Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Promo Indega Fresca500g Yerba Mate Paragwaj/Kraków

09-02-2014, 15:54
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10.97 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 10.97 zł     
Użytkownik DobreZieleKrakow
numer aukcji: 3932559310
Miejscowość Kraków
Licytowało: 1    Wyświetleń: 20   
Koniec: 09-02-2014 15:50:17
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Indega Fresca 500g

 

Data minimalnej trwałości: styczeń 2014

 

Indega to mało znana w Polsce paragwajska marka yerba mate.

Susze produkowane pod tym znakiem nie ustępują mocy i smaku innym

popularnym yerbom z Paragwaju takim jak Pajarito czy Colon.

Indega Fresca to mieszanka mocnej paragwajskiej yerba mate (85%) i intensywnej mięty polnej (15%).

Susz składa się przede wszystkim ze sporej ilości pyłu, dużych rozmiarów

gałązek i niewielkiej ilości drobno mielonych listków.

Bez wcześniejszego usypania yerby w materku jej zaparzenie może być trudne ale wystarczy kilka potrząśnięć.

Już przez opakowanie można poczuć intensywny miętowy zapach, po otwarciu dołącza się do niego

delikatny aromat dymu typowego dla paragwajskich yerb.

Aby złagodzić tak mocną miętę można Indegę Frescę połączyć z klasyczną yerba mate.

W smaku przeważa oczywiście mięta ale ta łagodniejsza. Mięta polna jest raczej słodkawa niż ostra.

Całość jest mocno orzeźwiająca. Raczej trudno doszukać się tu typowej goryczy, cierpkości czy nawet dymu.

Napar przybiera mocno brązowy kolor, może przypominać miód spadziowy.

Susz bardzo pęcznieje, nawet dwukrotnie większa swoją objętość po zaparzeniu.

Dlatego polegamy tą yerba mate zaparzać raczej w większych naczyniach lub użyć mniejszej ilości suszu.

W kolejnych zaparzeniach przyjemny miętowy smak utrzymuje się bez zmian. Całość raczej słabo się pieni.

Polecamy szczególnie tą yerba mate miłośnikom mocnych i orzeźwiających mieszanek.

Idealnie sprawdzi się też w wersji na zimno czyli terere (gelado).

Pomimo że jest to mieszanka smakowa nadal zachowuje swoje mocne działanie pobudzające.

Polubią ją też osoby nieprzyzwyczajone do goryczy i cierpkości klasycznych yerba mate

a poszukujące zdrowego pobudzenia.

 

Dostępne opakowania: 500g.

 

Minimalny termin trwałości podany przez producenta: styczeń 2014r.

 

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Panelealle galerie przedmiotów na allegro

 

Yerba Mate to napój, przyrządzany z wysuszonych liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego

(Ilex paraguariensis). Krzewy Yerby uprawiane są w Ameryce Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Brazylia). Caa Mate znana od wieków przez Indian Guarani, po przybyciu Jezuitów przyjechała do Europy pod nazwą „Herbata Paragwajska”. Erva Mate zawiera pochodne ksantyn (kofeina, teobromina, teofilina), czyli substancje pobudzające. Herba mate działa podobnie

jak kawa, ale jest o wiele zdrowsza, ponieważ nie wypłukuje magnezu. Również zielona herbata

nie dorównuje właściwościom zdrowotnym jakie posiada „Zielone Złoto Paragwaju”.

 

Yerba Mate zawiera również wiele witamin i minerałów:

  • Tiamina (witamina B1) – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • Rybofawina (witamina B2) – wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, wspiera metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek.
  • Niacyna (witamina B3) – uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, poprawia ukrwienie skóry.
  • Kwas pantotenowy (witamina B5) – niweluje zmęczenie, przyspiesza gojenie ran.
  • Pirydoksyna (witamina B6) – bierze udział w wytwarzaniu enzymów i hormonów.
  • Kwas foliowy (witamina B9) – odpowiada za dobre samopoczucie psychiczne, usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit, chroni przed nowotworami.
  • Cyjanokobalamina (witamina B12) – przeciwdziała niedokrwistości.
  • Kwas askorbinowy (witamina C) – wzmacnia odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędny w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), naturalny przeciwutleniacz, hamuje rozwój zaćmy.
  • Magnez – składnik tkanek miękkich, ma duży udział w kurczliwości mięśni, syntezuje kwasy nukleinowe i białka, termoregulator.
  • Potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu, występuje w sokach trawiennych (trzustkowym i jelitowym), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych.
  • Wapń – ułatwia przewodnictwo bodźców nerwowych, reguluje pobudliwość nerwów, odpowiada za krzepliwość krwi.
  • Fosfor – składnik kości i zębów, tkanki mózgowej, błon komórkowych.
  • Żelazo – składnik hemoglobiny i wielu enzymów, niezbędne do transportu i magazynowania tlenu, potrzebny przy detoksykacji związków obcych.
  • Cynk – niezbędny dla ponad 200 enzymów, m.in. polimeraz DNA i RNA, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, nieodzowny przy produkcji i sekrecji hormonów (testosteron, insulina, tyroksyna), odpowiada za odczuwanie smaku i zapachu, wspiera metabolizm alkoholu.

