Przy zakupie min. 10 egzemplarzy - cena jednostkowa o 10% niższa (od ceny katalogowej).
Przy zakupie min. 20 egzemplarzy - cena jednostkowa o 12% niższa (od ceny katalogowej).
Przy zakupie powyżej 21 egzemplarzy możliwa dalsza negocjacja cen :)
Podręcznik napisany zgodnie z programem nauczania, przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część III Obejmuje zagadnienia związane z chowem owiec, kóz, koni, drobiu pszczół i królików.
Spis treści: Część I.
Owce
Rozdział 1.
Znaczenie gospodarcze produkcji owczarskiej 1.1. Produkcja owczarska na świecie
1.2. Produkcja owczarska w Polsce
Rozdział 2.
Pochodzenie, typy użytkowe i rasy owiec . 2.1. Pochodzenie owiec
2.2. Typy użytkowe owiec .
2.2.1. Typ użytkowy jednostronny .
2.2.2. Typ użytkowy dwustronny mięsno-wełnisty.
2.2.3. Typ użytkowy wielostronny. .
2.3. Rasy owiec hodowane w Polsce.
2.3.1. Merynos. .
2.3.2. Polska owca nizinna
2.3.3. Polska owca długowełnista .
2.3.4. Owce o okrywie mieszanej. .
2.3.5. Rasy mięsne
2.3.6. Rasy plenne.
Rozdział 3.
Rozpłód owiec. 3.1. Dojrzałość płciowa i rozpłodowa
3.2. Sezonowość aktywności płciowej owiec
3.3. Organizacja stanówki
3.4. Systemy krycia.
3.5. Ciąża
3.6. Poród
3.7. Postępowanie z jagniętami po porodzie .
3.8. Odchów jagniąt .
3.8.1. Odchów tradycyjny. .
3.8.2. Odchów skrócony
3.8.3. Sztuczny odchów jagniąt .
3.9. Zabiegi pielęgnacyjne odchowywanych jagniąt
Rozdział 4.
Żywienie owiec. 4.1. Pasze stosowane w żywieniu owiec
4.1.1. Pasze objętościowe soczyste. .
4.1.2. Pasze objętościowe suche.
4.1.3. Pasze treściwe
4.1.4. Dodatki mineralne
4.1.5. Woda.
4.2. Zasady żywienia poszczególnych grup owiec
4.2.1. Zasady żywienie tryków rozpłodowych.
4.2.2. Zasady żywienia maciorek dorosłych. .
4.2.3. Żywienie młodzieży w wieku 4-18 m-cy
4.2.4. Sporządzanie dawek pokarmowych .
Rozdział 5.
Technologia produkcji wełny 5.1. Budowa włosa
5.2. Budowa runa .
5.2.1. Zespoły włosowe i runa ras o okrywie mieszanej
5.2.2. Zespoły włosowe i runa ras o wełnie jednolitej .
5.3. Ocena ilości runa
5.4. Ocena jakości runa.
5.5. Właściwości użytkowe wełny .
5.6. Strzyża owiec. .
5.7. Sposoby zagospodarowania wełny krajowej
Rozdział 6.
Technologia produkcji żywca jagnięcego 6.1. Czynniki warunkujące użytkowość mięsną.
6.2. Zasady żywienia tuczonych jagniąt .
6.2.1. Zasady żywienia jagniąt tuczonych do masy ciała 22 kg.
6.2.2. Zasady żywienia jagniąt tuczonych do masy ciała 30 kg. .
6.2.3. Zasady żywienia jagniąt tuczonych do masy 30-40 kg
6.2.4. Zasady żywienia opasanych wybrakowanych owiec starszych .
6.3. Przyżyciowa ocena użytkowości mięsnej .
6.4. Poubojowa ocena użytkowości mięsnej
6.5. Walory zdrowotne mięsa owczego .
Rozdział 7.
Opłacalność produkcji żywca jagnięcego .
Rozdział 8.
Technologia produkcji mleka owczego 8.1. Czynniki wpływające na mleczność owiec .
8.2. Przerób mleka owczego
Rozdział 9.
Standardy jakościowe w produkcji mleka i żywca jagnięcego 9.1. Warunki UE dotyczące produkcji mleka owczego i jego przetworów. .
9.2. Standardy jakościowe w produkcji żywca jagnięcego
Rozdział 10. Skóry owcze i ich użytkowanie. 10.1. Użytkowanie przemysłowe skór
Rozdział 11.
Inne kierunki użytkowania owiec
Rozdział 12.
Ekologiczne metody chowu owiec 12.1. Warunki utrzymania owiec
12.1.1. Zachowanie się owiec
12.2. Żywienie. . 12.3. Higiena i profilaktyka .
Rozdział 13.
Pomieszczenia dla owiec 13.1. Rodzaje pomieszczeń. .
13.2. Wyposażenie pomieszczeń dla owiec. .
Rozdział 14.
Podstawy pracy hodowlanej 14.1. Selekcja .
