Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Proszek zasadowy z inuliną przywraca
i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
• reguluje pracę jelit
• zapobiega zaparciom
• wyrównuje niedobory magnezu, wapnia i potasu
• pomaga odbudować i utrzymać prawidłową mikroflorę jelit
• wspomaga odchudzanie.
Proszek zasadowy z inuliną zawiera łatwo przyswajalne związki szybko neutralizujące duże ilości kwasów, a także regulujące procesy metaboliczne: cytryniany wapnia, magnezu i potasu oraz inulinę. Inulina jest pożywką dla przyjaznych bakterii bytujących w jelicie umożliwiających prawidłowe trawienie, eliminuje bakterie gnilne wywołujące biegunki i zapalenia jelita grubego; w konsekwencji zapobiega polipom i owrzodzeniem zagrażającym rakiem. Zdrowa flora bakteryjna jelit stanowi też barierę dla chorobotwórczych bakterii. Odciąża w ten sposób układ odpornościowy od nieustannej walki z bakteriami, która osłabia cały organizm i czyni go podatnym na wiele chorób. Proszek zasadowy z inuliną nie zawiera sodu, który nadmiernie obciąża nerki. Dzięki temu nie zostaje zaburzona funkcja wydalnicza nerek. Może być więc stosowany przez osoby ze schorzeniami nerek oraz osoby w podeszłym wieku.
Jak dochodzi do zakwaszenia ?
Kwasy powstają w organizmie w sposób naturalny w procesie przemiany materii, jako produkt reakcji spalania. Dodatkową ilość kwasów dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem. Kwasowość lub zasadowość pokarmu zależy od zawartych w nim związków mineralnych. Smak nie ma znaczenia z punktu widzenia gospodarki kwasowej, np. kwasy organiczne nadające owocom i warzywom kwaśny smak są szybko rozkładane, a składniki zasadowe pozostają do dyspozycji organizmu. Zakwaszają przede wszystkim białka zwierzęce.
Wiele osób je za dużo, za szybko, za tłusto lub za słodko, bądź o niewłaściwej porze. Taki sposób odżywiania sprawia, że nie do końca strawiony pokarm zalega zbyt długo w żołądku lub jelitach. Panująca tam wilgoć i ciepło stymulują powstanie znacznej ilości kwasów fermentacyjnych oraz szkodliwej flory bakteryjnej. Atakują one błonę śluzową żołądka i jelit, czego skutkiem są często schorzenia tych narządów. Nadmiar kwasów fermentacyjnych po zakończeniu procesu trawienia wchłaniany jest przez organizm i magazynowany w tkankach.
Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Najważniejsze jest wartość pH krwi, która u zdrowego człowieka jest dokładnie ustalona i podlega tylko niewielkim wahaniom pomiędzy 7,35 a 7,45. Ma więc odczyn lekko zasadowy. Ponieważ jednak nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii, organizm człowieka wyposażony jest w wewnętrzny system regulacji, który pozwala mu utrzymywać odczyn krwi na stałym poziomie. Umiarkowane odchylenia redukowane są poprzez system buforowy krwi, a produkty tego procesu wydalane przy pomocy płuc i nerek. Na sprawność tego systemu wpływ ma zarówno wydolność tych narządów, jak również dostępność w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Ich źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce.
Czynnikami powodującymi wzrost poziomu kwasów we krwi są również stres, pośpiech, stosowanie kuracji odchudzających, nadmiar przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywna aktywność fizyczna.
Jeżeli nie dostarczamy w odpowiedniej ilości pierwiastków zasadotwórczych, z których najważniejszy jest wapń, sód, potas i magnez, organizm jest zmuszony sięgnąć do rezerw alkalicznych. Zużycie rezerw magnezu powoduje rozdrażnienie, spadek odporności na stres, irytację i nerwicę. Pobieranie wapnia z kości sprzyja rozwojowi osteoporozy. Zdolność alkalizowania warzyw i owoców jest znacznie mniejsza niż siła kwasotwórcza produktów mięsnych, dlatego w prawidłowo skomponowanej diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze.
W miarę upływu lat rezerwa alkaliczna ulega wyczerpaniu, a nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i jest magazynowana w organach i tkankach, a szczególnie w stawach paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból. Zmienia się odczyn tkanek, a szkodliwe związki zatruwają organizm. I zaczynamy chorować. Komórki nowotworowe dobrze rozwijają się tylko w środowisku kwaśnym.
Produkty spożywcze zakwaszające: wieprzowina, wątroba wieprzowa, szynka, wołowina, cielęcina, dorsz, śledź, jaja, ser żółty i biały, kasza jęczmienna, płatki owsiane, jasny ryż, makaron, ciasta, cukier, cukierki, czekolada, margaryna, utwardzane i rafinowane tłuszcze i oleje, orzeszki ziemne, migdały, chrupkie pieczywo, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, konserwy i produkty gotowe ze względu na wysoką zawartość konserwantów, produkty light i inne stosowane w dietach odchudzających, słodzone soki, kawa, czarna herbata i alkohol. Masło jest neutralne.
