Przekąski i przystawki. Zimne i gorące
Z różnych stron świata
Autor/tłumacz: Lucia Pantaleoni, tłum.: Katarzyna Skawran
Wydawnictwo: RM
Stan : nowa
Okładka: twarda
Liczba stron: 72
Przystawki można podawać na zimno lub ciepło, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. Do tych serwowanych na zimno należą m.in. wędliny z warzywami, ryby marynowane lub w galarecie, różnego rodzaju pasty. Z kolei zapiekane owoce morza, tarty na słono i czy racuchy z mozzarellą to przykłady przekąsek podawanych na ciepło.W książce znajdziesz przepisy zarówno na bardzo proste przystawki, takie jak surowe warzywa maczane w sosie czosnkowym, jak i na wykwintne spotkania, np. langustynki w martini czy przegrzebki po wenecku. Część przekąsek, np. mozzarella w kieszonkach czy bruschetta z papryką i kozim serem, jest idealna dla dzieci; inne, jak kraby po triesteńsku czy carpaccio z sosem japońskim, warto podawać osobom o wyrobionym smaku.Niektóre przystawki są lekkie i typowe dla kuchni śródziemnomorskiej (np. warzywa po sycylijsku lub pomidorki czereśniowe z pistou). Jednak w książce nie zabrakło przepisów na potrawy bardziej sycące, takie jak zapiekanka ze szpinakiem i skwarkami czy też cygara z parmezanu.
+
Przekąski na imprezę. Łatwiejsze niż myślisz.
Canapés, tapas, fondue, sushi
Autorzy: Abigail Brown, Tomás García, Michele Gomes
Wydawnictwo: GJ kasiążki
Liczba stron: 288
ISBN:[zasłonięte]978-83343-30-0