CHLEB Z TRADYCJĄ 100% MIESZANKA MĄCZNA 5 kg
Chleb z Tradycją to produkt przeznaczony do produkcji pieczywa mieszanego metodą jednofazową. W skład mieszanki wchodzą płatki ziemniaczane i słód pszenny. Nie wymaga dodatków zakwasów piekarniczych ani polepszaczy.
Płatki ziemniaczane gwarantują rozjaśniony - jednolity miękisz oraz przedłużoną świeżość pieczywa.
Słód zapewnia aromatyczną, chrupiącą skórkę.
W celu urozmaicenia Chleb z Tradycją może być wypiekany na liściu kapusty (co nadaje pieczywu oryginalny, swojski smak i zapach) lub w formie zawiniętego kęsa ciasta.
CHLEB NA LIŚCIU KAPUSTY
Chleb z Tradycją 1kg
Drożdże 0,04 - 0,045kg
Woda 0,66l
Temperatura ciasta 26-30ºC, czas mieszania ok. 5-15min. Czas spoczynku ciasta ok. 15min. Formować kęsy o wadze 600g i umieścić je w koszyczkach o średnicy 20cm. Czas fermentacji w koszyczkach - 20min. Wyciągnąć je z koszyczków i przełożyć na liście kapusty. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 30min.
CHLEB Z TRADYCJĄ "ŚLIMAK"
Chleb z Tradycją 1kg
Drożdże 0,04 - 0,045kg
Woda 0,66l
Wszystkie składniki wymieszać przez ok. 5 - 15min. Temperatura ciasta ok. 26ºC. Czas spoczynku ciasta 15-20min. Kęsy ciasta wydłużyć - zawinąć formując kształt "ślimaka", ułożyć na blachach, posypać mąką żytnią, pozostawić do fermentacji końcowej (ok. 40min.).