Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Produkcja zwierzęca część 2 bydło Hortpress

31-01-2014, 11:39
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 31 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 31 zł     
Użytkownik codexinvestment
numer aukcji: 3905567043
Miejscowość Legionowo
Licytowało: 1    Wyświetleń: 8   
Koniec: 31-01-2014 10:30:08

Dodatkowe informacje:
Rodzaj: tradycyjny podręcznik
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2006
Kondycja: bez śladów używania
Klasa: 1, 2, 3, 4
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  

witam na mojej aukcji gdzie zawsze znajdziesz najtańsze podręczniki :)

tym razem proponuję

Produkcja zwierzęca 2

 

Autor/tłumacz: praca zbiorowa pod redakcją Nałęcz Tarwackiej
   
Rok wydania:  2006
Wydawnictwo:  Hortpress

 stron: 330, format A-5, oprawa miękka

 

 

Podręcznik napisany zgodnie z programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część II podręcznika obejmuje zagadnienia związane z chowem bydła i trzody chlewnej.

 

SPIS TREŚCI

 

Produkcja zwierzeca cz. II
Spis tresci
Czesc I
Bydło 11
Rozdział 1
Znaczenie chowu bydła 12
Rozdział 2
Pochodzenie, typy u ytkowe i rasy bydła 15
2.1 Informacja o gatunku i pochodzeniu bydła 15
2.2. Typy u ytkowe bydła 17
2.2.1. Typ mleczny 17
2.2.2. Typ miesny 19
2.2.3. Typ kombinowany 19
2.3. Główne rasy bydła 20
2.3.1. Główne rasy bydła mlecznego 20
2.3.2. Główne rasy bydła o u ytkowaniu kombinowanym 24
2.3.3. Główne rasy bydła miesnego 28
Rozdział 3
Ocena typu i budowy bydła 34
3.1. Wykorzystanie oceny typu i budowy w pracy hodowlanej 34
3.2. Okreslanie wieku, masy ciała i kondycji bydła 42
Rozdział 4
Rozpłód bydła 46
4.1. Krycie i unasiennianie krów 46
4.2. Nowe techniki stosowane w rozrodzie bydła 53
Spis tresci
4.2.1. Sztuczne unasiennianie 53
4.2.2. Superowulacja i przenoszenie zarodków (MOET) 55
4.2.3. Synchronizacja rui 55
4.2.4. Zapłodnienie in vitro 56
4.2.5. Seksowanie nasienia 56
Rozdział 5
Zasady odchowu, ywienia cielat i jałowizny 57
5.1. Wzrost i rozwój 57
5.2. Poród i postepowanie z noworodkiem 57
5.2.1. Postepowanie z krowa przed i w czasie porodu 57
5.2.2. Postepowanie z noworodkiem 59
5.3. ywienie cielat 61
5.3.1. ywienie siara 61
5.3.2. ywienie mlekiem lub preparatami mlekozastepczymi
ze wzrastajacym udziałem pasz stałych od 6 do 60 dnia ycia 62
5.3.3. ywienie cielat od 60 do 180 dnia ycia 64
5.4. Zasady wychowu i ywienia jałówek hodowlanych 65
Rozdział 6
Wybrane zagadnienia z ywienia krów mlecznych 68
6.1. Zasady ywienia krów mlecznych 68
6.2. Układanie dawek pokarmowych i sporzadzanie bilansu pasz 74
Rozdział 7
U ytkowanie mleczne bydła 78
7.1. Przebieg laktacji u krów 78
7.2. Przeprowadzenie doju 80
7.2.1. Zasady prawidłowego doju 80
Produkcja zwierzeca
7.2.2. Czynnosci przygotowujace krowe do doju 80
7.2.3. Sposoby doju własciwego 82
7.3. Zasady specjalizacji gospodarstw i organizacja pracy przy produkcji mleka 86
7.3.1. Zasady specjalizacji 86
7.3.2. Organizacja pracy 88
7.4. Ocena u ytkowosci mlecznej 89
7.4.1 System identyfikacji i rejestracji zwierzat 89
7.4.2 Organizacja i sposób prowadzenia oceny u ytkowosci mlecznej krów 90
Rozdział 8
Technologie produkcji ywca wołowego 95
8.1. Charakterystyka głównych czynników wpływajacych
na wyniki u ytkowania miesnego bydła 96
8.1.1. Rasy bydła 96
8.1.2. Płec 97
8.1.3. Wiek 98
8.1.4. System utrzymania 100
8.1.5. ywienie 100
8.2. Ocena ywca i tusz wołowych w skupie 102
Rozdział 9
Opłacalnosc produkcji mleka i ywca wołowego 106
Rozdział 10
Bezpieczenstwo produktów ywnosciowych uzyskiwanych w chowie bydła 110
10.1. Surowe mleko i produkty mleczarskie 110
10.2. Transport i ubój bydła oraz przerób miesa wołowego 111
Spis tresci
Rozdział 11
Ekologiczne metody chowu bydła 113
Rozdział 12
Systemy utrzymania bydła 124
12.1. System uwieziowy 125
12.2. System wolnostanowiskowy 128
12.3. Utrzymanie na głebokiej sciółce 132
12.4. Pomieszczenia dla cielat i jałówek 134
Rozdział 13
Pielegnacja bydła 136
13.1. Znaczenie pielegnacji i obchodzenie sie ze zwierzetami 136
