Tytuł |
Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu
spożywczego Wybrane zagadnienia |
Autor |
Bilska Beata, Grzesińska Wiesława, Tomaszewska
Marzena
|
Wydawca |
SGGW |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
104 |
Wymiary |
170 x 240mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8383-329-4 |
Zadaniem publikacji jest przybliżenie podstawowych
zagadnień niezbędnych w projektowaniu technologicznym
zakładów spożywczych, w taki sposób, aby możliwe było
wykonanie podstawowych prac projektowych. Kolejność
rozdziałów odpowiada kolejności wykonywania
poszczególnych czynności związanych z realizacją procesu
technologicznego.
SPIS TREŚCI
Wstęp 5
I. Założenia projektowe 7
II. Schematy blokowe procesu technologicznego 12
III. Bilans materiałowy 18
IV. Dział magazynowy 22
V. Zasada doboru urządzeń i maszyn w zakładach przemysłu
spożywczego oraz metoda szacowania powierzchni
pomieszczeń produkcyjnych i ekspedycyjnych 30
V.1. Dział produkcyjny 30
V.2. Dział ekspedycyjny 38
VI. Obliczanie powierzchni pomieszczeń socjalnych 42
VII. Układ funkcjonalny zakładu 49
VIII. Komputerowe wspomaganie procesu projektowania –
program AutoCAD (część I) 57
IX. Komputerowe wspomaganie procesu projektowania –
program AutoCAD (część II) 69
X. Komputerowe wspomaganie procesu projektowania –
program AutoCAD (część III) 78
XI. Opracowywanie wytycznych dla branży wentylacyjnej –
obliczanie zysków ciepła i wilgoci 89
XII. Oświetlenie w zakładach przetwórstwa spożywczego 98
Literatura 101