|
032 [zasłonięte] 88 wew. 106 od poniedziałku do piątku od godz. 8:00- 16:00 oraz pod kom. 060 [zasłonięte]7310 gg [zasłonięte]69591
|
100%
UNIWERSALNA MIESZANKA
BEZGLUTENOWA
1kg
Mieszanki bezglutenowe wyprodukowano z myślą o osobach cierpiących na celiakię. Przy ich produkcji uwzględniono zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej. Dzięki mieszankom można przygotować podstawowe potrawy, uzupełniające dania warzywne i mięsne. Tym samym oferujemy możliwość przyrządzania smacznych, zdrowych, dostępnych cenowo potraw. Pieczywo wykonane z mieszanek bezglutenowych zapewni odpowiednią dietę osobom chorym. Podane przepisy stanowią bazę, która pomoże w przygotowaniu bardzo prostych potraw. Każdą z nich można zmodyfikować dodając ulubione przyprawy, warzywa czy tez bakalie.
Chleb z naszych mieszanek pieczemy w klasyczny sposób w piekarniku lub w automacie do pieczenia. Ciasto na chleb jest luźne dlatego zawsze należy piec je w formie. W zależności od typu piekarnika podany przepis można ewentualnie skorygować odpowiednią ilością wody i drożdży. Podczas przyrządzania pieczywa należy ostrożnie dawkować wodę, by nie przelać ciasta. Aby zapobiec obsychaniu można włożyć do piekarnika pojemnik z wodą. W przypadku pieczenia w automatach wybierać należy krótki program lub obniżyć dawkowanie drożdży. Jeśli chleb, po wypieczeniu, zapadła się, oznacza to, że zawierał za dużo drożdży lub był pieczony zbyt długo. Pierwsze pieczenie chleba należy traktować jako próbne. Do mieszanki chlebowej można dodać nasiona: dyni, sezamu, lnu lub słonecznika. Część mieszanki można zastąpić kaszą gryczaną, płatkami kukurydzianymi lub mąką bezglutenową (amarantową, gryczaną itp.)
Polecane przepisy:
1. CHLEB JASNY BEZGLUTENOWY - 500g mieszanki uniwersalnej wymieszać z 500ml wody oraz 2 łyżkami oleju, dodać 6g suszonych lub 20g świeżych drożdży. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-40 minut w temperaturze ok. 180 - 200°C. W domowym automacie do pieczenia piec na programie SPRINT (ETA) - krótki program.
2. PIZZA BEZGLUTENOWA - 300g mieszanki uniwersalnej wymieszać z 3g suszonych lub 10g świeżych drożdży, 2 łyżkami oleju, ilość wody według potrzeby. Zarobić gęstsze, lane ciasto i wyłożyć do nasmarowanej i oprószonej mąką formy. Ciasto posmarować ketchupem lub sosem do pizzy. Na powierzchnię ciasta ułożyć dodatki według uznania. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 - 200°C.
3. KLUSKI PÓŁFRANCUSKIE - 250g mieszanki uniwersalnej, 10g oleju, 100ml wody, , 2 jaja, sól do smaku. Jaja roztrzepać z wodą i tłuszczem, następnie dodać mieszankę uniwersalną. Składniki zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wykładać partiami na wrzątek przy pomocy łyżki. Gotować okoł 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Bezglutenowe kluski półfrancuskie, można odsmażyć na maśle z niewielkim dodatkiem oleju i płatków migdałów. Można dodać świeże lub suszone zioła lub czosnek. Kluski półfrancuskie doskonale nadają się jako dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne danie np. z cukrem lub cynamonem. Opcjonalnie do surowego ciasta można dodać surowy szpinak i czosnek, lecz w tym przypadku należy dodać więcej mieszanki uniwersalnej aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.
4. PLACKI ZIEMNIACZANE - 2,3 sztuki ziemniaków, 1 jajo, 2 łyżki mieszanki uniwersalnej, sól, pieprz, cebula. Zetrzeć ziemniaki. Wymieszać składniki. Placki ziemniaczane smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem można posypać serem lub polać kwaśną śmietaną.
5. OMLET BEZGLUTENOWY - 2 jaja, 2 łyżki mieszanki uniwersalnej, 500 ml mleka, 1 łyżka oleju. Jaja roztrzepać z mlekiem. Mieszając, stopniowo dodawać mieszankę uniwersalną. Wylewać na rozgrzany olej. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do masy można dodać: warzywa, wędlinę lub pieczarki.
6. SOS BESZAMELOWY BEZGLUTENOWY - 40g masła, 1 - 2 łyżki mieszanki uniwersalnej, 400ml mleka, gałka muszkatołowa, sól, cukier, pieprz i sok z cytryny. Masło roztopić w rondlu. Dodać mąkę i zrobić tzw. białą zasmażkę. Mieszając stopnioworozprowadzać zimnym mlekiem. Zagotować i doprawić do smaku. Sos beszamelowy można stosować jako bazę do innych sosów (tj. pomidorowego, chrzanowego, pieczarkowego itp.) lub jako dodatek do zapiekanek, makaronów itp.
|
|