PSZCZOŁY I LUDZIE - I. Gumowska
Wszystko co pochodzi od pszczół, jest przydatne, a najczęściej niezmiernie korzystne dla człowieka. Zwykle myślimy tylko o miodzie, a wielu z nas aż ślinka napływa do ust na jego wspomnienie. Tymczasem... może pszczoły dostarczają o wiele cenniejszych rzeczy? W tej książeczce będzie mowa nie tylko o miodzie, ale także o pyłku kwiatowym, zwanym pierzgą, o mleczku pszczelim, tak jeszcze do niedawna "modnym", o jadzie pszczelim i kicie pszczelim - najgłośniejszym bestsellerze wśród leków naturalnych. A także o wosku i o tym, co niektórzy znawcy uważają za największy pożytek z pszczół, czyli o zapylaniu przez nie roślin i dzięki temu pomnażaniu plonów. Wreszcie na koniec - może kogoś zainteresuje nieco historii pszczelarstwa i bartnictwa oraz trochę innych aktualnych pszczelich spraw. Nie można sobie naturalnie darować choćby troszkę opisów, "jak pszczoły to robią"?, bo dla zainteresowanych są to fakty fascynujące. Ale nie jest to "poradnik pszczelarza". Nie uczy jak hodować te owady, zakładać pasieki, itp. Celem tej pracy jest... wzbudzenie podziwu, szacunku i miłości do pszczół. Zagraża im tyle niebezpieczeństw: od nieuctwa do Wielkiej Chemii. A kto wie? - może bez nich i my zginiemy? Jak dotąd, ratują nas nieomal bezinteresownie wszystkim czym mogą, ale czy my się im odpowiednio odwdzięczamy?
W tej książeczce jest mowa nie tylko o miodzie, ale także o pyłku kwiatowym, zwanym pierzgą, o mleczku pszczelim, tak jeszcze do niedawna „modnym", o jadzie pszczelim i kicie pszczelim — najgłośniejszym bestsellerze wśród leków naturalnych.
Książka nie najnowsza, ale świetnie opisuje pszczele produkty - jak powstają, jakie mają właściwości i jak ich używać, czyli - receptury.
Oprawa twarda, wyd. Watra 1987.
|
Zagadnienia związane z produkcją miodu i wosku oraz ich technologią, fotografie, ilustracje.
PRZEPISY na napoje - w tym MIODY PITNE, Krupniki, wina.
PRZEPISY NA PIECZYWO - Olbrzymią zaletą tych receptur jest fakt, iż wszystkie przepisy zostały przez autora sprawdzone i przy zachowaniu podanych proporcji możemy być pewni wysokiej jakości uzyskanego wypieku. Absolutnie godne polecenia są "całuski", które na zajęciach z technologii produktów pszczelich, musiał wykonać każdy uczeń kończący Państwowe Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli.
Wyd. PWRiL, 1982, blok w całości, kartki kremowe, oprawa miękka.
Przy zakupie więcej niż jednego przedmiotu (zestawu) proszę o kontakt w celu ustalenia kosztów wysyłki. ZAPRASZAM NA MOJE POZOSTAŁE AUKCJE
|
|
|
|
|
|
|