Przy zakupie min. 10 egzemplarzy - cena jednostkowa o 10% niższa (od ceny katalogowej).Przy zakupie min. 20 egzemplarzy - cena jednostkowa o 12% niższa (od ceny katalogowej).Przy zakupie powyżej 21 egzemplarzy możliwa dalsza negocjacja cen :)
Podręcznik napisany zgodnie z programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część II poświęcona jest zagadnieniom związanym z chowem bydła i trzody chlewnej.
Spis treści: Część I
BYDŁO
Rozdział 1
Znaczenie chowu bydła.
Rozdział 2
Pochodzenie, typy użytkowe i rasy bydła 2.1 Informacja o gatunku i pochodzeniu bydła
2.2. Typy użytkowe bydła
2.2.1. Typ mleczny
2.2.2. Typ mięsny.
2.2.3. Typ kombinowany. .
2.3. Główne rasy bydła
2.3.1. Główne rasy bydła mlecznego
2.3.2. Główne rasy bydła o użytkowaniu kombinowanym
2.3.3. Główne rasy bydła mięsnego.
Rozdział 3
Ocena typu i budowy bydła 3.1. Wykorzystanie oceny typu i budowy w pracy hodowlanej.
3.2. Określanie wieku, masy ciała i kondycji bydła
Rozdział 4
Rozpłód bydła. 4.1. Krycie i unasiennianie krów
4.2. Nowe techniki stosowane w rozrodzie bydła. .
4.2.1. Sztuczne unasiennianie.
4.2.2. Superowulacja i przenoszenie zarodków (MOET)
4.2.3. Synchronizacja rui .
4.2.4. Zapłodnienie In vitro .
4.2.5. Seksowanie nasienia .
Rozdział 5
Zasady odchowu, żywienia cieląt i jałowizny 5.1. Wzrost i rozwój .
5.2. Poród i postępowanie z noworodkiem .
5.2.1. Postępowanie z krową przed i w czasie porodu .
5.2.2. Postępowanie z noworodkiem
5.3. Żywienie cieląt .
5.3.1. Żywienie siarą .
5.3.2. Żywienie mlekiem lub preparatami mlekoza-stępczymi ze wzrastającym udziałem pasz stałych od 6 do 60 dnia życia
5.3.3. Żywienie cieląt od 60 do 180 dnia życia .
5.4. Zasady wychowu i żywienia jałówek hodowlanych
Rozdział 6
Wybrane zagadnienia z żywienia krów mlecznych 6.1. Zasady żywienia krów mlecznych .
6.2. Układanie dawek pokarmowych i sporządzanie bilansu pasz .
Rozdział 7
Użytkowanie mleczne bydła 7.1. Przebieg laktacji u krów .
7.2. Przeprowadzenie doju . .
7.2.1. Zasady prawidłowego doju
7.2.2. Czynności przygotowujące krowę do doju
7.2.3. Sposoby doju właściwego .
7.3. Zasady specjalizacji gospodarstw i organizacja pracy przy produkcji mleka .
7.3.1. Zasady specjalizacji
7.3.2. Organizacja pracy
7.4. Ocena użytkowości mlecznej
7.4.1 System identyfikacji i rejestracji zwierząt
7.4.2 Organizacja i sposób prowadzenia oceny użytkowości mlecznej krów
Rozdział 8
Technologie produkcji żywca wołowego 8.1. Charakterystyka głównych czynników wpływających na wyniki użytkowania mięsnego bydła .
8.1.1. Rasy bydła.
8.1.2. Płeć
8.1.3. Wiek. .
8.1.4. System utrzymania
8.1.5. Żywienie.
8.2. Ocena żywca i tusz wołowych w skupie
Rozdział 9
Opłacalność produkcji mleka i żywca wołowego
Rozdział 10
Bezpieczeństwo produktów żywnościowych uzyskiwanych w chowie bydła 10.1. Surowe mleko i produkty mleczarskie .
