Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Przedsiębiorstwo gastronomiczne Format-AB

04-06-2012, 6:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24 zł     
Użytkownik ksiazki_opole
numer aukcji: 2286835925
Miejscowość Opole
Wyświetleń: 7   
Koniec: 18-05-2012 11:11:13
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

 

 Przedmiotem aukcji jest podręcznik:

 

 

 

 

 

Przedsiębiorstwo gastronomiczne

 


 

 

 

Podręcznik szkolny 


 

 

 

 


Autor: Anna Grontkowska

 

FORMAT- AB

 

 

 WARSZAWA 2011

 

 


 

 

 

 

 

 

  Podręcznik jest używany, stan bardzo dobry. Okładka bez śladów użytkowania, na pierwszej stronie podpis poprzedniego właściciela, poza tym środek czysty, zadbany. 

 

 

 

PODRĘCZNIK ZAWIERA ROZDZIAŁY:

 

ROZDZIAŁ I. PODSTAWY EKONOMII

1.1. Podstawowe pojęcia ekonomiczne

1.2. Rynek i mechanizmy rynkowe

1.3. Funkcje cen i ich rodzaje

1.4. Pojęcie i cechy podmiotów gospodarki



ROZDZIAŁ II. PODSTAWY DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

2.1. Działalność gospodarcza, przedsiębiorca, osoba fizyczna, osoba prawna

2.2. Klasyfikacja podmiotów gospodarczych ze względu na rodzaj prowadzonej działalności

2.2.1. Działalność zaopatrzeniowa

2.2.2. Działalność produkcyjna (wytwórcza)

2.2.3. Działalność usługowa

2.2.4. Działalność handlowa

2.3. Rodzaje przedsiębiorstw ze względu na formę prawną

2.4. Formy prawne jednostek gospodarczych

2.4.1. Spółka cywilna

2.4.2. Spółka jawna

2.4.3. Spółka partnerska

2.4.4. Spółka komandytowa

2.4.5. Spółka komandytowo-akcyjna

2.4.6. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

2.4.7. Spółka akcyjna

2.4.8. Spółdzielnia

2.5. Polska i Europejska Klasyfikacja Działalności

2.6. Zasady prowadzenia działalności gospodarczej – rodzaj działalności, lokalizacja

2.7. Procedura uruchamiania działalności gospodarczej – dokumenty związane z założeniem przedsiębiorstwa

2.7.1. Zgłoszenie działalności gospodarczej

2.7.2. Koncesja, zezwolenie

2.7.3. otrzymanie numeru statystycznego

2.7.4. Założenie rachunku bankowego

2.7.5. Zawiadomienie właściwego urzędu skarbowego

2.7.6. Zawiadomienie Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej i innych instytucji

2.7.7. Wymagania terenowe i środowiskowe lokalizacji placówek

gastronomicznych

2.8. Ubezpieczenia – istota, rodzaje

2.9. Pojęcie i rodzaje podatków

2.10. Dokumenty potrzebne do założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa



ROZDZIAŁ III. RACHUNKOWOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTWA

3.1. Podstawowe pojęcia

3.2. Majątek przedsiębiorstwa i źródła jego pochodzenia

3.3. Inwentaryzacja

3.4. Bilans majątkowy – budowa i struktura

3.5. Amortyzacja

3.6. Dokumentacja księgowa – dowody księgowe

3.6.1. Klasyfikacja operacji gospodarczych

3.6.2. Konto księgowe – istota, działanie i rodzaje kont

3.6.3. Konta bilansowe i zasady ich funkcjonowania

3.6.4. Plan kont

3.6.5. Dokumentacja i ewidencja sprzedaży

3.6.6. Karta podatkowa i księga przychodów i rozchodów

3.7. Koszty – pojęcie i klasyfikacja

3.7.1. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów sprawozdawczych

3.7.2. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów decyzyjnych

3.7.3. Kalkulacje – znaczenie, rodzaje i zastosowanie

