Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Przechowalnictwo żywności Technika chłodnicza

05-02-2014, 23:45
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 95.98 zł     
Użytkownik infoksiazka
numer aukcji: 3930989889
Miejscowość Bytom
Wyświetleń: 3   
Koniec: 05-02-2014 23:38:05

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2013
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje


UWAGA!
Odpowiadamy w dni robocze w godzinach
8:00 - 16:00

Telefon:
32[zasłonięte]750-02

napisz do nas

67 1090 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0110001 [zasłonięte] 036112

Lista wygenerowanych aukcji w nadzorca mirvanos

Przechowalnictwo żywności wyd.2
Przechowalnictwo żywności wyd.2
red. dr inż. Bolesław Gaziński
wydawnictwo: SYSTHERM Danuta Gazińska Spółka Jawna
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]12657
data wydania: 2013
nr wydania: II
stron: 436
format: B5, oprawa miękka
95,98
*cena z VAT

Pomysł opracowania i wydania cyklu książek "Technika chłodnicza dla praktyków" powstał przed wielu laty, gdy pracowałem jako nauczyciel akademicki na Politechnice Poznańskiej i prowadziłem wykłady oraz ćwiczenia projektowe z chłodnictwa. Inicjatywa ta okazała się jak najbardziej trafna. Wydana w 2003 roku książka "Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport" spotkała się z pozytywnymi opiniami czytelników, którym ułatwiała wykonanie projektów, poprzez udostępnienie danych potrzebnych do określenia wymaganych warunków schładzania i przechowywania produktów w komorach chłodniczych i mroźniach. Zgromadzone w niej dane umożliwiały dokładne obliczenia zapotrzebowania mocy chłodniczej i dobór urządzeń chłodniczych dla komór i mroźni. Kolejnym krokiem było wydanie w 2010 roku z mojej inicjatywy i pod moją redakcją poradnika "Urządzenia chłodnicze i przepisy prawne" zawierającego szczegółowe opisy budowy i działania sprężarek chłodniczych, chłodniczych wymienników ciepła (skraplaczy oraz parowników), a także zbiór obowiązujących do dziś przepisów prawnych w dziedzinie chłodnictwa. Jest to drugi tom z serii Technika Chłodnicza dla Praktyków.

Duży wpływ na treść tych poradników miały opinie uczestników szkoleń i konferencji z zakresu chłodnictwa organizowane od wielu lat przez firmę SYSTHERM oraz moje 40-letnie doświadczenie zawodowe. II wydanie poradnika z cyklu "Technika chłodnicza dla praktyków" z podtytułem "Przechowalnictwo żywności" zostało znacznie rozszerzone i z tego powodu zagadnienia dotyczące transportu chłodniczego, które były częścią I wydania, przeniesiono do przygotowywanego poradnika pt. "Transport chłodniczy" stanowiący trzeci tom tej serii. Do II-giego wydania poradnika wprowadzono zagadnienia zastosowań programów komputerowych do obliczeń bilansowych. Obliczenia komputerowe obiegów chłodniczych, pozwalają na wielowariantowość doboru urządzeń i elementów instalacji chłodniczych. W związku ze zwiększającym się spożyciem owoców i warzyw, a co za tym idzie rosnącym znaczeniem w gospodarce przechowalnictwa tych produktów opracowano na nowo rozdział dotyczący tych zagadnień. Zestawiono najnowsze wymagania dotyczące przechowalnictwa i przykładowe rozwiązania często spotykanych przechowalni owoców i warzyw. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione zasady przechowywania bananów.

W tej edycji poradnika znajdują się własności czynników stosowanych aktualnie w chłodnictwie, klimatyzacji i pompach ciepła, których dynamiczny rozwój zastosowań obserwuje się w ostatnich latach.

Rozdział o komorach chłodniczych również został rozszerzony, a szczególnie warto zwrócić uwagę na omówienie błędów popełnianych przy budowie komór najczęściej przez firmy ogólnobudowlane. Dotyczy to zachowania szczelności powietrznej i jakości izolacji cieplnej. Całkowicie nowy jest rozdział o meblach chłodniczych zawierający ich charakterystykę, budowę i zasady działania wraz z zasadami doboru i problemami eksploatacyjnymi. Poradnik zawiera również problematykę związaną z wytwornicami lodu łuskowego. Szczególną uwagę zwrócono na budowę i stosowanie agregatów do wytwarzania lodu łuskowego dość powszechnie stosowanego w produkcji i sprzedaży żywności.

Jestem wdzięczny koledze dr. inż. Grzegorzowi Krzyżaniakowi, docentowi Politechniki Poznańskiej za duże zaangażowanie w przygotowanie II wydania poradnika, zarówno jako współautora jak i redaktora naukowego zespołu autorskiego.

Serdecznie dziękuję wszystkim Autorom, wysokiej klasy specjalistom znanym z osiągnięć w dziedzinie chłodnictwa i klimatyzacji, których sylwetki zawodowe przedstawiono w poradniku.

Dziękuję także pracownikom wydawnictwa SYSTHERM, bez których pracy poradnik nie mógłby powstać.

dr inż . Bolesław Gaziński


Lista wygenerowanych aukcji w nadzorca mirvanos