Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRODUKCJA ZWIERZĘCA bydło i trzoda chlewna Nałęcz

04-06-2012, 4:58
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 33 zł     
Użytkownik ksiegar
numer aukcji: 2282612104
Miejscowość szybka wysyłka
Wyświetleń: 10   
Koniec: 16-05-2012 20:50:20
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


PRODUKCJA ZWIERZĘCA
CZĘŚĆ 2 - BYDŁO I TRZODA CHLEWNA



AUTOR: Nałęcz-Trawicka Teresa red.

Wydawnictwo: Hortpress
Oprawa: miękka
Stron: 332
Wymiary: 170x240


Podręcznik napisany zgodnie z programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie `technik rolnik` na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część I podręcznika obejmuje zagadnienia związane z anatomią i fizjologią zwierząt oraz ptaków, żywieniem zwierząt i zoohigieną.


Spis treści
Część
Bydło
Rozdział 1
Znaczenie chowu bydła
Rozdział 2
Pochodzenie, typy użytkowe i rasy bydła
2.1 Informacja o gatunku i pochodzeniu bydła
2.2. Typy użytkowe bydła
2.2.1. Typ mleczny
2.2.2. Typ mięsny
2.2.3. Typ kombinowany
2.3. Główne rasy bydła
2.3.1. Główne rasy bydła mlecznego
2.3.2. Główne rasy bydła o użytkowaniu kombinowanym
2.3.3. Główne rasy bydła mięsnego
Rozdział 3
Ocena typu i budowy bydła
3.1. Wykorzystanie oceny typu i budowy w pracy hodowlanej
3.2. Określanie wieku, masy ciała i kondycji bydła
Rozdział 4
Rozpłód bydła
4.1. Krycie i unasiennianie krów
4.2. Nowe techniki stosowane w rozrodzie bydła
Spis treści
4.2.1. Sztuczne unasiennianie
4.2.2. Superowulacja i przenoszenie zarodków (MOET)
4.2.3. Synchronizacja rui
4.2.4. Zapłodnienie in vitro
4.2.5. Seksowanie nasienia
Rozdział 5
Zasady odchowu, żywienia cieląt i jałowizny
5.1. Wzrost i rozwój
5.2. Poród i postępowanie z noworodkiem
5.2.1. Postępowanie z krową przed i w czasie porodu
5.2.2. Postępowanie z noworodkiem
5.3. Żywienie cieląt
5.3.1. Żywienie siarą
5.3.2. Żywienie mlekiem lub preparatami mlekozastepczymi ze wzrastającym udziałem pasz stałych od 6 do 60 dnia życia
5.3.3. Żywienie cieląt od 60 do 180 dnia życia
5.4. Zasady wychowu i żywienia jałówek hodowlanych
Rozdział 6
Wybrane zagadnienia z żywienia krów mlecznych
6.1. Zasady żywienia krów mlecznych
6.2. Układanie dawek pokarmowych i sporządzanie bilansu pasz
Rozdział 7
Użytkowanie mleczne bydła
7.1. Przebieg laktacji u krów
7.2. Przeprowadzenie doju
7.2.1. Zasady prawidłowego doju
Produkcja zwierzęca
7.2.2. Czynności przygotowujące krowę do doju
7.2.3. Sposoby doju właściwego
7.3. Zasady specjalizacji gospodarstw i organizacja pracy przy produkcji mleka
7.3.1. Zasady specjalizacji
7.3.2. Organizacja pracy
7.4. Ocena użytkowości mlecznej
7.4.1 System identyfikacji i rejestracji zwierząt
7.4.2 Organizacja i sposób prowadzenia oceny użytkowości mlecznej krów
Rozdział 8
Technologie produkcji żywca wołowego
8.1. Charakterystyka głównych czynników wpływajacych na wyniki użytkowania miesnego bydła
8.1.1. Rasy bydła
8.1.2. Płeć
8.1.3. Wiek
8.1.4. System utrzymania
8.1.5. Żywienie
8.2. Ocena żywca i tusz wołowych w skupie
Rozdział 9
Opłacalność produkcji mleka i żywca wołowego
Rozdział 10
Bezpieczenstwo produktów żywnosciowych uzyskiwanych w chowie bydła
10.1. Surowe mleko i produkty mleczarskie
10.2. Transport i ubój bydła oraz przerób mięsa wołowego
Rozdział 11
Ekologiczne metody chowu bydła
Rozdział 12
Systemy utrzymania bydła
12.1. System uwięziowy
12.2. System wolnostanowiskowy
12.3. Utrzymanie na głębokiej ściółce
12.4. Pomieszczenia dla cieląt i jałówek
Rozdział 13
Pielęgnacja bydła
13.1. Znaczenie pielęgnacji i obchodzenie się ze zwierzętami
13.2. Czyszczenie i dekornizacja