10.2. Transport i ubój bydła oraz przerób mięsa wołowego
Rozdział 11
Ekologiczne metody chowu bydła
Rozdział 12
Systemy utrzymania bydła 12.1. System uwięziowy
12.2. System wolnostanowiskowy
12.3. Utrzymanie na głębokiej ściółce .
12.4. Pomieszczenia dla cieląt i jałówek .
Rozdział 13
Pielęgnacja bydła 13.1. Znaczenie pielęgnacji i obchodzenie się ze zwierzętami
13.2. Czyszczenie i dekornizacja.
13.3. Korekcja racic.
Rozdział 14
Dobrostan bydła . 14.1. Warunki utrzymania bydła
14.1.1. Mikroklimat w budynkach dla bydła .
14.1.2. Wymagania ogólne dotyczące budynków
14.1.3. Żywienie i pojenie
14.2. Ochrona środowiska .
Rozdział 15
Praca hodowlana 15.1. Wartość użytkowa, wartość hodowlana i selekcja bydła .
15.2. Zarys krajowego programu hodowli bydła
Rozdział 16
Choroby bydła 16.1. Choroby cieląt
16.2. Choroby krów mlecznych.
16.3. Udzielanie pierwszej pomocy i apteczka
16.3.1. Udzielanie pierwszej pomocy. .
16.3.2. Apteczka.
Piśmiennictwo
Część II
TRZODA CHLEWNA
Rozdział 1
Znaczenie gospodarcze i stan produkcji trzody chlewnej . 1.1. Cechy trzody chlewnej jako zwierząt rzeźnych
1.2. Znaczenie gospodarcze
1.3. Uwarunkowania produkcji
1.4. Niestabilność rynku trzody chlewnej
1.5. Regulacje na rynku trzody chlewnej w krajach członkowskich Unii Europejskiej. .
Rozdział 2
Pochodzenie świń. Rasy trzody chlewnej. 2.1. Pochodzenie świń
2.2. Rasy trzody chlewnej .
2.2.1. Wymagania dla ras matecznych i ojcowskich.
2.2.2. Rasy i linie ojcowskie utrzymywane w Polsce
2.2.3. Rasy mateczne .
2.2.4. Świnie hybrydowe .
Rozdział 3
Użytkowanie, żywienie i utrzymanie świń rozpłodowych 3.1. Użytkowanie rozpłodowe świń
3.1.1. Dojrzałość płciowa i rozpłodowa. Długość okresu użytkowania.
3.1.2. Ruja i technika zapłodnienia
3.1.3. Użytkowanie rozpłodowe .
3.2. Żywienie świń rozpłodowych
3.2.1. Żywienie knurów
3.2.2. Żywienie loch.
3.3. Utrzymanie świń użytkowanych rozpłodowe .
3.3.1. Utrzymanie knurów .
3.3.2. Utrzymanie loch
Rozdział 4
Wychów prosiąt 4.1. Przygotowanie do porodu, poród i wczesny okres poporodowy .
4.2. Opieka nad lochą i miotem
4.2.1. Laktacja.
4.2.2. Zaburzenia zdrowotne u loch i prosiąt
4.3. Zabiegi profilaktyczne i pielęgnacyjne u prosiąt
4.4. Wybór terminu odsądzania prosiąt
4.5. Dokarmianie prosiąt.
4.6. Odsądzanie prosiąt od loch. Łagodzenie kryzysu przy odsądzeniu.
4.7. Utrzymanie loch karmiących i prosiąt.
4.8. Opłacalność produkcji loch i prosiąt .
Rozdział 5
Wychów młodzieży hodowlanej 5.1. Żywienie młodzieży hodowlanej
5.1.1. Żywienie knurków hodowlanych .
5.1.2. Żywienie loszek hodowlanych
5.2. Stymulacja dojrzewania płciowego loszek.
5.3. Pomieszczenia i profilaktyka.
5.4. Ocena stanu zdrowia i pokroju .
5.5. Wybór materiału hodowlanego
Rozdział 6
Produkcja żywca wieprzowego 6.1. Czynniki decydujące o wynikach tuczu i jakości żywca wieprzowego .
6.1.1. Genotyp. .
6.1.2. Żywienie .
