Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

24-05-2014, 7:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 39.90 zł     
Użytkownik kowal1224
numer aukcji: 4239644262
Miejscowość Kielce
Wyświetleń: 6   
Koniec: 24-05-2014 07:47:58

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam Wszystkich Na Mojej Aukcji





 

"PRODUKCJA ZWIERZĘCA"


 

Spis Treści:

Przedmowa do wydania polskiego
Przedmowa do wydania niemieckiego

I. Znaczenie chowu zwierząt dla gospodarstwa rolnego i gospodarki narodowej

II. Budowa i czynności narządów
A. Elementy budowy organizmu zwierzęcia
B. Kościec
1. Budowa kości
2. Części kośćca
C. Mięśnie, ścięgna i więzadła
D. Przemiana materii jako podstawowy przejaw życia zwierzęcia
E. Narządy oddechowe
1. Oddychanie
2. Schorzenia narządów oddechowych
F. Krew i krążenie krwi
1. Składniki krwi
a. Krwinki czerwone (erytrocyty)
b. Krwinki białe (leukocyty)
c. Płytki krwi (trombocyty)
2. Czynności serca
3. Sieć naczyń włosowatych
4. Chłonka (limfa)
5. Krążenie żyły wrotnej
6. Węzły chłonne i śledziona
7. Ważniejsze choroby serca i krwi
G. Budowa i czynność narządów trawiennych
1. Cel trawienia
2. Jama ustna i jej narządy
3. Uzębienie
4. Przełyk i przedżołądki
5. Trawienie w przedżołądkach
6. Magazynowanie i wstępne trawienie w żołądku
7. Trawienie w jelicie cienkim
8. Wchłanianie (resorpcja) składników pokarmowych
9. Trawienie i fermentacja w jelicie grubym
10. Wątroba jako laboratorium chemiczne organizmu
11. Schorzenia narządów trawiennych
H. Narządy moczowe
I. Skóra
1. Budowa i czynności skóry
2. Schorzenia skóry
K. Narządy płciowe
1. Samcze narządy płciowe
2. Samicze narządy płciowe
3. Regulacja hormonalna czynności narządów płciowych
4. Budowa gruczołu mlecznego
5. Wydzielanie mleka
6. Oddawanie mleka
7. Synteza składników mleka
8. Zaburzenia płodności i choroby wymienia

III. Dziedziczenie i hodowla
A. Zapłodnienie jako decydujący moment w procesie dziedziczenia
B. Chemiczne podstawy dziedziczenia
C. Mikrostruktura komórki zwierzęcej
D. Mitotyczny podział komórek (mitoza)
E. Podziały dojrzewania (mejoza)
F. Prawa Mendla jako wynik przypadkowości
1. Doświadczenia nad krzyżowaniem osobników różniących się jedną parą cech
2. Krzyżowanie wsteczne
3. Doświadczenia nad krzyżowaniem osobników, różniących się dwoma lub większa liczbą par cech
G. Sprzężenie genów i wymiana genów
H. Dziedziczenie płci i cech sprzężonych z płcia
I. Zmiany w strukturze dziedzicznej
K. Dziedziczenie użytkowości zwierząt
L. Miary zmienności cech
M. Zastosowanie wiedzy o dziedziczeniu
N. Metody hodowlane
1. Hodowla w czystości rasy
2. Kojarzenia krewniacze (inbredowanie, imbred)
3. Krzyżowanie
a. Krzyżowanie wypierające
b. Krzyżowanie twórcze
c. Krzyżowanie użytkowe
d. Hodowla mieszańców
O. Wybór hodowlany (selekcja)
1. Selekcja na podstawie wyglądu zewnętrznego (eksterieru)
2. Selekcja na podstawie wartości użytkowej
3. Metody oceny na podstawie potomstwa
4. Wykorzystanie oceny na podstawie potomstwa
5. Skale porównawcze przy ocenie wartości hodowlanej
6. Ocena zdolności wydojowej krów
7. Ocena użytkowości mięsnej