14.1.1. Selekcja w kierunku zwiększenia plenności
14.1.2. Selekcja w kierunku polepszenia mięsności 14.2. Krzyżowanie.
14.3. Metody krzyżowania
14.3.1. Krzyżowanie w pracy hodowlanej .
14.3.2. Krzyżowanie towarowe .
Rozdział 15.
Ważniejsze choroby owiec 15.1. Choroby zakaźne
15.2. Choroby pasożytnicze.
15.3. Choroby wewnętrzne.
Część II.
Kozy.
Rozdział 1.
Znaczenie gospodarcze chowu i hodowli kóz . 1.1. Hodowla kóz w Polsce .
Rozdział 2.
Typy użytkowe oraz krajowe i zagraniczne rasy kóz występujące w kraju 2.1. Typ użytkowy mleczny .
2.2. Typ użytkowy mięsny
2.3. Typ wszechstronnie użytkowy. .
2.4. Metody selekcji kóz .
Rozdział 3.
Rozpłód kóz 3.1. Dojrzałość płciowa i rozpłodowa
3.2. Stanówka kóz.
3.3. Ciąża. Pielęgnacja kozy ciężarnej.
3.4. Poród. . 3.5. Postępowanie z noworodkiem i matką .
3.6. Odchów koźląt .
Rozdział 4.
Żywienie kóz 4.1. Upodobania żywieniowe kóz
4.2. Pasze w żywieniu kóz mlecznych .
4.2.1. Pasze typowe dla zwierząt przeżuwających
4.2.2. Pasze specyficzne w żywieniu kóz.
4.3. Pojenie kóz .
4.4. Przykłady dawek pokarmowych dla kóz mlecznych .
4.5. Roczne zapotrzebowanie na pasze w żywieniu kóz. .
Rozdział 5.
Użytkowanie mleczne 5.1. Zasady przeprowadzania doju ręcznego i mechanicznego
5.2. Skład chemiczny mleka koziego.
5.3. Czynniki wpływające na wydajność i skład chemiczny mleka
5.4. Wykorzystanie mleka koziego w przetwórstwie
Rozdział 6.
Użytkowanie mięsne 6.1. Czynniki warunkujące użytkowość mięsną kóz .
6.2. Rodzaje tuczu koźląt rzeźnych
Rozdział 7.
Warunki utrzymania kóz 7.1. Systemy produkcyjne letnie i zimowe .
7.2. Pomieszczenia. .
7.3. Wyposażenie koziarni .
Rozdział 8.
Pielęgnacja kóz 8.1. Pielęgnacja racic
8.2. Usuwanie rogów (dekornizacja) .
8.3. Znakowanie .
8.4. Usuwanie nadliczbowych strzyków
8.5. Odrobaczanie stada .
8.6. Pielęgnowanie sierści skóry
Część III.
Konie.
Wstęp.
Rozdział 1.
Rasy koni. 1.1. Charakterystyka grup rasowych koni.
1.1.1. Konie ras kulturalnych.
1.1.2. Konie ras prymitywnych .
1.2. Rasy koni hodowane w Polsce .
1.2.1. Rasy koni gorącokrwistych .
1.2.2. Konie zimnokrwiste.
1.2.3. Rasy koni prymitywnych
1.3. Typy użytkowe koni
Rozdział 2.
Identyfikacja i pokrój koni 2.1. Identyfikacja koni .
2.1.1. Metody identyfikacji koni .
2.1.2. Umaszczenie koni
2.1.3. Ustalanie wieku na podstawie uzębienia
2.2. Pokrój koni
Rozdział 3.
Rozród koni i wychów źrebiąt 3.1. Rozród koni
3.1.1. Użytkowanie rozpłodowe klaczy i ogierów
3.1.2. Stanowienie klaczy
3.1.3. Ciąża i poród.
3.2. Wychów źrebiąt .
3.2.1. Przebieg wzrostu i rozwoju.
3.2.2. Metody wychowu źrebiąt
Rozdział 4.
Użytkowanie koni. 4.1. Użytkowanie zaprzęgowe .
4.1.1. Rodzaje uprzęży .
4.1.2. Użytkowanie robocze.
4.1.3. Sport zaprzęgowy
4.2. Użytkowanie wierzchowe
4.2.1. Rząd jeździecki .
4.2.2. Użytkowanie rekreacyjne
4.2.3. Użytkowanie sportowe
4.3. Inne rodzaje użytkowania
4.3.1. Użytkowanie juczne .
4.3.2. Użytkowanie rzeźne.
4.3.3. Użytkowanie mleczne klaczy .
4.3.4. Pozostałe kierunki użytkowania.
Rozdział 5.
Żywienie koni 5.1. Zasady ogólne
5.2. Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe
5.3. Żywienie różnych grup koni .
5.3.1. Żywienie ogierów. .
5.3.2. Żywienie klaczy źrebnych
5.3.3. Żywienie klaczy karmiących.
5.3.4. Żywienie młodzieży.
