Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY PIWOWARSTWO SŁODOWNICTWO

08-02-2014, 21:21
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 3930404669
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 9   
Koniec: 08-02-2014 20:05:41
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, KSIĄŻKA MOŻE POSIADAĆ STARE NIEAKTUALNE PIECZĄTKI LUB INNE ZNACZNIKI WŁASNOŚCIOWE) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -

DARMOWA WYSYŁKA na terenie Polski niezależnie od ilości i wagi (przesyłka listem poleconym priorytetowym, ew. paczką priorytetową, jeśli łączna waga przekroczy 2kg), w przypadku wysyłki zagranicznej cena według cennika poczty polskiej.

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

BIBLIOTEKA OCHRONY PRACY
Inż. Z. CHYBOWSKI i inż. J. PĘCZAK
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY
WIADOMOŚCI OGÓLNE
WARSZAWA 1954
WYDAWNICTWO PRZEMYSŁU LEKKIEGO I SPOŻYWCZEGO
Opinio dawcy
mgr Aleksander Asztemborski, inż. Witold Zwoliński
Redaktor naukowy inż. Jan Kandiak
Redaktor naukowy WPL i S inż. Józef Michałowski





W broszurze podano wiadomości ogólne z zakresu ochrony pracy w przemyśle fermentacyjnym oraz zwięzłą charakterystykę urządzeń i przebiegów operacyjnych w głównych gałęziach tego przemysłu. Podano również praktyczne wskazówki dotyczące sposobów zapobiegania wypadkom w czasie pracy i chorobom zawodowym.
Książka przeznaczona jest dla pracowników przemysłu fermentacyjnego.
Redaktor techniczny D. Skarpetowska Korektor techniczny J. Olkowska





WSTĘP

Przemysł fermentacyjny należał przed wojną prawie wyłącznie do przedsiębiorców prywatnych. Interesy i potrzeby robotników zatrudnianych w prywatnych przedsiębiorstwach nie były brane w rachubę, co w następstwie prowadziło do rażących zaniedbań pod względem bezpieczeństwa i higieny pracy. Stan budynków, w których mieściły się zakłady wytwórcze, urządzenia techniczne i przyjęte sposoby produkcji, nie odpowiadały podstawowym zasadom ochrony pracy.
W nowym ustroju opartym o zasadę uspołecznienia środków wytwórczych troska o dobro człowieka jest podstawowym celem wszelkiej działalności gospodarczej i społecznej. Tak więc nowe zakłady przemysłowe buduje się obecnie na zasadach najnowocześniejszej techniki, której celem jest służenie człowiekowi. Jak najdalej posunięta mechanizacja wszelkich pracochłonnych i uciążliwych robót, hermetyzacja aparatury dla tych operacji, w których powstają gazy, pary i pyły, zagrażające zdrowiu ludzkiemu, racjonalne oświetlenie i wietrzenie stanowisk roboczych oraz pomieszczeń i inne środki zapobiegawcze zapewniają nie tylko możność pracy w warunkach bezpiecznych i nieszkodliwych, lecz przyczyniają się w znacznym stopniu do podniesienia jej wydajności.
W starych zakładach produkcyjnych mogą jeszcze występować rozmaite zagrożenia związane najczęściej z przestarzałymi urządzeniami i stosowaniem nie zawsze prawidłowych przebiegów pracy, tzn. mogą zdarzać się wypadki przy pracy i pojawianie się chorób zawodowych, lecz i w tego typu zakładach można poprawić warunki pracy przez unowocześnianie tych zakładów.
Usuwanie przyczyn zjawisk niepożądanych, a więc organizowanie i prowadzenie produkcji w sposób bezpieczny i nieszkodliwy dla zdrowia pracowników, należy w zakładach pracy przede wszystkim do personelu techniczno-kierowniczego. Do personelu
tego należy również obowiązek prowadzenia wśród robotników akcji instruktażowo-wychowawczej.
Do spełnienia tych ważnych pod względem społecznym i gospodarczym zadań służy zespół środków natury techniczno-organi-zacyjnej, zdobytych zarówno przez praktykę produkcyjną, jak i przez badania naukowe. Niniejsza broszura ma na celu zapoznanie z tymi środkami przez podanie wiadomości ogólnych z dziedziny ochrony pracy w najbardziej rozwiniętych dziedzinach przemysłu fermentacyjnego, do których należą: winiarstwo, piwowar-stwo, gorzelnictwo, drożdżownictwo i octownictwo.





WYKAZ PIŚMIENNICTWA

1. Annenkow M. G.: Proizwodstwo uksusa. Moskwa 1951, Piszczeprom-izdat.
2. Brudzyński A. i Bobrowski M.: Gorzelnie rolnicze. Warszawa 1951 Zakład Wydawniczy M. P. i O. S.
3. Burgraf R. i Stępiński M.: Wyroby przemysłu fermentacyjnego. Warszawa 1951 Polgos.
4. Chrza.szcz T.: Gorzelnictwo. Bydgoszcz 1950 Warszawska Spółdzielnia Wydawnicza „Zryw".
5. Derecki K. i Jarosz K. Rektyfikacja spirytusu okresowa i ciągła. Warszawa 1953 PWT.
6. Eljasz St.: Drożdże piwowarskie. Warszawa 1953 PWT.
7. Hryniewicz K.: Gorzelnictwo rolnicze. Warszawa 1951 PWRiL.
8. Kalendarz techniczny przemysłu spożywczego t. II Dział VIII: Przemysł fermentacyjny. Warszawa 1949, Stowarzyszenie Techników Przemysłu Spożywczego.
9. Kiriczek P. i Łurie J.: Słodownik w browarze (tłum. z ros.). Warszawa 1951 PWT
10. Kiriczek P.: Warzelany w browarze (tłum. z ros.). Warszawa 1951 PWT.
11. Kiriczek P.: Obsługa piwnicy leżakowej w browarze (tłum. z ros.). Warszawa 1951 PWT.
12. Kosiorek H.: Odbiór, czyszczenie i przechowywanie jęczmienia browarnianego. Warszawa 1952 PWT.
13. Laskowski H.: Zarys technologii octu spirytusowego. Warszawa 1953 PWT.
14. Lintner C. J.: Technologia browarnictwa (tłum. z niem.). Warszawa 1950 PWT.
15. Malcew P. M.: Technologia i aparatura przemysłu piwowarskiego (tłum. z ros.). Warszawa 1953 PWT.
16. Pijanowski E.: Zarys technologii winiarstwa. Warszawa 1950 PWT.
17. Plewako E. i Giwartowski R.: Technologia drożdżownictwa (tłum. z ros.). Warszawa 1952 PWT.
18. Rybak J.: Beczki do piwa i ich konserwacja. Warszawa 1953 PWT.
19. Schanderl H.: Produkcja win owocowych (tłum. z niem.) Warszawa 1950 PWT.
20. Skibniewski Cz.: Zarys technologii gorzelnictwa melasowego. Warszawa 1953 PWT.
21. Wasilewski Z.: Drożdże winiarskie oraz inne drobnoustroje w przemyśle winiarskim. Warszawa 1953 PWT.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.