13.3. Korekcja racic
Rozdział 14
Dobrostan bydła
14.1. Warunki utrzymania bydła
14.1.1. Mikroklimat w budynkach dla bydła
14.1.2. Wymagania ogólne dotyczace budynków
14.1.3. Żywienie i pojenie
14.2. Ochrona środowiska
Rozdział 15
Praca hodowlana
15.1. Wartość użytkowa, wartość hodowlana i selekcja bydła
15.2. Zarys krajowego programu hodowli bydła
Rozdział 16
Choroby bydła
16.1. Choroby cieląt
Produkcja zwierzęca
16.2. Choroby krów mlecznych
16.3. Udzielanie pierwszej pomocy i apteczka
16.3.1. Udzielanie pierwszej pomocy
16.3.2. Apteczka
Piśmiennictwo
Część II
Trzoda chlewna
Rozdział 1
Znaczenie gospodarcze i stan produkcji trzody chlewnej
1.1. Cechy trzody chlewnej jako zwierząt rzeźnych
1.2. Znaczenie gospodarcze
1.3. Uwarunkowania produkcji
1.4. Niestabilnosc rynku trzody chlewnej
1.5. Regulacje na rynku trzody chlewnej w krajach członkowskich Unii Europejskiej
Rozdział 2
Pochodzenie świń. Rasy trzody chlewnej
2.1. Pochodzenie świń
2.2. Rasy trzody chlewnej
2.2.1. Wymagania dla ras matecznych i ojcowskich
2.2.2. Rasy i linie ojcowskie utrzymywane w Polsce
2.2.3. Rasy mateczne
2.2.4. Świnie hybrydowe
Spis treści
Rozdział 3
Użytkowanie, żywienie i utrzymanie świń rozpłodowych
3.1. Użytkowanie rozpłodowe świń
3.1.1. Dojrzałość płciowa i rozpłodowa. Długość okresu użytkowania
3.1.2. Ruja i technika zapłodnienia
3.1.3. Użytkowanie rozpłodowe
3.2. Żywienie świń rozpłodowych
3.2.1. Żywienie knurów
3.2.2. Żywienie loch
3.3. Utrzymanie świń użytkowanych rozpłodowo
3.3.1. Utrzymanie knurów
3.3.2. Utrzymanie loch
Rozdział 4
Wychów prosiąt
4.1. Przygotowanie do porodu, poród i wczesny okres poporodowy
4.2. Opieka nad lochą i miotem
4.2.1. Laktacja
4.2.2. Zaburzenia zdrowotne u loch i prosiąt
4.3. Zabiegi profilaktyczne i pielęgnacyjne u prosiąt
4.4. Wybór terminu odsadzania prosiat
4.5. Dokarmianie prosiat
4.6. Odsadzanie prosiąt od loch. Łagodzenie kryzysu przy odsadzeniu
4.7. Utrzymanie loch karmiacych i prosiat
4.8. Opłacalnosc produkcji loch i prosiąt
Rozdział 5
Wychów młodzieży hodowlanej
5.1. Żywienie młodzieży hodowlanej
Produkcja zwierzeca
5.1.1. Żywienie knurków hodowlanych
5.1.2. Żywienie loszek hodowlanych
5.2. Stymulacja dojrzewania płciowego loszek
5.3. Pomieszczenia i profilaktyka
5.4. Ocena stanu zdrowia i pokroju
5.5. Wybór materiału hodowlanego
Rozdział 6
Produkcja żywca wieprzowego
6.1. Czynniki decydujace o wynikach tuczu i jakosci żywca wieprzowego
6.1.1. Genotyp
6.1.2. Żywienie
6.1.3. Płeć
6.1.4. Masa przedubojowa
6.1.5. Warunki utrzymania
6.1.6. Stan zdrowia
6.2. Tucz z zastosowaniem różnych pasz
6.2.1. Tucz zbożowy
6.2.2. Tucz ziemniaczany
6.2.3. Tucz serwatkowy
6.2.4. Tucz kiszonka z wilgotnego ziarna kukurydzy - CCM
6.2.5. Tucz odpadkami
6.3. Skup i sprzedaż tuczników
6.4. Opłacalnosc produkcji tuczników
Rozdział 7
Podstawy pracy hodowlanej. Krzyżowanie towarowe
7.1. Poprawa cech użytkowosci rozpłodowej loch
7.2. Poprawa cech tucznych i rzeźnych
7.2.1. Ocena przyżyciowa loszek i knurków
Spis treści
7.2.2. Zasady oceny wartości genetycznej knurów na podstawie potomstwa
7.2.3. Szacowanie wartości hodowlanej świń metodą BLUP - Model zwierzecia
7.3. Przebieg selekcji
7.4. Znakowanie świń
7.5. Dokumentacja hodowlana
7.6. Dobór do kojarzeń
7.6.1. Dobór do kojarzeń w czystości rasy
7.6.2. Krzyżowanie towarowe
Rozdział 8
Ekologiczne metody chowu trzody chlewnej
8.1. Zwierzęta
8.2. Rozród
8.3. Żywienie
8.4. Profilaktyka i leczenie
8.5. Warunki utrzymania
8.6. Zabiegi pielęgnacyjne
8.7. Uwarunkowania ekonomiczne i rynkowe produkcji ekologicznej
Rozdział 9
Choroby świń
Pismiennictwo