Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

proszek zasadowy z inuliną

23-01-2012, 10:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 27 zł      Aktualna cena: 27 zł     
Użytkownik kaha62
numer aukcji: 2040949058
Miejscowość Milanówek
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 72   
Koniec: 20-01-2012 16:21:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Proszek zasadowy z inuliną przywraca

i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie

• reguluje pracę jelit

• zapobiega zaparciom

• wyrównuje niedobory magnezu, wapnia i potasu

• pomaga odbudować i utrzymać prawidłową mikroflorę jelit

• wspomaga odchudzanie.

Proszek zasadowy z inuliną zawiera łatwo przyswajalne związki szybko neutralizujące duże ilości kwasów, a także regulujące procesy metaboliczne: cytryniany wapnia, magnezu i potasu oraz inulinę. Inulina jest pożywką dla przyjaznych bakterii bytujących w jelicie umożliwiających prawidłowe trawienie, eliminuje bakterie gnilne wywołujące biegunki i zapalenia jelita grubego; w konsekwencji zapobiega polipom i owrzodzeniem zagrażającym rakiem. Zdrowa flora bakteryjna jelit stanowi też barierę dla chorobotwórczych bakterii. Odciąża w ten sposób układ odpornościowy od nieustannej walki z bakteriami, która osłabia cały organizm i czyni go podatnym na wiele chorób. Proszek zasadowy z inuliną nie zawiera sodu, który nadmiernie obciąża nerki. Dzięki temu nie zostaje zaburzona funkcja wydalnicza nerek. Może być więc stosowany przez osoby ze schorzeniami nerek oraz osoby w podeszłym wieku.

Jak dochodzi do zakwaszenia ?

Kwasy powstają w organizmie w sposób naturalny w procesie przemiany materii, jako produkt reakcji spalania. Dodatkową ilość kwasów dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem. Kwasowość lub zasadowość pokarmu zależy od zawartych w nim związków mineralnych. Smak nie ma znaczenia z punktu widzenia gospodarki kwasowej, np. kwasy organiczne nadające owocom i warzywom kwaśny smak są szybko rozkładane, a składniki zasadowe pozostają do dyspozycji organizmu. Zakwaszają przede wszystkim białka zwierzęce.

Wiele osób je za dużo, za szybko, za tłusto lub za słodko, bądź o niewłaściwej porze. Taki sposób odżywiania sprawia, że nie do końca strawiony pokarm zalega zbyt długo w żołądku lub jelitach. Panująca tam wilgoć i ciepło stymulują powstanie znacznej ilości kwasów fermentacyjnych oraz szkodliwej flory bakteryjnej. Atakują one błonę śluzową żołądka i jelit, czego skutkiem są często schorzenia tych narządów. Nadmiar kwasów fermentacyjnych po zakończeniu procesu trawienia wchłaniany jest przez organizm i magazynowany w tkankach.

Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Najważniejsze jest wartość pH krwi, która u zdrowego człowieka jest dokładnie ustalona i podlega tylko niewielkim wahaniom pomiędzy 7,35 a 7,45. Ma więc odczyn lekko zasadowy. Ponieważ jednak nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii, organizm człowieka wyposażony jest w wewnętrzny system regulacji, który pozwala mu utrzymywać odczyn krwi na stałym poziomie. Umiarkowane odchylenia redukowane są poprzez system buforowy krwi, a produkty tego procesu wydalane przy pomocy płuc i nerek. Na sprawność tego systemu wpływ ma zarówno wydolność tych narządów, jak również dostępność w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Ich źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce.

Czynnikami powodującymi wzrost poziomu kwasów we krwi są również stres, pośpiech, stosowanie kuracji odchudzających, nadmiar przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywna aktywność fizyczna.

Jeżeli nie dostarczamy w odpowiedniej ilości pierwiastków zasadotwórczych, z których najważniejszy jest wapń, sód, potas i magnez, organizm jest zmuszony sięgnąć do rezerw alkalicznych. Zużycie rezerw magnezu powoduje rozdrażnienie, spadek odporności na stres, irytację i nerwicę. Pobieranie wapnia z kości sprzyja rozwojowi osteoporozy. Zdolność alkalizowania warzyw i owoców jest znacznie mniejsza niż siła kwasotwórcza produktów mięsnych, dlatego w prawidłowo skomponowanej diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze.

W miarę upływu lat rezerwa alkaliczna ulega wyczerpaniu, a nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i jest magazynowana w organach i tkankach, a szczególnie w stawach paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból. Zmienia się odczyn tkanek, a szkodliwe związki zatruwają organizm. I zaczynamy chorować. Komórki nowotworowe dobrze rozwijają się tylko w środowisku kwaśnym.

Produkty spożywcze zakwaszające: wieprzowina, wątroba wieprzowa, szynka, wołowina, cielęcina, dorsz, śledź, jaja, ser żółty i biały, kasza jęczmienna, płatki owsiane, jasny ryż, makaron, ciasta, cukier, cukierki, czekolada, margaryna, utwardzane i rafinowane tłuszcze i oleje, orzeszki ziemne, migdały, chrupkie pieczywo, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, konserwy i produkty gotowe ze względu na wysoką zawartość konserwantów, produkty light i inne stosowane w dietach odchudzających, słodzone soki, kawa, czarna herbata i alkohol. Masło jest neutralne.

