Proszek do pieczenia z czystym kamieniem winnym. Czysty kamień winny powstaje przy naturalnej fermentacji wina. Proszek do pieczenia Biovegan nadaje ciastu puszystą konsystencję. Doskonały do wypieków m.in. biszkoptów, kruchych ciast, bułek, keksów, herbatników i gofrów.
Przykładowy przepis na ekologiczne ciasto marmurkowe z karobem (wg receptury Biovegan):
- 300 g mąki (najlepiej ekologiczna mąka pszenna BIO PLANET typ 550)
- 150 g cukru (np. ekologiczny cukier trzcinowy brązowy BIO PLANET)
- 1 op. proszku do pieczenia Biovegan
- szczypta soli
- 200 ml napoju owsianego bądź migdałowego (np. napój ekologiczny owsiany NATUMI)
- 100 g masła
- 2 łyżki stołowe karobu (np. ekologiczny karob BIO PLANET)
Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić. Ostudzone masło i napój owsiany lub migdałowy dodać do suchej mieszanki i wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej foremki, a do drugiej połowy dodać 2 łyżki stołowe karobu i dokładnie wymieszać. Wylać pozostałe, ciemne ciasto do foremki i przejechać kilkakrotnie widelcem, aby powstał wzór marmurkowy.
Do nagrzanego do 160 C piekarnika wsadzić foremkę i piec ok 50 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w foremce do ostygnięcia. Kroić zimne.
Smacznego!
Masa netto: 4 x 17 g
Składniki: skrobia kukurydziana*, środek zakwaszający: wodorowinian potasu (czysty kamień winny 24,7%), środek spulchniający: wodorowęglan sodu (soda oczyszczona)
*składnik rolnictwa ekologicznego
Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy i lecytyny sojowej.
Kraj pochodzenia surowców: rolnictwo UE