Tytuł |
Program Ochrony Roślin Warzywnych 2012 |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
267 |
Wymiary |
205 x 295 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83574-25-5 |
PROGRAM powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach.
Omówiliśmy w nim następujące zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych w polu i pod osłonami, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i adiuwanty – terminy i dawki.
Zespół specjalistów z Instytutu Ogrodnictwa oddział Warzywnictwa w Skierniewicach, od lat 60-ych ubiegłego wieku opracowywał Program Ochrony Roślin Warzywnych i nadal współpracuje przy jego redakcji. Gwarantuje to, że w Programie są zamieszczane najnowsze informacje dotyczące zwalczania chorób, szkodników i chwastów z autorskimi uwagami. Aktualne wydanie Programu podzielono na działy, tak aby ułatwić Państwu wyszukiwanie informacji. Ponadto po raz pierwszy zamieszczono fotografie z objawami najgroźniejszych chorób, szkodników i chwastów u poszczególnych gatunków roślin warzywnych.
W ochronie roślin uprawianych w polu a także pod osłonami, ważną rolę spełnia metoda konwencjonalna, czyli stosowanie środków syntetycznych-chemicznych. Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania w warzywnictwie muszą spełniać ściśle określone i wysokie kryteria, a przede wszystkim ich stosowanie musi być bezpieczne dla ludzi, pszczół, organizmów wodnych i środowiska. W zaleceniach na 2012 rok uwzględniono określone wymogi Unii Europejskiej dotyczące ochrony roślin, a w szczególności zasady integrowanej ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami. W związku z tym z programu wykreślono cały szereg środków ochrony roślin, które zostały wycofane zgodnie z ustaleniami Unii Europejskiej oraz te, których rejestracja w Polsce straciła ważność. Z tego względu, przed przystąpieniem do chemicznych zabiegów, należy dokładnie zapoznać się z nowymi zaleceniami dotyczącymi ochrony określonej uprawy.
Spis treści
Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2012 prof. dr hab. J. Robak, dr M. Rogowska 7
Integrowana produkcja oraz integrowana ochrona roślin w świetle nowych regulacji prawnych 7
CHOROBY 13
Wykaz fungicydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych 15
Galeria - Choroby warzyw uprawianych w polu i w szklarni NOWOŚĆ 43
Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami 46 Bób 46 Burak ćwikłowy 46 Cebula 47 Chrzan 51 Czosnek 52 Fasola 52 Groch 53 Kalafior i brokuł 54 Kapustne 54 Kapusta pekińska 58 Marchew i pietruszka 60 Ogórek i inne warzywa dyniowate 64 Papryka w uprawie polowej i w nie ogrzewanych tunelach 67 Pomidor 69 Por 73 Rabarbar 73 Rzodkiewka i rzodkiew 74 Sałata 74 Seler 76 Skorzonera 77 Szpinak 77
Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami 78 Kapusta 78 Oberżyna 80 Ogórek 80 Papryka 83 Pomidor 85 Rzodkiewka 89 Sałata 89
Integrowany program ochrony roślin warzywnych uprawianych pod osłonami przed chorobami 92 Ogórek 92 Papryka 94 Pomidor 95
Toksyczność fungicydów dla organizmów żywych 99
SZKODNIKI 103
Wykaz zoocydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych 105
Progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw 126
Galeria - Szkodniki warzyw uprawianych w polu NOWOŚĆ 130
Galeria - Szkodniki warzyw uprawianych w szklarni NOWOŚĆ 135
Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed szkodnikami 137
Bób 137 Burak ćwikłowy 138 Cebula 139 Chrzan 142
Czosnek 143 Fasola 144 Groch 145
Kapustne 146 Kapusta brukselska 150 Kapusta pekińska 151 Kukurydza cukrowa NOWOŚĆ 152
Marchew i pietruszka 155 Ogórek i inne warzywa dyniowate 156 Papryka w uprawie polowej i w nieogrzewanych tunelach 158 Pomidor 160 Por 160 Rabarbar 162 Rzodkiewka i rzodkiew 162 Sałata 163 Seler 163 Skorzonera 164 Szparagi 164 Szpinak 165 Szkodniki wielożerne 166
Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami 168
Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 168
Oberżyna 169 Ogórek 171 Papryka 175 Pomidor 176 Rzodkiewka 180 Sałata 180
Integrowany program ochrony roślin warzywnych uprawianych pod osłonami przed szkodnikami 181
Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 181
Oberżyna 182 Ogórek 184 Papryka 187 Pomidor 189 Sałata 191
Żywe organizmy przeznaczone do zwalczania szkodników warzyw uprawianych pod osłonami 193
CHWASTY 199
Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych dr Z. Anyszka 201
Wykaz herbicydów i adiuwantów (środki wspomagające) stosowanych w ochronie roślin warzywnych 204
Galeria - Ważniejsze chwasty roślin warzywnych NOWOŚĆ 215
Terminy i dawki stosowania herbicydów 216
Zwalczanie perzu i innych chwastów w okresie poprzedzającym uprawę roślin 216
Zwalczanie perzu w zespole upraw pożniwnych 218
Bób 218 Brokuł 218 Burak ćwikłowy 220 Cebula z siewu 223 Cebula z dymki 228 Chrzan 228 Cykoria sałatowa 229 Czosnek sadzony jesienią 229 Czosnek sadzony wiosną 230 Dynia i cukinia z siewu i rozsady 231 Groch 233 Kalafior z rozsady 235 Kapusta głowiasta (biała, czerwona), włoska i brukselska z rozsady 236 Kapusta pekińska 238 Koper ogrodowy 238 Marchew 239 Ogórek 242 Papryka 243 Pasternak 243 Pietruszka 243 Pomidor z rozsady 245 Por z siewu 246 Por z rozsady 247 Rabarbar 248 Sałata z siewu 249 Sałata z rozsady 249 Seler 249 Soczewica 251 Szparagi 251 Szpinak 251
Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów występujących w uprawie warzyw 252
Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po wschodach warzyw 255
Toksyczność herbicydów dla organizmów żywych 257
INNE 261
Regulatory wzrostu stosowane w uprawie warzyw 264
Środki zwiększające przyczepność środków ochrony roślin 265
Nawozy i inne substancje stosowane w ochronie warzyw przed chorobami i szkodnikami 266