Produkty spożywcze alkalizujące: buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, sałata, ogórki, kapusta, cebula i czosnek, dynia, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, śliwki, agrest, gruszki, truskawki, jabłka, morele, figi, daktyle, szczypiorek, rzeżucha, majeranek, tymianek, rozmaryn.
Objawy przewlekłego zakwaszenia organizmu:
· stałe zmęczenie (nie ustępujące po odpoczynku)
· bóle głowy, stawów i mięśni
· utrata apetytu, gorycz lub kwaśny smak w ustach
· zła cera
· starczy wygląd
· obrzęki
· apatia
· skłonność do nerwic
· zaburzenia przemiany materii
· gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia.
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja powstawaniu: nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, osteoporozy, nowotworów, zmian zwyrodnieniowych stawów i kamicy nerkowej.
Wystarczy jeden czynnik z poniższej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwasów.
Czynniki powodujące zakwaszenie organizmu:
· nadwaga i brak ćwiczeń fizycznych
· spożywanie nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru
· niewystarczający udział produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa)
· picie kawy i alkoholu
· palenie papierosów
· nadmierna fermentacja jelitowa spowodowana niewłaściwą dietą
· stosowanie kuracji odchudzających
· przyjmowanie zbyt małej ilości płynów
· stres i szybkie tempo życia
· skutki uboczne niektórych leków
· nadmierny wysiłek lub niewłaściwy trening fizyczny
· uszkodzenie komórek spowodowane niedoborem tlenu
· zaburzenia procesów wydzielania kwasów
· zatrucia (np. metalami ciężkimi)
· choroby zakaźne przebiegające z gorączką
· upośledzenie funkcji nerek
· choroby przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.
Jak można temu zapobiec ?
Należy stosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:
· Zmienić dietę – ograniczyć spożycie produktów zakwaszających, a szczególnie mięsa wieprzowego, a zwiększyć ilość produktów alkalizujących, takich jak: warzywa i owoce. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
· Przestrzegać regularnych pór posiłków.
· Starannie rozgryzać pożywienie w jamie ustnej, aby ograniczyć fermentację w jelicie.
· Unikać sodu (soli kuchennej). Szczególnie dużo „ukrytej soli” zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
· Ograniczyć spożycie alkoholu, nikotyny i kofeiny.
· Zmniejszyć stres.
· Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu.
· Przyjmować wystarczającą ilość płynów. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
· Systematycznie przyjmować substancje zasadowe, takie jak: Proszek zasadowy z inuliną.
Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. Przy już istniejących schorzeniach sama zmiana odżywiania jest niewystarczająca, żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki.
Proszek zasadowy z inuliną a aktywność fizyczna
Proszek zasadowy z inuliną dzięki optymalnie dobranym składnikom:
· redukuje poziom kwasu mlekowego
· zwiększa wydolność organizmu i przyspiesza jego regenerację
· zapobiega przetrenowaniu.
Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego: należy rozpuścić jedną pełną łyżeczkę preparatu w 250 ml wody i wypić przed i po treningu.
Proszek zasadowy z inuliną a nadwaga i diety
Proszek zasadowy z inuliną nie jest środkiem odchudzającym w ścisłym tego słowa znaczeniu. Poprzez przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej pobudza przemianę materii i w naturalny sposób prowadzi do redukcji wagi. Regularne zażywanie Proszku zasadowego z inuliną sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek. Dzięki temu znika uczucie pełności, które bardzo często towarzyszy nadwadze.
Żeby zmniejszyć wagę ciała należy: Przez pierwszy tydzień zażywać Proszek zasadowy z inuliną 30 minut przed i 30 minut po głównym posiłku. Zmniejszy to automatycznie napady wilczego głodu, które często prowadzą do niekontrolowanego objadania się i nadwagi.
Proszek zasadowy z inuliną a nadciśnienie
Przeprowadzone w latach 90. w Stanach Zjednoczonych badanie DASH udowodniło, że wprowadzenie diety bogatej w warzywa i owoce, zapewniającej wysokie spożycie magnezu, potasu, wapnia, błonnika i produktów nabiałowych o ograniczonej zawartości tłuszczu, wraz z ograniczeniem spożycia tłuszczów i sodu znacząco obniża ciśnienie krwi. Dzienna dawka Proszku zasadowego z inuliną pokrywa w 70% rekomendowane dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez i wapń, a także dostarcza odpowiednią dawkę potasu. Nie zawiera sodu, który niesie ryzyko nadciśnienia, a także nadmiernie obciąża nerki.
Proszek zasadowy z inuliną a podwyższony cholesterol
W kwaśnym środowisku dochodzi do utlenienia cholesterolu, który staje się niebezpieczny, powoduje wydzielanie się substancji ułatwiających powstawanie stanów zapalnych, co potęguje ryzyko miażdżycy. Obciąża również nadmiernie wątrobę.
Proszek zasadowy z inuliną przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, która jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych i funkcjonowania organizmu, wspomaga zrzucenie zbędnych kilogramów.