Opis produktu: | Choć roślina wywodzi się z Tybetu, jej owoce dotarły do Europy z USA, gdzie z kolei trafił przypadkowo na skutek sztormu. Dietetycy są zdania, że to jeden z bardziej wartościowych owoców jakie do tej pory zostały poznane i opisane. Posiada cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i jest niskokaloryczny. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej Goji zajmuje ważne miejsce w dla niezliczonych pokoleń, tajemnice jego korzyści odżywczych pozostają niezmiennie sekretem dla większości świata. Poprzez wieki wokół tego cudownego owocu narosły legendy. Organizowane są święta i pisane wiersze na jego cześć. Owoce Goji są oczywiście jadalne. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Kiedy są już dojrzałe ich kolor zmienia się na jaskrawo czerwony. Można je jeść bezpośrednio z rośliny lub też po wysuszeniu stosować jako dodatek do herbat ziołowych lub lekką przekąskę. Ważna uwaga: owoce są bardzo delikatne i podczas zbioru ręcznego substancje w nich zawarte łatwo się utleniają co można zaobserwować w postaci ciemniejących plamek na owocach. Aby zachować ich piękny czerwony kolor należy zrywać je z "ogonkami" lub też otrzepać z rośliny na miękki ręcznik. Z dwuletniej rośliny możemy zebrać do 2kg owoców! Jak głosi legenda, za panowania dynastii Tang ( ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni buddyjskiej, która była porośnięta krzakami goji. Przez wiele lat niezliczone ilości jagód spadały do studni. Pielgrzymi którzy się tam modlili cieszyli się nadspodziewanie dobrym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nie mieli ani siwych włosów, ani nie stracili ani jednego zęba. Działo się tak, gdyż pili wodę ze studni. Jagody goji zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu (murunga, billygoat plum, Terminalia ferdinandiana). Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E. Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są uznawane za jedne z najbardziej wartościowych na świecie. |
Uprawa: | Nasiona nalezy umiescic na mokrym papierowym reczniku i pozostawic na okolo 6-8 godzin. Nastepnie wysiewamy bezposrednio do przygotowanych wczesniej doniczek. Jezeli nie chcemy równoczesnie wysiewac wszystkich nasion, pozostale nalezy pozostawic w papierowym opakowaniu i przechowywac w temperaturze okolo +5°C Wysiew nasion na glebokosc nie wieksza niz 5mm. Tak przygotowane doniczki ustawiamy w cieplym ale zacienionym miejscu. Nalezy zwrócic uwage by doniczki nie byly narazone na bezposrednie, silne slonce. Czas kielkowania wynosi okolo 14 dni. Kiedy siewki osiagna okolo 10cm nalezy je rozsadzic do pojedynczych doniczek. Zalecane jest obciecie wierzcholka pedu glównego. Sprzyja to ladnemu rozkrzewieniu sie rosliny. Miejsce stalej uprawy powinno byc juz dobrze naslonecznione. Podlewanie umiarkowane zapewniajace stala wilgotnosc podloza. Nalezy pamietac by woda nie stala w doniczce poniewaz sprzyja to gniciu korzeni. Roslina przetrzymuje krótkotrwale przesuszenie zdecydowanie lepiej niz przelanie podloza. Mrozoodporna do -15°C |