Podstawowym zadaniem przechowalnictwa warzyw jest ograniczenie strat
ilościowych i jakościowych powstających od momentu zbioru aż do ich
spożycia. Zebrane warzywa są nadal żywymi organizmami, w których
zachodzą różnorodne procesy życiowe i zmiany związane z ich
dojrzewaniem i starzeniem. Zachodzących w nich zmian fizjologicznych
i fizycznych nie można całkowicie zahamować, a jedynie maksymalnie
ograniczyć. Zachowanie przez jak najdłuższy okres wysokiej jakości i
wartości biologicznej warzyw jest głównym celem przechowalnictwa.
Cel ten można osiągnąć przeznaczając do przechowywania warzywa o
najwyższej jakości, tj. specjalnie w tym celu uprawiane, jak również
zapewniając optymalne warunki podczas całego okresu składowania.
Przechowalnictwo pozwala na równomierne zaopatrzenie rynku w świeże
warzywa w ciągu całego roku, przyczynia się do stabilizacji cen,
wzrostu produkcji i zwiększenia eksportu. Pomimo dużego postępu
technologicznego i technicznego w warzywnictwie, pozbiorcze straty
są nadal wysokie i wynoszą od 15 do 40%. Obniżenie strat jest
możliwe dzięki unowocześnieniu technologii i techniki stosowanej
obecnie w przechowalnictwie warzyw, co wymaga jednak dużych nakładów
inwestycyjnych. Spożywane warzywa są głównym źródłem naturalnych
witamin, soli mineralnych, błonnika, cukrów, białek i tylko
nieznacznych ilości energii. Zawierają ponadto substancje
biologicznie aktywne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania
organizmu ludzkiego. W ostatnich latach stwierdzono, że zawarte w
niektórych gatunkach warzyw specyficzne związki mają działanie
antyrakowe, przeciwdziałają chorobie wieńcowej serca, obniżają
ciśnienie tętnicze krwi i zawartość szkodliwego cholesterolu. Coraz
częściej pojawiają się apele ze strony świata medycznego o
konieczności zwiększenia spożycia warzyw jako niezbędnego warunku
dla zachowania zdrowia. Należy podkreślić, że korzystne
oddziaływanie na organizm uzyskuje się jedynie przy regularnym
codziennym spożywaniu różnych gatunków warzyw. Dotychczasowe
spożycie warzyw w kraju wynosi od 100 do
120 kg na osobę i jest znacznie niższe i mniej
różnorodne niż w niektórych krajach europejskich, gdzie przekracza
nawet
180 kg. W książce zostały omówione zmiany
fizjologiczne zachodzące po zbiorze, podstawowe czynniki
agrotechniczne wpływające na jakość i trwałość przechowalniczą
warzyw, optymalne warunki przechowania poszczególnych gatunków,
stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe tradycyjne sposoby
przechowywania warzyw oraz nowe technologie znajdujące coraz szersze
zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono szczegółowo technologię
długotrwałego przechowywania i krótkotrwałego składowania
najważniejszych gatunków warzyw. W książce zostały omówione również
najnowsze osiągnięcia z zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii
przechowywania warzyw na podstawie własnych prac badawczych oraz
wielu innych autorów. Mam nadzieję, że przedstawione opracowanie
będzie przydatne dla studentów szkół wyższych do realizacji programu
z zakresu Przechowalnictwa Produktów Roślinnych, uczniów szkół
ogrodniczych oraz dla producentów uprawiających warzywa z
przeznaczeniem do krótkotrwałego jak i długotrwałego przechowywania,
specjalistów z zakresu obrotu i handlu, projektantów przechowalni i
chłodni warzyw oraz wszystkich tych czytelników, którzy chcą
pogłębić swą wiedzę z zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii
przechowywania oraz bliżej zapoznać się z problematyką
przechowalnictwa warzyw.