IV. Podstawy żywienia zwierząt
A. Składniki paszy
1. Sucha masa i woda
2. Związki białkowe
a. Aminokwasy jako składniki białka
b. Rodzaje białka
c. Związki azotowe niebiałkowe
3. Węglowodory i ich pochodne
4. Cukrowce (węglowodany)
a. Cukry proste (monosacharydy)
b. Dwucukrowce (disacharydy)
c. Wielocukrowce (polisacharydy)
5. Tłuszczowce (lipidy)
a. Egzogenne kwasy tłuszczowe
b. Związki tłuszczopodobne
6. Składniki mineralne
a. Wapń
b. Fosfor
c. Potas
d. Sód
e. Chlor
f. Magnez
g. Siarka
h. Mikroelementy
7. Ciała fizjologicznie czynne
a. Witaminy
b. Enzymy
c. Hormony w żywieniu zwierząt
d. Antybiotyki w zywieniu zwierząt
e. Inne substancje czynne stosowane w żywieniu zwierząt
8. Podsumowanie
B. Określanie wartości energii w paszach
1. Strawność paszy
2. Jednostka energii, czyli ,,suma składników odżywczych" (pokarmowych) — SSO
3. Energia metaboliczna i energia netto
4. Wykorzystanie energii netto
5. Jednostka skrobiowa jako miernik energii netto u przeżuwaczy

V. Pasze
A. Zielonki
1. Wartość odżywcza zielonki
2. Żywienie w oborze czy na pastwisku?
B. Okopowe
C. Konserwacja pasz
1. Kiszonki
a. Przebieg fermentacji
b. Jak można szybko usunąć powietrze z pryzmy paszy?
c. Jak można przyspieszyc powolny początkowo rozwój bakterii kwasu mlekowego?
d. Dokąd skierować soki z kiszonki
e. Silos płaski czy wysoki?
f. Ocena jakości kiszonki
g. Skarmianie kiszonki
h. Zakiszanie ziemniaków
2. Sprzęt siana
3. Produkcja suszu z zielonek
D. Słoma jako pasza
E. Ziarno zbóż pastewnych
F. Nasiona roślin strączkowych
G. Produkty uboczne i odpadowe przemysłu spożywczego
1. Produkty uboczne przemysłu młynarskiego
2. Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego
3. Produkty uboczne przemysłu browarniczego
4. Produkty uboczne przemysłu spirytusowego
5. Produkty uboczne przemysłu krochmalniczego
6. Produkty uboczne przemysłu olejarskiego
H. Pasze pochodzenia zwierzęcego
1. Produkty mleczarskie
2. Produkty odpadowe przemysłu miesnego
3. Mączki mięsne
4. Mączka rybna
I. Mieszanki paszowe
1. Mieszanki pasz treściwych
2. Mieszanki mineralne
3. Czy sporządzać mieszankę we własnym zakresie, czy też kupować gotową
4. Opłacalność stosowania poszczególnych pasz

VI. Chów bydła
A. Typy i rasy bydła występujące w RFN
B. Produkcja mleka
1. Normy żywienia krów mlecznych
2. Możliwości pobierania pasz
3. Żywienie krowy wysokocielnej
4. Sezony wycieleń
5. Żywienie zimowe
a. Żywienie zimowe w gospodarstwach na użytkach zielonych
b. Żywienie zimowe w gospodarstwach buraczanych
6. Żywienie w okresie przejściowym
7. Pastwisko
8. Żywienie letnie w oborze
9. Obory dla krów mlecznych
a. Warunki jakie trzeba zapewnić krowie w oborze
b. Typy obór
10. Pozyskiwanie mleka i sposób postępowania z nim
a. Produkcja mleka wysokiej jakości
b. Prawidłowe dojenie krowy
c. Chłodzenie mleka
11. Koszty produkcji mleka
12. Sprzedaż mleka
C. Wychów cieląt
1. Krycie jałówek po raz pierwszy
2. Ruja u bydła
3. Postępowanie z cielnymi krowami
4. Poród
5. Pielęgnowanie i żywienie cielęcia w okresie pojenia mlekiem
6. Plany pojenia
7. Wczesne odzwyczajanie cieląt od mleka
8. Choroby cieląt
9. Wychów po okresie pojenia mlekiem
10. Koszty wychowu jałówki
11. Wychów i utrzymanie buhajów hodowlanych
D. Opas cieląt
E. Opas młodego bydła
1. Opas buhajów
a. Intensywny opas buhajów
b. Gospodarski opas buhajów
c. Opłacalność opasu buhajów
2. Inne formy opasu
3. Zasady klasyfikacji zwierząt rzecznych
4. Pomieszczenia dla młodzieży i bydła opasowego