3.8. Cena sprzedaży i jej części składowe

3.9. Wynik finansowy

3.10. Rodzaje przychodów i zakres analiz

3.11. Wartość pieniądza w czasie

3.12. Inwestowanie

3.12.1. Cykle rozwoju procesu inwestycyjnego

3.12.2. Proste metody oceny finansowej przedsięwzięć rozwojowych

3.12.3. Metody dyskontowe oceny efektywności przedsięwzięć rozwojowych

3.12.4. Możliwości inwestowania wolnych kapitałów



RODZIAŁ IV. ELEMENTY MARKETINGU

4.1. Marketing – pojęcie, istota, podstawowe funkcje

4.2. otoczenie bliższe i dalsze przedsiębiorstwa gastronomicznego

4.3. Marketing mix (produkt, cena, dystrybucja, promocja)

4.3.1. Struktura i specyfika kanałów dystrybucyjnych

4.3.2. Komunikacja marketingowa – promocja sprzedaży, reklama, sprzedaż bezpośrednia, public relations

4.3.3. Bilety wizytowe, zebrania i spotkania

4.3.4. Tworzenie wizerunku firmy

4.4. Informacje i badania marketingowe

4.4.1. Analiza strategiczna

4.5. Plan marketingowy

4.6. Strategia marketingowa

4.6.1. Metody portfelowe

4.6.2. Metoda inżynieryjna

4.6.3. Rodzaje strategii marketingowych

4.6.4. Strategie cenowe

4.7. Franchising



ROZDZIAŁ V. ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM

5.1. Stosunki międzyludzkie w przedsiębiorstwie

5.2. Rola człowieka w procesie pracy

5.3. Dobór pracowników

5.4. Źródła i metody naboru

5.5. Nawiązanie stosunku pracy

5.6. Ustanie umowy o pracę

5.7. Prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy

5.8. Regulamin pracy

5.9. Ocenianie

5.10. Pojęcie i funkcje wynagrodzeń

5.10.1. Formy wynagrodzenia za pracę

5.11. Bilans czasu pracy pracownika i urlopy pracownicze

5.12. Dowody księgowe dotyczące pracowników

5.13. Ubezpieczenie społeczne

5.14. Schematy organizacyjne gastronomii

5.14.1. Produkcja

5.14.2. Formy obsługi konsumenta

5.14.3. Systemy dystrybucji potraw

5.14.4. Style zarządzania przedsiębiorstwem

5.15. Negocjacje

5.16. Planowanie i kontrola w przedsiębiorstwie



ROZDZIAŁ VI. PODSTAWY BIUROWOŚCI

6.1. Praca biurowa

6.2. Wyposażenie biura

6.3. Dokumentacja i system kancelaryjny

6.4. Bazy danych i ich przydatność w pracy biurowej

6.5. Archiwizacja dokumentów



ROZDZIAŁ VII. RYNEK PRACY

7.1. Popyt i podaż na rynku pracy

7.2. Bezrobocie, jego przyczyny i skutki

7.3. Poszukiwanie pomysłu na zatrudnienie

7.4. Agencje i instytucje pośrednictwa pracy

7.5. CV i list motywacyjny – zasady sporządzania

7.5.1. Curriculum vitae

7.5.2. List motywacyjny

7.6. Rozmowa kwalifikacyjna



ROZDZIAŁ. VIII. GOSPODARKA MIĘDZYNARODOWA

8.1. Integracja gospodarcza – cele, etapy

8.2. Czynniki wpływające na procesy integracyjne

8.3. historia powstania Unii Europejskiej

8.3.1. Symbole UE

8.3.2. Instytucje UE

8.3.3. Unia celna

8.3.4. Wspólna polityka rolna

8.3.5. Polityka strukturalna

8.3.6. Wspólna polityka zagraniczna i bezpieczeństwa

8.4. Sprawy wewnętrzne i wymiar sprawiedliwości

8.5. Globalizacja gospodarki, konsekwencje dla Polski


 

 

 

 

 

                                                      

Wszelkie pytania proszę kierować na maila: [zasłonięte]@wp.pl
lub telefonicznie (77)[zasłonięte]454 42  w godz.  9.00 - 17.00  ( pon.-pt. )

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Przedsiębiorstwo gastronomiczne Format-AB