Ogórki kiszone - właściwości
Kiszone ogórki sprzyjają
lepszemu przyswajaniu potraw. Za ich pośrednictwem bowiem wydzielają
się soki żołądkowe, które pozwalają na lepszą pracę żołądka i na
prawidłowe odżywianie.
Jeśli chodzi o diety, należy wiedzieć, że ogórki kiszone jak żadne inne,
są tak cenne i tak potrzebne. To właśnie one usuwają nadmiar wody z
organizmu. Nie bez powodów więc, stanowią one podstawę dla każdego
posiłku, podczas odchudzania.
Ogórki kiszone - zdrowie
Ogórki kiszone poleca
się osobom, które mają już początkowe stany anemii. Podczas kiszenia
warzywa te nie tracą swoich cennych minerałów, dlatego też pozwalają
wzmacniać organizm i zwiększać odporność na różnego rodzaju infekcje.
Cóż
więc jeszcze oprócz witaminy C takie ogórki kiszone posiadają? Z
pewnością są cennym źródłem błonnika, który jest idealny w
zbilansowanej, zdrowej diecie każdego człowieka. Jedząc je podczas
odchudzania, każda osoba czuje sytość już po zjedzeniu nawet małej
ilości tego właśnie warzywa.
Bez wątpienia również, ogórki kiszone wpływają także na piękne włosy, skórę i paznokcie.
Na pewno też dobre są na ciśnienie,
gdyż posiadają pewien związek chemiczny - acetylocholinę, która wpływa
na regulację ciśnienia krwi i na działanie korzystne na perystaltykę
jelit.
Ktoś, kto ma problemy z depresją, z
wahaniami nastrojów, z ospałością, z pewnością po wprowadzeniu do swojej
diety ogórków kiszonych, pozbędzie się tego jak ręką odjął.
Dla osób, które męczą się z kacem,
na pewno sok z takich kiszonych ogórków jest najlepszym na to
rozwiązaniem. Tak naprawdę dobrych właściwości jakie mają ogórki
kiszone, jest naprawdę bardzo dużo i każdy kto je zajada wie, że działa
to idealnie zarówno na piękny wygląd, jak również i na wspaniałe
samopoczucie każdego dnia.
Dlaczego BIO FOOD?
Żywność Ekologiczna BIO FOOD sp. z o.o. od
samego początku swojego powstania tj. od 1994 roku zajmuje się
wyłącznie przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych.
Przetwórnia skoncentrowana jest na produkcji wysokiej jakości soków
owocowych, soków owocowo-warzywnych, soków z warzyw kwaszonych,
smoothie.
Uzupełnieniem asortymentu są przetwory owocowo-warzywne
takie jak: korniszony, kapusta kwaszona, sałatki warzywne powidła
śliwkowe, masło sezamowe i zupy ekologiczne. Bio Food
jest członkiem Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz Kujawsko
Pomorskiego Stowarzyszenia EKOŁAN. W 2012 roku w zakupionym
nowoczesnym zakładzie wdrożono system zarządzania bezpieczeństwem
i jakością żywności ISO 22000.
Wiele naszych produktów, a zwłaszcza soki kwaszone z
warzyw, postrzegane są przez współczesną medycynę jako żywność
będąca doskonalą profilaktyką w wielu chorobach układu
pokarmowego oraz chorób nowotworowych. W tych ostatnich schorzeniach
soki kwaszone ze względu na łatwą przyswajalność makro i
mikroelementów oraz obecność związków antocyjanowych
pochodzących z buraka, marchwi , selera lub czerwonych winogron mogą
działać zarówno profilaktycznie, jak i wspomagać leczenie
farmakologiczne.
Badania soku z buraka kwaszonego prowadzone w latach 2[zasłonięte]010-20
przez SGGW w Warszawie udowodniły, że sok ten niszczył komórki
nowotworowe raka żołądka.W maju 2010 roku nasz produkt Biosmoothie
truskawkowe otrzymało główną nagrodę: Best of Organic 2010 w
konkursie na najlepszy produkt ekologiczny organizowanym przez
EkoConect podczas seminarium Organic Marketing Forum 2010, a w
październiku 2010 na Targach Natura Food w Łodzi otrzymaliśmy
wyróżnienie za produkt Biosmoothie brzoskwiniowe. Na tych samych
Targach w 2011 za produkt sok z Buraka kwaszonego otrzymaliśmy
główną nagrodę. W roku 2012 ekologiczny sok z marchwi
kwaszonej został nagrodzony Złotym Medalem na Targach Natura Food
jako najlepszy produkt ekologiczny na rynku polskim a w roku 2013
otrzymaliśmy tą samą nagrodę tym razem za ekologiczny sok
wielowarzywny. W tym samym roku Ekologiczny Sok z buraka kwaszonego
został uznany za produkt innowacyjny i otrzymał Certyfikat „Dobry
produkt-wybór ekspertów” na gali zorganizowanej przez czasopismo
Rynek Spożywczy.