6.1.3. Płeć. .
6.1.4. Masa przedubojowa.
6.1.5. Warunki utrzymania.
6.1.6. Stan zdrowia
6.2. Tucz z zastosowaniem różnych pasz .
6.2.1. Tucz zbożowy
6.2.2. Tucz ziemniaczany
6.2.3. Tucz serwatkowy
6.2.4. Tucz kiszonką z wilgotnego ziarna kukurydzy - CCM .
6.2.5. Tucz odpadkami. .
6.3. Skup i sprzedaż tuczników
6.4. Opłacalność produkcji tuczników
Rozdział 7
Podstawy pracy hodowlanej. Krzyżowanie towarowe. 7.1. Poprawa cech użytkowości rozpłodowej loch .
7.2. Poprawa cech tucznych i rzeźnych
7.2.1. Ocena przyżyciowa loszek i knurków
Rozdział 3
Użytkowanie, żywienie i utrzymanie świń rozpłodowych . 3.1. Użytkowanie rozpłodowe świń .
3.1.1. Dojrzałość płciowa i rozpłodowa. Długość okresu użytkowania
3.1.2. Ruja i technika zapłodnienia
3.1.3. Użytkowanie rozpłodowe
3.2. Żywienie świń rozpłodowych .
3.2.1. Żywienie knurów
3.2.2. Żywienie loch. .
3.3. Utrzymanie świń użytkowanych rozpłodowe .
3.3.1. Utrzymanie knurów
3.3.2. Utrzymanie loch.
Rozdział 4
Wychów prosiąt. 4.1. Przygotowanie do porodu, poród i wczesny okres poporodowy .
4.2. Opieka nad lochą i miotem
4.2.1. Laktacja.
4.2.2. Zaburzenia zdrowotne u loch i prosiąt .
4.3. Zabiegi profilaktyczne i pielęgnacyjne u prosiąt
4.4. Wybór terminu odsądzania prosiąt
4.5. Dokarmianie prosiąt.
4.6. Odsądzanie prosiąt od loch. Łagodzenie kryzysu przy odsądzeniu
4.7. Utrzymanie loch karmiących i prosiąt.
4.8. Opłacalność produkcji loch i prosiąt .
Rozdział 5
Wychów młodzieży hodowlanej . 5.1. Żywienie młodzieży hodowlanej
5.1.1. Żywienie knurków hodowlanych
5.1.2. Żywienie loszek hodowlanych
5.2. Stymulacja dojrzewania płciowego loszek
5.3. Pomieszczenia i profilaktyka.
5.4. Ocena stanu zdrowia i pokroju .
5.5. Wybór materiału hodowlanego .
Rozdział 6
Produkcja żywca wieprzowego . 6.1. Czynniki decydujące o wynikach tuczu i jakości żywca wieprzowego
6.1.1. Genotyp. .
6.1.2. Żywienie .
6.1.3. Płeć. .
6.1.4. Masa przedubojowa.
6.1.5. Warunki utrzymania
6.1.6. Stan zdrowia .
6.2. Tucz z zastosowaniem różnych pasz
6.2.1. Tucz zbożowy
6.2.2. Tucz ziemniaczany
6.2.3. Tucz serwatkowy .
6.2.4. Tucz kiszonką z wilgotnego ziarna kukurydzy - CCM .
6.2.5. Tucz odpadkami.
6.3. Skup i sprzedaż tuczników
6.4. Opłacalność produkcji tuczników
Rozdział 7
Podstawy pracy hodowlanej. Krzyżowanie towarowe. 7.1. Poprawa cech użytkowości rozpłodowej loch
7.2. Poprawa cech tucznych i rzeźnych .
7.2.1. Ocena przyżyciowa loszek i knurków
7.2.2. Zasady oceny wartości genetycznej knurów na podstawie potomstwa
7.2.3. Szacowanie wartości hodowlanej świń metodą BLUP - Model zwierzęcia .
7.3. Przebieg selekcji.
7.4. Znakowanie świń .
7.5. Dokumentacja hodowlana
7.6. Dobór do kojarzeń.
7.6.1. Dobór do kojarzeń w czystości rasy
7.6.2. Krzyżowanie towarowe
Rozdział 8
Ekologiczne metody chowu trzody chlewnej 8.1. Zwierzęta
8.2. Rozród .
8.3. Żywienie
8.4. Profilaktyka i leczenie
8.5. Warunki utrzymania
8.6. Zabiegi pielęgnacyjne
8.7. Uwarunkowania ekonomiczne i rynkowe produkcji ekologicznej.
Rozdział 9
Choroby świń.
Piśmiennictwo