|
Wydawnictwo - SGGW Rok - 2011 Stron - 104 Oprawa - LAKIEROWANA Format - B5 STAN - NOWA Produkty spożywcze powinny zaspokajać potrzeby żywieniowe konsumenta, ale też muszą charakteryzować się wysoką jakością, gwarantującą całkowite bezpieczeństwo zdrowotne. Aby spełnić ten warunek, nie wystarczy tylko kontrolowanie jakości produktu końcowego, koniecznością staje się zapewnienie właściwych warunków produkcji. Regulacje prawne dotyczące zagadnień sanitarao-higienicznych w zakładach przemysłu spożywczego wprowadzają obowiązek przestrzegania zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz wdrożenia systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Zadaniem tych systemów jest zachowanie właściwej higieny produkcji oraz pomoc w kontroli przebiegu procesów technologicznych od etapu przyjęcia surowca, poprzez produkcję do produktu końcowego. Warunkiem prawidłowej produkcji jest zapewnienie między innymi odpowiednich pomieszczeń do jej realizacji. Stąd też budowa nowych bądź modernizacja już istniejących zakładów powinna być prowadzona na podstawie specjalistycznych projektów technologicznych. Podczas projektowania zakładu przemysłu spożywczego niezbędne jest połączenie wiedzy z zakresu technologii produkcji, zagadnień sanitarno-higienicznych, możliwości eliminowania zagrożeń zdrowotnych z wymaganiami prawnymi oraz wytycznymi branżowymi, takimi jak: architektura, wentylacja, instalacja elektryczna czy wod-no-kanalizacyjna. Wiedza branżowa jest niezbędna, z uwagi na fakt, iż projektant technolog, jako podmiot wiodący w projektowaniu zakładów spożywczych, podaje wytyczne wszystkim branżom. Dokumentacja projektowa w obecnym czasie powstaje przy wspomaganiu systemów CAD, stąd też projektant technolog powinien sprawnie posługiwać się jednym z programów wspomagających kreślenie projektów. Zadaniem poniższej publikacji jest przybliżenie podstawowych zagadnień niezbędnych w projektowaniu technologicznym zakładów spożywczych, w taki sposób, aby możliwe było wykonanie podstawowych prac projektowych.
|