenie pożarowe............. 63
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ............v..... 65
12. Przemysł ziemniaczany.............. 66
— Zagrożenie pożarowe............. 66
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ...............' 67
13. Przemysł mięsny............... 69
— Zagrożenie pożarowe............. 69
— Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego ................. 71
VI. Magazynowanie wyrobów i produktów gotowych...... 73
1. Zagrożenie pożarowe.............. 73
2. Wskazania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego 77
VU. Warunki budowlane .............. 81
1. Lokalizacja................. 81
— Odległość między budynkami .... -....... 81
— Odległość budynków od dróg publicznych....... 82
— Odległość budynków od torów kolejowych....... 83
2. Warunki ogólne................ 84
3. Warunki szczegółowe.............. 86
4. Warunki ewakuacyjne.............. 87
5. Drogi dojazdowe i wewnętrzne........... 89
— Dojazdy do zakładów............. 91
— Wjazdy na teren zakładów............ 91
— Przejazdy................ 91
— Dojazdy do poszczególnych obiektów i urządzeń przeciwpożarowych 92
VIII. Instalacje.................. 93
1. Instalacje elektryczne.............. 93
— Urządzenia elektryczne w pomieszczeniach niebezpiecznych pod względem pożarowym............. 93
— Urządzenia elektryczne w pomieszczeniach, strefach i przestrzeniach zewnętrznych zagrożonych wybuchem........ 94
2. Instalacje ogrzewcze.............. 95
3. Urządzenia wentylacyjne............. 98
4. Instalacje piorunochronne............. 101
5. Instalacje kanalizacyjne............. 101
IX. Środki gaśnicze, podręczny sprzęt gaśniczy i urządzenia przeciwpożarowe 102
1. Środki gaśnicze................ 102
— Woda ................. 102
— Piana.................. 103
— Dwutlenek węgla (CO2)............. 103
— Proszki gaśnicze............... 103
2. Podręczny sprzęt gaśniczy............. 104
— Zasady ustalania rodzajów sprzętu podręcznego...... 104
— Zasady ustalania ilości sprzętu podręcznego........ 104
— Zasady rozmieszczania sprzętu podręcznego....... 104
3. Urządzenia gaśnicze.............. 105
— Urządzenia gaśnicze wodne............ 105
— Hydranty zewnętrzne............. 106
— Hydranty wewnętrzne............. 106
— Urządzenia tryskaczowe . ........ 107
— Urządzenia zraszaczowe............ 107
— Zasłony wodne.........., .... 108
— Urządzenia gaśnicze pianowe........... 109
— Urządzenia gaśnicze śniegowe (CO2)......... 109
4. Urządzenia alarmowe.............. 111
X. Przepisy porządkowe i zasady postępowania w czasie pożaru . . . 112
1. Dozór w zakresie bezpieczeństwa przeciwpożarowego..... 112
2. Wskazówki porządkowe............. 113
— Utrzymanie porządku i czystości.......... 113
—- Palenie papierosów............. 113
— Obsługa i eksploatacja oraz konserwacja urządzeń i instalacji elektrycznych............... 113
— Obsługa i eksploatacja oraz konserwacja urządzeń i instalacji ogrzewczych (CO).............. 114
— Ustawianie, eksploatacja, obsługa i konserwacja maszyn, aparatury itp.................. 114
— Podręczny sprzęt gaśniczy . ........... 114
3. Sankcje karne grożące winnym nieprzestrzegania przepisów pizeciw-pożarowych ................ 114
— Przepisy karne przewidziane ustawą o ochronie przeciwpożarowej 114
— Przepisy karne przewidziane kodeksem karnym...... 115
4. Postępowanie pracowników w czasie pożaru........ 115
— Ogólne obowiązki pracowników w czasie pożaru...... 115
-— Alarmowanie............... 117
— Likwidacja pożaru.............. 117
— Ewakuacja................ 119
Wykaz piśmiennictwa.............. 120





WYKAZ PIŚMIENNICTWA

1. Antoniak S., Borowski P.: Zabezpieczenie przeciwpożarowe magazynów i zakładów handlowo-produkcyjnych GSiPZGS. Arkady, Warszawa 1968.
2. Grynczel Z.: Piana jako środek gaśniczy. MON. Warszawa 1963.
3. Lindner J.: Gaszenie pożarów gazami obojętnymi. MON. Warszawa 1957. -1 Mokrzycki J.: Technologia ogólna. PWT. Warszawa 1954.
5. Maciejczyk A., Pilawski W.: Elektryczne urządzenia lokalnej sygnalizacji alarmowej straży pożarnych. BiA. Warszawa 1954.
- 6. Pilawski W.: Przeciwpożarowe zabezpieczenie zakładów przemysłowych. MON. Warszawa 1959.
7. Rogowski M.: Pożary w zakładach przemysłowych. PZU. Warszawa 1947.
8. Własiuk W.: Ochrona przeciwpożarowa transportu drogowego, kolejowego i lotniczego. ZWOSP. Warszawa 1959.
9. Kalendarz przemysłu spożywczego. WPLiS. Warszawa 1954.
10. Wytyczne zabezpieczenia przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu zielarskiego, stanowiące załącznik do zarządzenia nr 153 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 7 listopada 1964 r. Dz. Żarz. i Rozk KGSP 2/65, poz. 5.
11. Wytyczne zabezpieczenia przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu piwowarskiego stanowiące załącznik do zarządzenia nr 179 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 16 grudnia 1964 r. Dz. Żarz i Rozk KGSP 2/65, poz. 6.
J2. Wytyczne zabezpieczenia przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłów: olejarskiego, cukierniczego, spirytusowego, stanowiące załącznik do zarządzenia nr 180 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 16 grudnia 1964 r. Dz. Żarz. i Rozk. 2/65, poz. 7.
13. Wytyczne zabezpieczenia przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłów owocowo-warzywnego, jajczarsko-drobiarskiego, ziemniaczanego stanowiące załącznik do zarządzenia nr 31 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 18 marca 1965 r. Dz. Żarz. i Rozk. KGSP 2/64, poz. 8.
14. Wytyczne zabezpieczenia przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu cukrowniczego, stanowiące załącznik do zarządzenia nr 47 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 3 kwietnia 1965 r. Dz. Żarz. i Rozk. KGSP 3/65, poz. 10.
15. Wytyczne zabezpieczenia przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu zbożowo-młynarskiego, stanowiące załącznik do zarządzenia nr 66 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 15 maja 1965 r. Dz. Żarz. i Rozk. KGSP 3/65, poz. 11.
16. Wytyczne zabezpieczenia ^przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu paszowego, stanowiące załącznik do zarządzenia nr 23 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 9 lutego 19E6 r. Dz. Żarz. i Rozk. KGSP 3—4/66, poz. 7.
17. Wytyczne zabezpieczenia przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu tytoniowego, stanowiące załącznik do zarządzenia nr 31 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 18 marca 1966 r. Dz. Żarz. i Rozk. KGSP 3—4/66, poz. 8.
18. Wytyczne zabezpieczenia przeciwpożarowego w przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu mięsnego, stanowiące załącznik do zarządzenia nr 33 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 13 marca 1967 r. Dz. Urz. MPSiS 6/67, poz. 22.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.