Tytuł |
Program Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014 |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2014 |
Autorzy |
Instytut Ogrodnictwa Oddział Warzywnictwa w Skierniewicach |
Liczba stron |
307 |
Wymiary |
205 x 295 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83574-34-7 |
Zespół specjalistów Instytutu Ogrodnictwa, Oddział Warzywnictwa w
Skierniewicach, od wielu lat przygotowuje i doskonali Program Ochrony Roślin
Warzywnych. Na podstawie własnych badań, doniesień najnowszej, fachowej
literatury światowej oraz zgodnie z treścią etykiet stosowania środków ochrony
roślin przygotował dla Państwa zaktualizowane i autorskie zalecenia do
zwalczania chorób, szkodników i chwastów. Prezentowane, najnowsze wydanie
zawiera opis i zalecenia kilku nowych, ważnych gospodarczo chorób i szkodników,
które pojawiły się w ostatnich latach w Polsce, a ponadto nowe, barwne
fotografie objawów najgroźniejszych chorób i szkodników pojawiających się na
wybranych gatunkach roślin warzywnych.
W Programie omówiono zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie
fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne
substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki
zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia
dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw
uprawianych w polu i pod osłonami, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i
adiuwanty – terminy i dawki.
W ochronie roślin uprawianych zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, ważną rolę
obok metod konwencjonalnych, pełnią metody integrowanej ochrony. Przypominamy
naszym czytelnikom, że od 1 stycznia 2014 roku obowiązuje w Polsce integrowana
ochrona roślin. Jedną z jej zasad jest stosowanie syntetycznych środków
chemicznych przemiennie lub współrzędnie ze środkami biologicznymi, środkami
pochodzenia naturalnego (roślinnego) oraz induktorami odporności w postaci
różnych nawozów dolistnych i innych substancji bezpiecznych dla ludzi i
środowiska. Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania muszą spełniać
ściśle określone i wysokie kryteria bezpieczeństwa, głównie ze względu na
propagowane zalecenia do spożywania warzyw jako produktów wpływających na
zdrowie i właściwe odżywianie się człowieka. W związku z tym, w prezentowanych
wytycznych uwzględniamy określone wymogi Unii Europejskiej dotyczące ochrony
roślin, a w szczególności zasady integrowanej ochrony przed chorobami,
szkodnikami i chwastami.
Spis treści
Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014 7
Nowe przepisy wspólnotowe dotyczące obowiązku wdrożenia integrowanej ochrony
roślin i zasad stosowania środków ochrony roślin 10
CHOROBY 15
Wykaz fungicydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych 16
Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami 52
Bób 52 Brokuł 52 Burak ćwikłowy 54 Cebula 56 Chrzan 60 Czosnek 61 Fasola 62
Groch 64 Kalafior i kalarepa 65 Kapustne 67 Kapusta pekińska 72 Koper 74
Marchew 75 Ogórek 80 Papryka 82 Pietruszka 84 Pomidor 86 Por 92 Rabarbar 92
Rzodkiewka i rzodkiew 93 Sałata 93 Seler korzeniowy i naciowy 95 Skorzonera 96
Szparag 96 Szpinak 97 Szczypiorek 97 Ziemniak 98
Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami 101
Kapusta 101 Oberżyna 102 Ogórek 103 Papryka 105 Pomidor 108
Rzodkiewka 115 Sałata 116
Integrowany program ochrony warzywnych uprawianych pod osłonami przed chorobami
118
Ogórek 118 Papryka 119 Pomidor 120
Toksyczność fungicydów dla organizmów żywych 124
SZKODNIKI 127
Wykaz zoocydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych 128
Progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw 147
Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed szkodnikami 152
Bób 152 Brokuł 153 Burak ćwikłowy 154 Cebula 156 Chrzan 161 Czosnek 163 Fasola
163 Groch 165 Kalafior167 Kapustne 169 Kapusta brukselska 173 Kapusta pekińska
173 Koper 175 Kukurydza cukrowa 176 Marchew i pietruszka 177 Ogórek 180 Papryka
182 Pietruszka 184 Pomidor 185 Por 186 Rabarbar 188 Rzodkiewka i rzodkiew 189
Sałata 190 Seler 191 Skorzonera 192 Szparag 192 Szpinak 193 Ziemniak 194
Szkodniki wielożerne 196
Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami 198
Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 198
Oberżyna 199 Ogórek 202 Papryka 205 Pomidor 208 Rzodkiewka 212
Sałata 212
Integrowany program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami
215
Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 215
Oberżyna 216 Ogórek 219 Papryka 222 Pomidor 224 Sałata 227
Żywe organizmy przeznaczone do zwalczania szkodników warzyw uprawianych pod
osłonami 229
Toksyczność insektycydów dla organizmów żywych 235
CHWASTY 237
Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych – ochrona przed chwastami 238
Wykaz herbicydów i adiuwantów (środki wspomagające) stosowanych w ochronie
roślin warzywnych 239
Terminy i dawki stosowania herbicydów 250
Zwalczanie perzu i innych chwastów w okresie poprzedzającym uprawę roślin 250
Zwalczanie perzu w zespole upraw pożniwnych 252
Bób 252 Brokuł 253 Burak ćwikłowy 253 Cebula z siewu 255 Cebula z dymki 261
Chrzan 261 Cykoria sałatowa 261 Czosnek sadzony jesienią 262 Czosnek sadzony
wiosną 263 Dynia i cukinia z siewu i rozsady 263 Fasola 264 Groch 265 Kalafior z
rozsady 267 Kapusta głowiasta (biała, czerwona), włoska i brukselska z rozsady
267 Kapusta pekińska 270 Koper ogrodowy 270 Kukurydza cukrowa 270 Marchew 272
Ogórek 276 Papryka 277 Pasternak 277 Pietruszka 277 Pomidor z rozsady 279 Por z
siewu 281 Por z rozsady 282 Rabarbar 282 Rzepa i brukiew 283 Sałata z siewu 283
Sałata z rozsady 283 Seler 284 Skorzonera 285 Soczewica 285 Szparag 285 Szpinak
286 Ziemniak 286
Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów występujących w uprawie warzyw 290
Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po
wschodach warzyw 295
Toksyczność herbicydów dla organizmów żywych 296
INNE 301
Regulatory wzrostu stosowane w uprawie warzyw 302
Środki zwiększające przyczepność środków ochrony roślin 303
Nawozy i inne substancje stosowane w ochronie warzyw przed chorobami i
szkodnikami 304
|