Produkty spożywcze alkalizujące: buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, sałata, ogórki, kapusta, cebula i czosnek, dynia, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, śliwki, agrest, gruszki, truskawki, jabłka, morele, figi, daktyle, szczypiorek, rzeżucha, majeranek, tymianek, rozmaryn.

Objawy przewlekłego zakwaszenia organizmu:

· stałe zmęczenie
(nie ustępujące po odpoczynku)

· bóle głowy, stawów i mięśni

· utrata apetytu, gorycz lub
kwaśny smak w ustach

· zła cera

· starczy wygląd

· obrzęki

· apatia

· skłonność do nerwic

· zaburzenia przemiany materii

· gorsze wykorzystanie
składników odżywczych
z pożywienia.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja powstawaniu: nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, osteoporozy, nowotworów, zmian zwyrodnieniowych stawów i kamicy nerkowej.

Wystarczy jeden czynnik z poniższej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej
w kierunku kwasów.

Czynniki powodujące
zakwaszenie organizmu
:

· nadwaga i brak ćwiczeń
fizycznych

· spożywanie nadmiernej ilości
białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru

· niewystarczający udział
produktów alkalizujących
w diecie (np. owoce, warzywa)

· picie kawy i alkoholu

· palenie papierosów

· nadmierna fermentacja jelitowa spowodowana niewłaściwą
dietą

· stosowanie kuracji
odchudzających

· przyjmowanie zbyt małej ilości
płynów

· stres i szybkie tempo życia

· skutki uboczne niektórych leków

· nadmierny wysiłek lub
niewłaściwy trening fizyczny

· uszkodzenie komórek spowodowane niedoborem tlenu

· zaburzenia procesów
wydzielania kwasów

· zatrucia (np. metalami ciężkimi)

· choroby zakaźne przebiegające
z gorączką

· upośledzenie funkcji nerek

· choroby przemiany materii,
takich jak cukrzyca i wiele innych.

Jak można temu zapobiec ?

Należy stosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:

· Zmienić dietę – ograniczyć spożycie produktów zakwaszających, a szczególnie mięsa wieprzowego, a zwiększyć ilość produktów alkalizujących, takich jak: warzywa i owoce.
Wieczorem przed spaniem
nie należy jeść owoców.

· Przestrzegać regularnych
pór posiłków.

· Starannie rozgryzać pożywienie
w jamie ustnej, aby ograniczyć
fermentację w jelicie.

· Unikać sodu (soli kuchennej).
Szczególnie dużo „ukrytej soli” zawiera gotowa, wysoko
przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.

· Ograniczyć spożycie alkoholu,
nikotyny i kofeiny.

· Zmniejszyć stres.

· Zażywać dużo ruchu
o umiarkowanym obciążeniu.

· Przyjmować wystarczającą ilość
płynów. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie
przezroczysty.

· Systematycznie przyjmować
substancje zasadowe, takie jak:
Proszek zasadowy z inuliną
.

Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. Przy już istniejących schorzeniach sama zmiana odżywiania jest niewystarczająca, żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki.

Proszek zasadowy z inuliną a aktywność fizyczna

Proszek zasadowy z inuliną dzięki optymalnie dobranym składnikom:

· redukuje poziom kwasu
mlekowego

· zwiększa wydolność organizmu
i przyspiesza jego regenerację

· zapobiega przetrenowaniu.

Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego: należy rozpuścić jedną pełną łyżeczkę preparatu w 250 ml wody i wypić przed i po treningu.

Proszek zasadowy z inuliną a nadwaga i diety

Proszek zasadowy z inuliną nie jest środkiem odchudzającym w ścisłym tego słowa znaczeniu. Poprzez przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej pobudza przemianę materii i w naturalny sposób prowadzi do redukcji wagi. Regularne zażywanie Proszku zasadowego z inuliną sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek. Dzięki temu znika uczucie pełności, które bardzo często towarzyszy nadwadze.

Żeby zmniejszyć wagę ciała należy: Przez pierwszy tydzień zażywać Proszek zasadowy z inuliną 30 minut przed i 30 minut po głównym posiłku. Zmniejszy to automatycznie napady wilczego głodu, które często prowadzą do niekontrolowanego objadania się i nadwagi.

Proszek zasadowy z inuliną a nadciśnienie

Przeprowadzone w latach 90. w Stanach Zjednoczonych badanie DASH udowodniło, że wprowadzenie diety bogatej w warzywa i owoce, zapewniającej wysokie spożycie magnezu, potasu, wapnia, błonnika i produktów nabiałowych o ograniczonej zawartości tłuszczu, wraz z ograniczeniem spożycia tłuszczów i sodu znacząco obniża ciśnienie krwi. Dzienna dawka Proszku zasadowego z inuliną pokrywa w 70% rekomendowane dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez i wapń, a także dostarcza odpowiednią dawkę potasu. Nie zawiera sodu, który niesie ryzyko nadciśnienia, a także nadmiernie obciąża nerki.

Proszek zasadowy z inuliną a podwyższony cholesterol

W kwaśnym środowisku dochodzi do utlenienia cholesterolu, który staje się niebezpieczny, powoduje wydzielanie się substancji ułatwiających powstawanie stanów zapalnych, co potęguje ryzyko miażdżycy. Obciąża również nadmiernie wątrobę.

Proszek zasadowy z inuliną przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, która jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych i funkcjonowania organizmu, wspomaga zrzucenie zbędnych kilogramów.