5.3.5. Żywienie koni użytkowanych wierzchowe
5.3.6. Żywienie koni roboczych
5.4. Pojenie koni.
Rozdział 6.
Praca hodowlana nad końmi. 6.1. Ocena wartości użytkowej .
6.2. Ocena wartości hodowlanej .
6.3. Selekcja i dobór hodowlany .
Rozdział 7.
Pomieszczenia dla koni 7.1. Budownictwo stajenne .
7.2. Pomieszczenia pomocnicze
7.3. Urządzenia przystajenne .
Rozdział 8.
Obchodzenie się z końmi i ich pielęgnacja 8.1. Obchodzenie się z końmi.
8.2. Pielęgnacja koni
8.2.1. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne
8.2.2. Pielęgnowanie kopyt
8.2.3. Podkownictwo
8.3. Ważniejsze choroby, schorzenia i narowy koni. . .
Część IV.
Drób
Rozdział 1.
Znaczenie gospodarcze produkcji drobiarskiej
Rozdział 2.
Pochodzenie i pokrój ptaków
Rozdział 3.
Charakterystyka typów użytkowych i ras drobiu 3.1. Typy i rasy kur.
3.1.1. Kury typu nieśnego
3.1.2. Kury typu średniociężkiego-ogólnoużytkowego
3.1.3. Kury typu mięsnego.
3.1.4. Mieszańce użytkowe
3.2. Indyki
3.3. Kaczki .
3.4. Gęsi
Rozdział 4.
Reprodukcja 4.1. Lęgi
4.2. Jakość jaj wylęgowych
4.3. Rozwój zarodka kury
4.4. Warunki inkubacji.
4.5. Biologiczna analiza lęgów .
4.6. Postępowanie z pisklętami po wylęgu. .
Rozdział 5.
Nieśne użytkowanie kur. 5.1. Czynniki genetyczne wpływające na nieśność
5.2. Czynniki środowiskowe wpływające na nieśność
5.3. Wskaźniki oceny nieśności na fermach towarowych .
5.4. Czynniki wpływające na opłacalność produkcji jaj konsumpcyjnych
5.5. Wymagania jakościowe jaj spożywczych .
Rozdział 6.
Mięsne użytkowanie drobiu 6.1. Kurczęta brojlery.
6.2. Brojlery indycze .
6.3. Kaczki brojlery .
6.4. Młode gęsi rzeźne
6.5. Kurczęta Label Rouge .
6 6. Wymagania jakościowe mięsa drobiowego. .
6.7. Czynniki wpływające na opłacalność tuczu brojlerów. .
Rozdział 7.
Żywienie. 7.1. Ogólne zasady żywienia drobiu
7.2. Żywienie kurcząt .
7.3. Żywienie niosek
7.4. Żywienie brojlerów kurzych. .
7.5. Żywienie brojlerów indyczych .
7.6. Żywienie brojlerów kaczych .
7.7. Żywienie gęsi
Rozdział 8.
Systemy utrzymania drobiu 8.1. Wybiegowy. .
8.2. Bezwybiegowy .
Rozdział 9.
Pomieszczenia dla drobiu 9.1. Wyposażenie budynków
Rozdział 10.
Zasady i technika chowu kurcząt i kur w systemie intensywnym
Rozdział 11.
Warunki środowiskowe i profilaktyka 11.1. Przygotowanie pomieszczeń.
11.2. Warunki środowiskowe w pomieszczeniach
11.3. Metody podawnia szczepionek
11.4. Zestawienie ważniejszych chorób występujących u drobiu
11.5. Zabiegi pielęgnacyjne
Część V.
Pszczoły
Rozdział 1.
Podstawowa informacje dotyczące biologii pszczół 1.1. Charakterystyka rodziny pszczelej
1.2. Postacie pszczół
1.3. Morfologia pszczół
Rozdział 2.
Zapylanie roślin i pożytki pszczele .
Rozdział 3.
Produkty pszczele. 3.1. Miód.
3.2. Wosk pszczeli . 3.3. Propolis
3.4. Mleczko pszczele
3.5. Obnóża pyłkowe. .
Rozdział 4.
Ule i przybory pasieczne 4.1. Typy uli i ich wyposażenie .
4.2. Prace i przybory pasieczne. .
Rozdział 5.
Projektowanie założenia pasieki
Rozdział 6.
Zarys ekonomiki pszczelarstwa
Rozdział 7.
Choroby pszczół
Część VI.
Króliki .
Rozdział 1.
Pochodzenie, budowa, charakterystyka biologiczna i systematyka królików
Rozdział 2.
Kierunki użytkowania i rasy królików 2.1. Charakterystyka grup rasowych królików hodowanych w Polsce. .
Rozdział 3.
Rozród królików.
Rozdział 4.
Żywienie królików .
Rozdział 5.
Pomieszczenia dla królików .
Rozdział 6.
Założenia organizacyjno-techniczne i rachunek ekonomiczny fermy królików rzeźnych.
Rozdział 7.
Ochrona zdrowia królików