13.2. Czyszczenie i dekornizacja 137
13.3. Korekcja racic 138
Rozdział 14
Dobrostan bydła 141
14.1. Warunki utrzymania bydła. 144
14.1.1. Mikroklimat w budynkach dla bydła 147
14.1.2. Wymagania ogólne dotyczace budynków 148
14.1.3. ywienie i pojenie 149
14.2. Ochrona srodowiska 150
Rozdział 15
Praca hodowlana 153
15.1. Wartosc u ytkowa, wartosc hodowlana i selekcja bydła 153
15.2. Zarys krajowego programu hodowli bydła 155
Rozdział 16
Choroby bydła 162
16.1. Choroby cielat 162
Produkcja zwierzeca
16.2. Choroby krów mlecznych. 164
16.3. Udzielanie pierwszej pomocy i apteczka 171
16.3.1. Udzielanie pierwszej pomocy 171
16.3.2. Apteczka 173
Pismiennictwo 175
Czesc II
Trzoda chlewna 179
Rozdział 1
Znaczenie gospodarcze i stan produkcji trzody chlewnej 180
1.1. Cechy trzody chlewnej jako zwierzat rzeznych 180
1.2. Znaczenie gospodarcze 182
1.3. Uwarunkowania produkcji 184
1.4. Niestabilnosc rynku trzody chlewnej 188
1.5. Regulacje na rynku trzody chlewnej w krajach
członkowskich Unii Europejskiej 189
Rozdział 2
Pochodzenie swin. Rasy trzody chlewnej 191
2.1. Pochodzenie swin 191
2.2. Rasy trzody chlewnej 193
2.2.1. Wymagania dla ras matecznych i ojcowskich 193
2.2.2. Rasy i linie ojcowskie utrzymywane w Polsce 194
2.2.3. Rasy mateczne 197
2.2.4. Swinie hybrydowe 199
Spis tresci
Rozdział 3
U ytkowanie, ywienie i utrzymanie swin rozpłodowych 201
3.1. U ytkowanie rozpłodowe swin 201
3.1.1. Dojrzałosc płciowa i rozpłodowa. Długosc okresu u ytkowania 201
3.1.2. Ruja i technika zapłodnienia 204
3.1.3. U ytkowanie rozpłodowe 206
3.2. ywienie swin rozpłodowych 209
3.2.1. ywienie knurów 209
3.2.2. ywienie loch 211
3.3. Utrzymanie swin u ytkowanych rozpłodowo 220
3.3.1. Utrzymanie knurów 220
3.3.2. Utrzymanie loch 222
Rozdział 4
Wychów prosiat 227
4.1. Przygotowanie do porodu, poród i wczesny okres poporodowy 227
4.2. Opieka nad locha i miotem 229
4.2.1. Laktacja 229
4.2.2. Zaburzenia zdrowotne u loch i prosiat 230
4.3. Zabiegi profilaktyczne i pielegnacyjne u prosiat 232
4.4. Wybór terminu odsadzania prosiat 233
4.5. Dokarmianie prosiat 234
4.6. Odsadzanie prosiat od loch. Łagodzenie kryzysu przy odsadzeniu 237
4.7. Utrzymanie loch karmiacych i prosiat 239
4.8. Opłacalnosc produkcji loch i prosiat 242
Rozdział 5
Wychów młodzie y hodowlanej 248
5.1. ywienie młodzie y hodowlanej 248
Produkcja zwierzeca
5.1.1. ywienie knurków hodowlanych 249
5.1.2. ywienie loszek hodowlanych 250
5.2. Stymulacja dojrzewania płciowego loszek 252
5.3. Pomieszczenia i profilaktyka 253
5.4. Ocena stanu zdrowia i pokroju 254
5.5. Wybór materiału hodowlanego 256
Rozdział 6
Produkcja ywca wieprzowego 257
6.1. Czynniki decydujace o wynikach tuczu i jakosci ywca
wieprzowego 257
6.1.1. Genotyp 258
6.1.2. ywienie 258
6.1.3. Płec 264
6.1.4. Masa przedubojowa 265
6.1.5. Warunki utrzymania 265
6.1.6. Stan zdrowia 275
6.2. Tucz z zastosowaniem ró nych pasz 276
6.2.1. Tucz zbo owy 276
6.2.2. Tucz ziemniaczany 280
6.2.3. Tucz serwatkowy 282
6.2.4. Tucz kiszonka z wilgotnego ziarna kukurydzy – CCM 284
6.2.5. Tucz odpadkami 285
6.3. Skup i sprzeda tuczników 286
6.4. Opłacalnosc produkcji tuczników 289
Rozdział 7
Podstawy pracy hodowlanej. Krzy owanie towarowe 293
7.1. Poprawa cech u ytkowosci rozpłodowej loch 294
7.2. Poprawa cech tucznych i rzeznych 295
7.2.1. Ocena przy yciowa loszek i knurków 295
Spis tresci
7.2.2. Zasady oceny wartosci genetycznej knurów na podstawie potomstwa 296
7.2.3. Szacowanie wartosci hodowlanej swin metoda
BLUP – Model zwierzecia 297
7.3. Przebieg selekcji 298
7.4. Znakowanie swin 299
7.5. Dokumentacja hodowlana 301
7.6. Dobór do kojarzen 302
7.6.1. Dobór do kojarzen w czystosci rasy 302
7.6.2. Krzy owanie towarowe 302
Rozdział 8
Ekologiczne metody chowu trzody chlewnej 307
8.1. Zwierzeta 308
8.2. Rozród 308
8.3. ywienie 309
8.4. Profilaktyka i leczenie 310
8.5. Warunki utrzymania 301
8.6. Zabiegi pielegnacyjne 311
8.7. Uwarunkowania ekonomiczne i rynkowe produkcji ekologicznej 312
Rozdział 9
Choroby swin 315
Pismiennictwo 330