VII. Chów trzody chlewnej
A. Wymagania konsumentów i cel hodowlany
B. Ocena wartości użytkowej trzody chlewnej
1. Ocena wartości rozpłodowej lochy
2. Ocena przydatności do tuczu
C. Typy i rasy trzody chlewnej występujące w RFN
D. Produkcja prosiąt
1. Dojrzałość hodowlana loszki
2. Termin użycia loch do rozpłodu po raz pierwszy
3. Pielęgnowanie i żywienie lochy w okresie ciąży
4. Poród
5. Żywienie karmiącej lochy
6. Chlewnia dla loch z prosiętami
7. Pielęgnowanie prosiąt do czasu rozpoczęcia tuczu
a. Ciężar ciała po urodzeniu, zaopatrzenie w żelazo, znakowanie
b. Dosadzanie prosiąt
c. Ssanie i pojenie
d. Dożywianie
e. Odsadzanie
L Choroby prosiąt w okresie odchowu
8. Koszt produkcji prosiąt
E. Tucz świń
1. Zapotrzebowanie na paszę w szybkim tuczu
2. Technika żywienia
3. Tucz zbożem
4. Tucz okopowymi
5. Tucz serwatką
6. Pomieszczenia i utrzymanie tuczników
7. Opłacalność tuczu trzody chlewnej
F. Wychów warchlaków chodowlanych

VIII. Chów kur
A. Kierunki użytkowania, typy i rasy
B. Organizacja gospodarki drobiarskiej i ocena wartości użytkowej
C. Produkcja jaj
1. Kurnik dla niosek
2. Żywienie niosek
3. Produkcja jaj wysokiej jakości
4. Sprzedaż jaj
5. Koszty produkcji jaj
D. Odchów młodych kur
1. Utrzymanie i żywienie piskląt
2. Higiena wychowu
3. Utrzymanie i żywienie młodych kur
4. Koszty wychowu młodej kury
E. Produkcja młodego drobiu rzeźnego
1. Produkcja brojlerów
a. Technika produkcji
b. Koszt produkcji brojlerów
2. Inne gatunki drobiu

IX. Chów owiec
A. Systemy chowu
B. Użytkowanie owiec i ocena wartości użytkowej
1. Użytkowość wełnista
2. Użytkowość mięsna
3. Użytkowość rozpłodowa
4. Czynniki wpływające na poprawienie plenności owiec
C. Rasy owiec w RFN
1. Rasy typu wełnisto-mięsnego
2. Owce typu mięsnego
3. Owce ras krajowych
D. Żywienie, użytkowanie hodowlane i chów maciorek
E. Opas jagniąt
1. Opas mlekiem
2. Opas jagniąt odsadzonych (gospodarski opas jagniąt)
3. Opas jagniąt na pastwisku
4. Żywienie jagniąt hodowlanych

X. Chów koni
A. Rasy koni w RFN
B. Rozpiod koni
C. Żywienie koni
D. Żywienie i utrzymanie źrebiąt

Skorowidz rzeczowy
 

Istnieje możliwość zakończenia aukcji przed czasem!!!!!!