PROMIENIOWANIE PODCZERWONE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
W książce niniejszej podane są teoretyczne podstawy oraz technika nagrzewania promieniami podczerwonymi. Omówione są ogólne zasady teorii nagrzewania podczas suszenia promieniami podczerwonymi oraz termoradiacyjne (op-tyczne) charakterystyki naświetlanych materiałów. W książce dużo miejsca poświęcono zagadnieniom techniki nagrzewania promieniami podczerwonymi i zastosowaniu tej metody do suszenia i wypieku artykułów spożywczych. Poza tym można tu znaleźć uogólnione dane relacjonowane w radzieckiej i zagranicznej literaturze, materiały prac naukowych przeprowadzonych w wielu instytutach nauko-wo-badawczych i w przedsiębiorstwach, a także wyniki badań wykonane przez autora i jego uczniów.
Tytuł:
PROMIENIOWANIE PODCZERWONE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Autor:
Wydawnictwo i rok wydania:
Wyd. I
1078 egz.
Stan: +db przytarcia obwoluty, nieaktualne pieczatki z biblioteki biura projektowania
Oprawa: twarda w obwolucie
Ilość stron i format: 441str.
16x21cm
Ilustracje: posiada
Spis treści:
Od tłumaczy j 5
Przedmowa ?
Wstęp 11
Część I
Podstawy teoretyczne nagrzewania i suszenia promieniami
podczerwonymi
Podstawowe wiadomości z fizyki promieniowania cieplnego 16
Wymiana ciepła przez promieniowanie między ciałami stałymi 33
Analiza nagrzewania ciał przepuszczalnych promienie przy
naświetlaniu podczerwienią 40
Charakterystyki promieniowania cieplnego (optyczne) naświet
lanych materiałów 44
Szczególne właściwości mechanizmu wewnętrznej wymiany
ciepła i masy przy naświetlaniu promieniami podczerwonymi 86
Analiza matematyczna radiacyjno-konwekcyjnego nagrzewa
nia materiałów . 102
Krótkie wiadomości o kształtowaniu (modelowaniu) wymiany
ciepła przez promieniowanie 105
C z ę ś ć II Technika nagrzewania i suszenia promieniami podczerwonymi
Generatory promieniowania i natężenie promieniowania . . 109
Wzajemny rozkład generatorów promieniowania i naświetla
nych obiektów 165
Wpływ parametrów środowiska komory roboczej na proces
obróbki termoradiacyjnej 173
Podstawy obliczeń cieplnych aparatury termoradiacyjnej . . 182
Część III
Suszenie i obróbka cieplna produktów spożywczych promieniami podczerwonymi
Mechanizm suszenia i obróbki cieplnej promieniami podczer
wonymi oraz ogólne zasady wyznaczania optymalnych warun
ków i parametrów procesu 207
Suszenie i obróbka cieplna ziarna 212
Suszenie i obróbka cieplna mąki 255
Suszenie słodu 262
Obróbka cieplna — prażenie ziarna kakaowego i jąder orze
chowych zawierających tłuszcz 266
Suszenie owoców i warzyw 276
Suszenie herbaty 289
Suszenie wyrobów makaronowych 293
3
9. Suszenie sucharów 300
Suszenie wyrobów marmoladowych , 309
Suszenie winianu wapniowego (technicznego) ..... 321
Obróbka cieplne oraz suszenie mięsa i wyrobów mięsnych . 325
Obróbka cieplna i suszenie ryb ......... 330
Zastosowanie promieniowania podczerwonego przy suszeniu
sublimacyjnym 339
C z ę ś ć IV Wypiek przy użyciu promieni podczerwonych
Mechanizm procesu radiaeyjno-konwekcyjnego wypieku . , 347
Zależności opisujące wymianę ciepła i masy w procesie radia
eyjno-konwekcyjnego wypieku „ 349
Analiza pola temperatur ciasta chlebowego oraz metodyka
określania natężenia strumienia promieniowania na podstawie
danych eksperymentalnych 356
Analiza porównawcza procesów wypieku i suszenia . . . 372
Eksperymentalne badania procesu wypieku chleba promienia
mi podczerwonymi 373
Mechanizm oraz podstawowe zależności opisujące proces wy
pieku promieniami podczerwonymi 394
7., Liczby podobieństwa (zmienne uogólnionej dla procesu wy
pieku promieniami podczerwonymi 400
3. Wypiek herbatników promieniami podczerwonymi .... 407
9. Konstrukcja urządzeń do wypieku promieniami podczerwonymi 411
10. Wypiek kombinowany w polu elektrycznym prądów wyso
kiej częstotliwości oraz przy użyciu promieni podczerwonych . 418
Zakończenie 431
Wykaz piśmiennictwa 433
Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów
Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.