|
032 [zasłonięte] 88 wew. 106 od poniedziałku do piątku od godz. 8:00- 16:00 oraz pod kom. 060 [zasłonięte]7310 gg [zasłonięte]69591
|
100% MIESZANKA BEZGLUTENOWA CHLEBOWA
1kg
Mieszanki bezglutenowe wyprodukowano z myślą o osobach cierpiących na celiakię. Przy ich produkcji uwzględniono zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej. Dzięki mieszankom można przygotować podstawowe potrawy, uzupełniające dania warzywne i mięsne. Tym samym oferujemy możliwość przyrządzania smacznych, zdrowych, dostępnych cenowo potraw. Pieczywo wykonane z mieszanek bezglutenowych zapewni odpowiednią dietę osobom chorym. Zamieszczone przepisy stanowią bazę, która pomoże w przygotowaniu bardzo prostych potraw. Każdą z nich można zmodyfikować dodając ulubione przyprawy, warzywa czy też bakalie.
Chleb z naszych mieszanek pieczemy w klasyczny sposób w piekarniku lub w automacie do pieczenia. Ciasto na chleb jest luźne, dlatego zawsze należy piec je w formie. W zależności od typu piekarnika podany przepis można ewentualnie skorygować odpowiednią ilością wody i drożdży. Podczas przyrządzania pieczywa należy ostrożnie dawkować wodę, by nie przelać ciasta. Aby zapobiec obsychaniu można włożyć do piekarnika pojemnik z wodą. W przypadku pieczenia w automatach wybierać należy krótki program lub obniżyć dawkowanie drożdży. Jeśli chleb, po wypieczeniu, zapadł się, oznacza to, że zawierał za dużo drożdży lub był pieczony zbyt długo. Pierwsze pieczenie chleba należy potrakotować jako próbne. Do mieszanki chlebowej można dodać nasiona: dyni, sezamu, lnu lub słonecznika. Część mieszanki można zastąpić kaszą gryczaną, płatkami kukurydzianymi lub mąką bezglutenową (amarantową, gryczaną, itp.)
Przedmiotem aukcji jest chlebowa mieszanka bezglutenowa (zawiera mąkę sojową, nie zawiera jaj i mleka)
Sposób przygotowania:
1. Chleb bezglutenowy - 500g mieszanki chlebowej, bezglutenowej wymieszać z 465m wody oraz z drożdżami (dla pieczenia w piekarniku: 7,5g suszonych/20g świeżych drożdży, w automacie do pieczenia: max. 7g suszonych/15g świeżych drożdży) i 2,5 łyżkami oleju. Wylać do nasmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 30-45 minut. Piec w temperaturze 180-200°C przez około 30-40 minut. Aby zapobiec obsychaniu można włożyć do piekarnika pojemnik z wodą. Pieczywo ma jasną skórkę. W domowym automacie do pieczenia wymieszać jednocześnie wszystkie składniki. Piec na programie SPRINT (ETA) - krótki program.
2. Chleb zamkowy bezglutenowy - 200g mąki gryczanej, 50g starego, twardego sera żółtego, 50g nasion lnu, max. 7g suszonych (lub 15g świeżych) drożdży, ok. 300ml wody, łyżeczka oleju, sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wlać do nasmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180-200°C. W domowym automacie do pieczenia wymieszać jednocześnie wszystkie składniki. Piec na programie SPRINT (ETA) - krótki program.
|
|