Tytuł |
Produkcja zwierzęca cz. III Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki |
Autor |
Red. T. Nałęcz - Tarwacka |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
472 |
Wymiary |
145x210mm |
Okładka |
Miękka |
ISBN |
83[zasłonięte]89211-0 |
OBEJRZYJ SPIS TREŚCI W PLIKU PDF
Nowy podręcznik napisany zgodnie z programem nauczania, przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część III obejmuje zagadnienia związane z chowem owiec, kóz, koni, drobiu pszczół i królików.
W treści:
Część I. Owce
Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze produkcji owczarskiej
Rozdział 2. Pochodzenie, typy użytkowe i rasy owiec
Rozdział 3. Rozpłód owiec
Rozdział 4. Żywienie owiec
Rozdział 5. Technologia produkcji wełny
Rozdział 6. Technologia produkcji żywca jagnięcego
Rozdział 7. Opłacalność produkcji żywca jagnięcego
Rozdział 8. Technologia produkcji mleka owczego
Rozdział 11. Inne kierunki użytkowania owiec
Rozdział 12. Ekologiczne metody chowu owiec
Rozdział 13. Pomieszczenia dla owiec
Rozdział 14. Podstawy pracy hodowlanej
Rozdział 15. Ważniejsze choroby owiec
Część II. Kozy
Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze chowu i hodowli kóz
Rozdział 2. Typy użytkowe oraz krajowe i zagraniczne rasy kóz występujące w kraju
Rozdział 3. Rozpłód kóz
Rozdział 4. Żywienie kóz
Rozdział 5. Użytkowanie mleczne
Rozdział 6. Użytkowanie mięsne
Rozdział 7. Warunki utrzymania kóz
Rozdział 8. Pielęgnacja kóz
Część III. Konie
Rozdział 1. Rasy koni
Rozdział 2. Identyfikacja i pokrój koni
Rozdział 3. Rozród koni i wychów źrebiąt
Rozdział 4. Użytkowanie koni
Rozdział 5. Żywienie koni
Rozdział 6. Praca hodowlana nad końmi
Rozdział 7. Pomieszczenia dla koni
Rozdział 8. Obchodzenie się z końmi i ich pielęgnacja
Część IV. Drób
Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze produkcji drobiarskiej
Rozdział 2. Pochodzenie i pokrój ptaków
Rozdział 3. Charakterystyka typów użytkowych i ras drobiu
Rozdział 4. Reprodukcja
Rozdział 5. Nieśne użytkowanie kur
Rozdział 6. Mięsne użytkowanie drobiu
Rozdział 7. Żywienie
Rozdział 8. Systemy utrzymania drobiu
Rozdział 9. Pomieszczenia dla drobiu
Rozdział 10. Zasady i technika chowu kurcząt i kur w systemie intensywnym
Rozdział 11. Warunki środowiskowe i profilaktyka
Część V. Pszczoły
Rozdział 1. Podstawowa informacje dotyczące biologii pszczół
Rozdział 2. Zapylanie roślin i pożytki pszczele
Rozdział 3. Produkty pszczele
Rozdział 4. Ule i przybory pasieczne
Rozdział 5. Projektowanie założenia pasieki
Rozdział 6.Zarys ekonomiki pszczelarstwa
Rozdział 7. Choroby pszczół
Część VI. Króliki
Rozdział 1. Pochodzenie, budowa, charakterystyka biologiczna i systematyka królików
Rozdział 2. Kierunki użytkowania i rasy królików
Rozdział 3. Rozród królików
Rozdział 4. Żywienie królików
Rozdział 5. Pomieszczenia dla królików
Rozdział 6. Założenia organizacyjno-techniczne i rachunek ekonomiczny fermy królików rzeźnych
Rozdział 7. Ochrona zdrowia królików
Na naszych innych aukcjach znajdą Państwo:
Tytuł |
Produkcja zwierzęca. Cz. I. Wiadomości podstawowe |
Autor |
red. A. Rykiel |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2006 |
Liczba stron |
316 |
Wymiary |
50x210mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83[zasłonięte]89211-3 |
Tytuł |
Produkcja zwierzęca cz. II Bydło i trzoda chlewna |
Autor |
Red. T. Nałęcz-Tarwacka |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2006 |
Liczba stron |
332 |
Wymiary |
145x210mm |
Okładka |
Miękka |
ISBN |
83[zasłonięte]89211-4 |
Tytuł |
Produkcja zwierzęca cz. III Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki |
Autor |
Red. T. Nałęcz - Tarwacka |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
472 |
Wymiary |
145x210mm |
Okładka |
Miękka |
ISBN |
83[zasłonięte]89211-0 |
Spis treści - Produkcja zwierzęca cz. 1
Rozdział 1. Wprowadzenie
1.1. Znaczenie zwierząt w przyrodzie i w życiu człowieka
1.2. Zwierzęta gospodarskie i ich rola we współczesnym świecie
Rozdział 2. Zarys anatomii i fizjologii zwierząt
2.1. Budowa i czynności życiowe komórek i tkanek w organizmie zwierzęcym
2.1.1. Komórka - budowa i funkcje
2.1.2. Tkanki - budowa i funkcje
2.2. Budowa i funkcjonowanie układów w organizmie
2.2.1. Wprowadzenie
2.2.2. Narządy ruchu - układ kostny i mięśniowy
2.2.3. Powłoka wspólna
2.2.4. Układ trawienny
2.2.4.1. Budowa i funkcje
2.2.4.2. Trawienie. Enzymy trawienne
2.2.5. Zespół narządów oddechowych. Oddychanie
2.2.6. Układ moczowo-płciowy
2.2.6.1. Narządy moczowe
2.2.6.2. Narządy rozrodcze.
2.2.6.2.1. Narządy płciowe samca
2.2.6.2.2. Narządy płciowe samicy
2.2.6.3. Podstawowe dane z zakresu fizjologii rozrodu
2.2.7. Układ krążenia i gruczoły dokrewne
2.2.7.1. Układ krążenia
2.2.7.1.1. Układ sercowo-naczyniowy
2.2.7.1.2. Układ chłonny
2.2.7.2. Gruczoły dokrewne
2.2.8. Układ nerwowy i narządy zmysłów
2.2.9. Układ odpornościowy
Rozdział 3. Anatomia i fizjologia ptaków
3.1. Wiadomości ogólne
3.2. Szkielet ptaków
3.3. Układ mięśniowy
3.4. Budowa układu pokarmowego
3.5. Układ oddechowy.
3.6. Układ krwionośny.
3.7. Układ rozrodczy ptaków i tworzenie się jaja
3.7.1. Układ rozrodczy samców
3.7.2. Układ rozrodczy samic
3.7.2.1. Budowa jajnika
3.7.2.2. Funkcje jajnika
3.7.2.3. Budowa jajowodu i tworzenie się jaja
3.8. Gruczoły wewnętrznego wydzielania
3.9. Zmysły ptaków
Rozdział 4. Podstawy żywienia zwierząt
4.1. Rola żywienia w produkcji zwierzęcej
4.2. Składniki chemiczne paszy i ich znaczenie dla zwierząt
4.2.1. Woda
4.2.2. Białko.
4.2.3. Tłuszcze.
4.2.4. Węglowodany
4.2.5. Składniki mineralne
4.2.6. Witaminy
4.3. Ocena wartości pokarmowej pasz.
4.3.1. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
4.3.2. Wartość odżywcza białka
4.3.3. Przemiany energii.
4.3.4. Mierniki wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt
4.3.4.1. Mierniki wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania przeżuwaczy
4.3.4.2. Mierniki wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania dla zwierząt monogastrycznych.
4.4. Pasze i ocena ich jakości
4.4.1. Pasze objętościowe soczyste
4.4.1.1. Zielonki i pastwisko.
4.4.1.2. Kiszonki
4.4.1.3. Okopowe.
4.4.2. Pasze objętościowe suche
4.4.2.1. Siana i susze
4.4.2.2. Słomy
4.4.3. Pasze treściwe
4.4.3.1. Ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych i ich pochodne
4.4.3.2. Nasiona roślin oleistych. Produkty uboczne przemysłu olejarskiego
4.4.4. Produkty uboczne z przemysłu rolno-spożywczego
4.4.5. Pasze pochodzenia zwierzęcego
4.4.6. Mieszanki treściwe
4.4.7. Dodatki witaminowo-mineralne
4.4.8. Dodatki paszowe
4.4.9. Pasze ekologiczne w żywieniu zwierząt
Rozdział 5. Zarys problematyki zoohigienicznej
5.1. Wpływ wybranych czynników klimatycznych na organizm zwierzęcy
5.2. Lokalizacja i usytuowanie budynków
5.3. Mikroklimat pomieszczeń dla zwierząt gospodarskich
5.3.1. Temperatura
5.3.2. Wilgotność
5.3.3. Ruch powietrza i ciśnienie atmosferyczne
5.3.4. Hałas. Zjawiska akustyczne w pomieszczeniach dla zwierząt
5.3.5. Skład powietrza i jego zanieczyszczenia. Wentylacja pomieszczeń.
5.3.5.1. Gazy szkodliwe
5.3.5.2. Pyły.
5.3.5.3. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne
5.3.5.4. Wentylacja pomieszczeń
5.4. Zabiegi higieniczne w pomieszczeniach inwentarskich. Zwalczanie insektów i gryzoni
5.4.1. Dezynfekcja
5.4.2. Dezynsekcja
5.4.3. Deratyzacja.
5.5. Higiena żywienia i pojenia zwierząt
5.6. Ochrona środowiska naturalnego
5.6.1. Wpływ utrzymania zwierząt na środowisko naturalne
5.6.2. Podstawy prawne ochrony środowiska naturalnego.
5.6.3. Metody przeciwdziałania powstawaniu zanieczyszczeń.
5.6.3.1. Żywienie
5.6.3.2. Technologie i wyposażenie
5.6.3.3. Energia
5 7. Produkcja zwierzęca a ochrona środowiska rolniczego
5.7.1. Produkcja zwierzęca a ochrona gleby i wody
5.7.2. Produkcja zwierzęca a ochrona powietrza
5.8. Ochrona zwierząt i ludzi
5.8.1. Czynniki wpływające na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
5.8.1.1. Wiadomości ogólne o chorobach
5.8.1.2. Przyczyny chorób
5.8.1.3. Profilaktyka
5.8.1.4. Kryteria oceny dobrostanu zwierząt gospodarskich
5.8.1.5. Transport zwierząt
5.8.2. Ochrona zdrowia i zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt.
5.8.2.1. System identyfikacji i rejestracji zwierząt
5.8.2.2. Ochrona zdrowia zwierząt
5.8.2.3. Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt
5.8.3. Działalność Inspekcji Weterynaryjnej
5.9. Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa. Znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego
Słowniczek
Piśmiennictwo