 

  .

 

 

 

 

 

 

 

  


 

  źródło opisu - strona wydawcy

najtaniej najtaniej najtaniej


31,00

 

NA INNYCH AUKCJACH POZOSTAŁE KSIĄŻKI Z WYDAWNICTWA HORTPRESS


zobacz moje komentarze , posiadam wiele książek o tematyce "dom i ogród" , książki dostępne od ręki

 


REGULAMIN AUKCJI:
  • koszty wysyłki podane są zawsze w aukcji , małe książki wysyłam w kopercie bąbelkowej , duże w folii bąbelkowej - dobrze zabezpieczone  
  • w przypadku zakupu więcej niż jednego przedmiotu, proszę ZAPYTAĆ O CENĘ PRZESYŁKI. 
  • ( jeśli nie jest podana na aukcji ) 
  • zakupiony towar wysyłamy zawsze od poniedziałku do piątku, 1-3 dni po zaksięgowaniu gotówki na naszym koncie.
  • zmiana adresu wysyłki może nastąpić tylko i wyłącznie po wysłaniu maila jako "FORMULARZ OPCJI DOSTAWY " 
  • przy wpłacie na konto należy w tytule przelewu ZAWSZE podać NICK z Allegro 
  • na wpłatę czekam maksymalnie 7 dni
  • kupującego proszę o wystawienie komentarza po otrzymaniu przesyłki 
  • proszę o przemyślane składanie ofert, bo ich nie odwołuję
  • wysyłka "ZA POBRANIEM " tylko dla kupujących z minimum 10 POZYTYWÓW

KONTAKT

602 [zasłonięte] 270

JAREK

Polecamy również:
MakroPanel.pl 
Polecamy również:
MakroPanel.pl