Do przygotowania naparu Yerba Mate potrzebne będą:

  • Naczynie w którym będziemy parzyć susz, najczęściej wykonane ze zdrewniałego owocu tykwy, drewna Palo Santo lub Algarobo, ostatecznie może być też ceramika (Matero, tykwa),
  • Metalowa lub bambusowa rurka z filtrem na końcu (bombilla, czytaj: bombija),
  • Susz Yerbamate (z patyczkami – con palo, elaborada; bez patyczków – sin palo, despalada),
  • Woda o temperaturze 70-80 st.C (najlepiej użyć termosu żeby nie traciła temperatury).

  1. Wsyp susz Yerba mate do naczynia (Matero), powinien zajmować wedle uznania od ¼ (wersja dla początkujących) do ¾ objętości naczynia.
  2. Przechyl naczynie na bok i potrząśnij kilka razy aż zobaczyć grubsze listki i patyczki, wtedy na dnie będzie gromadził się pył.
  3. Wlej trochę wody (temp. 70-80st. C) w pustą przestrzeń pomiędzy suszem a ścianką naczynia. Wody wystarczy tylko tyle, żeby zakryła susz. Nasączona Yerba utrzyma swój kształt i nie zsypie się na druga stronę naczynia, więc Matero można postawić w pozycji pionowej. Może się zdarzyć, że zostanie trochę suchej Yerby na samej górze kopca, jest to jak najbardziej prawidłowe zalanie Yerby i nie należy więcej dolewać wody przed włożeniem bombilli.
  4. Teraz można włożyć rurkę z filtrem (bombilla). Po pierwsze należy pamiętać o zatkaniu ustnika palcem (inaczej niż na obrazku). Wkładamy ją w wolne miejsce pomiędzy yerbą a ścianką naczynia, można też lekko podważyć od dołu yerbę jeśli używamy filtru w kształcie łyżeczki.
  5. Można nalać wodę z termosa, teraz wystarczy odczekać 2-3 minuty i można siorbać. I na koniec jedna bardzo ważna zasada: nie wolno zmieszać zawartości naczynia bo spowoduje to zapychanie się bombiji. Smacznego.

Poza klasycznym zaparzaniem Yerby gorącą wodą popularne staje się przygotowywanie terere,

czyli Yerba zalana lodowatą wodą. Podstawowa różnica polega na temperaturze wody i czasie „zaparzania”, tutaj trzeba odczekać za pierwszym razem około 10 minut. Do przygotowania

gelado (Brazylia) wykorzystywane są najczęściej Yerba mate z dodatkami ziołowymi takimi jak: mięta, peperina, burito, boldo, katuava.

 

Yerba mate można zalewać również zmrożonym sokiem owocowym, gorącym mlekiem

z przyprawami lub czym kol wiek innym (nie dotyczy alkoholu).

Cennik wysyłki:

Przy zakupie więcej niż 1 przedmiotu koszt wysyłki wpisz w pole: "inny sposób dostawy": 

  # Kurier K-Ex: 13 zł

pobranie: 16zł
# Paczkomat: 10zł 

 # Paczka pocztowa

wagaekonom.priorytet
do 0,99 kg 9,5 zł 11 zł
1 - 1,99 kg 11 zł 13 zł
2 - 4,99 kg 13 zł 14,5 zł

 

Konto do wpłat:

mBank: 57 1140 [zasłonięte] 200400

3702 [zasłonięte] 740283


Odbiór osobisty:

 DOBRE ZIELE (mapa)

ul. Kremerowska 9

 31-130 Kraków


Godziny otwarcia:

pn. - pt.: 10.00-18.00
soboty: 11.00-13.00

 Płatno?æ TYLKO GOTÓWK¥!


Kontakt

tel.: 728 [zasłonięte] 331

mail: [zasłonięte]@dobreziele.pl