Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Program Ochrony Warzyw 2014 ochrona warzywnych

09-01-2015, 16:02
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 4947707092
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 4   
Koniec: 09-01-2015 15:47:42

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Program Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014
Wydawca Hortpress
Rok wydania 2014
Autorzy Instytut Ogrodnictwa Oddział Warzywnictwa w Skierniewicach
Liczba stron 307
Wymiary 205 x 295 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-83574-34-7

Zespół specjalistów Instytutu Ogrodnictwa, Oddział Warzywnictwa w Skierniewicach, od wielu lat przygotowuje i doskonali Program Ochrony Roślin Warzywnych. Na podstawie własnych badań, doniesień najnowszej, fachowej literatury światowej oraz zgodnie z treścią etykiet stosowania środków ochrony roślin przygotował dla Państwa zaktualizowane i autorskie zalecenia do zwalczania chorób, szkodników i chwastów. Prezentowane, najnowsze wydanie zawiera opis i zalecenia kilku nowych, ważnych gospodarczo chorób i szkodników, które pojawiły się w ostatnich latach w Polsce, a ponadto nowe, barwne fotografie objawów najgroźniejszych chorób i szkodników pojawiających się na wybranych gatunkach roślin warzywnych.

W Programie omówiono zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych w polu i pod osłonami, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i adiuwanty – terminy i dawki.

W ochronie roślin uprawianych zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, ważną rolę obok metod konwencjonalnych, pełnią metody integrowanej ochrony. Przypominamy naszym czytelnikom, że od 1 stycznia 2014 roku obowiązuje w Polsce integrowana ochrona roślin. Jedną z jej zasad jest stosowanie syntetycznych środków chemicznych przemiennie lub współrzędnie ze środkami biologicznymi, środkami pochodzenia naturalnego (roślinnego) oraz induktorami odporności w postaci różnych nawozów dolistnych i innych substancji bezpiecznych dla ludzi i środowiska. Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania muszą spełniać ściśle określone i wysokie kryteria bezpieczeństwa, głównie ze względu na propagowane zalecenia do spożywania warzyw jako produktów wpływających na zdrowie i właściwe odżywianie się człowieka. W związku z tym, w prezentowanych wytycznych uwzględniamy określone wymogi Unii Europejskiej dotyczące ochrony roślin, a w szczególności zasady integrowanej ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami.

Spis treści

Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014 7

Nowe przepisy wspólnotowe dotyczące obowiązku wdrożenia integrowanej ochrony roślin i zasad stosowania środków ochrony roślin 10

CHOROBY 15

Wykaz fungicydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych 16

Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami 52

Bób 52 Brokuł 52 Burak ćwikłowy 54 Cebula 56 Chrzan 60 Czosnek 61 Fasola 62 Groch 64 Kalafior i kalarepa 65 Kapustne 67 Kapusta pekińska 72 Koper 74 Marchew 75 Ogórek 80 Papryka 82 Pietruszka 84 Pomidor 86 Por 92 Rabarbar 92 Rzodkiewka i rzodkiew 93 Sałata 93 Seler korzeniowy i naciowy 95 Skorzonera 96 Szparag 96 Szpinak 97 Szczypiorek 97 Ziemniak 98

Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami 101 Kapusta 101 Oberżyna 102 Ogórek 103 Papryka 105 Pomidor 108 Rzodkiewka 115 Sałata 116

Integrowany program ochrony warzywnych uprawianych pod osłonami przed chorobami 118 Ogórek 118 Papryka 119 Pomidor 120

Toksyczność fungicydów dla organizmów żywych 124

SZKODNIKI 127

Wykaz zoocydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych 128

Progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw 147

Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed szkodnikami 152

Bób 152 Brokuł 153 Burak ćwikłowy 154 Cebula 156 Chrzan 161 Czosnek 163 Fasola 163 Groch 165 Kalafior167 Kapustne 169 Kapusta brukselska 173 Kapusta pekińska 173 Koper 175 Kukurydza cukrowa 176 Marchew i pietruszka 177 Ogórek 180 Papryka 182 Pietruszka 184 Pomidor 185 Por 186 Rabarbar 188 Rzodkiewka i rzodkiew 189 Sałata 190 Seler 191 Skorzonera 192 Szparag 192 Szpinak 193 Ziemniak 194 Szkodniki wielożerne 196

Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami 198

Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 198

Oberżyna 199 Ogórek 202 Papryka 205 Pomidor 208 Rzodkiewka 212 Sałata 212

Integrowany program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami 215

Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 215

Oberżyna 216 Ogórek 219 Papryka 222 Pomidor 224 Sałata 227

Żywe organizmy przeznaczone do zwalczania szkodników warzyw uprawianych pod osłonami 229

Toksyczność insektycydów dla organizmów żywych 235

CHWASTY 237

Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych – ochrona przed chwastami 238

Wykaz herbicydów i adiuwantów (środki wspomagające) stosowanych w ochronie roślin warzywnych 239

Terminy i dawki stosowania herbicydów 250

Zwalczanie perzu i innych chwastów w okresie poprzedzającym uprawę roślin 250

Zwalczanie perzu w zespole upraw pożniwnych 252

Bób 252 Brokuł 253 Burak ćwikłowy 253 Cebula z siewu 255 Cebula z dymki 261 Chrzan 261 Cykoria sałatowa 261 Czosnek sadzony jesienią 262 Czosnek sadzony wiosną 263 Dynia i cukinia z siewu i rozsady 263 Fasola 264 Groch 265 Kalafior z rozsady 267 Kapusta głowiasta (biała, czerwona), włoska i brukselska z rozsady 267 Kapusta pekińska 270 Koper ogrodowy 270 Kukurydza cukrowa 270 Marchew 272 Ogórek 276 Papryka 277 Pasternak 277 Pietruszka 277 Pomidor z rozsady 279 Por z siewu 281 Por z rozsady 282 Rabarbar 282 Rzepa i brukiew 283 Sałata z siewu 283 Sałata z rozsady 283 Seler 284 Skorzonera 285 Soczewica 285 Szparag 285 Szpinak 286 Ziemniak 286

Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów występujących w uprawie warzyw 290

Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po wschodach warzyw 295

Toksyczność herbicydów dla organizmów żywych 296

INNE 301

Regulatory wzrostu stosowane w uprawie warzyw 302

Środki zwiększające przyczepność środków ochrony roślin 303

Nawozy i inne substancje stosowane w ochronie warzyw przed chorobami i szkodnikami 304

tematyka_ogr_rosl

Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!