Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Produkcja rolnicza cz. 1

20-01-2012, 0:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2038713586
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 15-01-2012 09:01:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

 

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł Produkcja rolnicza, cz. 1, podręcznik
Autor Zbigniew Kowalak
Wydawca eMPi2
Rok wydania 2002
Liczba stron 106
Okładka miękka

   

 

 

 

 

 

Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Podręcznik cz. 1 obejmuje treści modułu: 1. „Gospodarstwo rolne i jego organizacja”. Autor opisuje rolnictwo w gospodarce rynkowej, gospodarstwo rolne i jego funkcje, czynniki produkcji rolnej, elementy rachunkowości rolnej oraz analizę i planowanie. W aneksie autor przedstawił podstawowe współczynniki, konieczne do realizacji tematów oraz komplet wzorów do prowadzenia księgowości w gospodarstwie rolnym.

WSTĘP

ROLNICTWO W GOSPODARCE RYNKOWEJ

1.  Udział rolnictwa w gospodarce narodowej i produkcji żywności w Polsce

     1.1. Miejsce rolnictwa w gospodarce narodowej

     1.2. Produkcja i spożycie żywności w Polsce

2.  Problemy restrukturyzacji polskiego rolnictwa

3.  Polskie rolnictwo a Unia Europejska

     3.1. Unia Europejska i Wspólna Polityka Rolna

     3.2. Dostosowanie polskiego rolnictwa do wymogów Unii Europejskiej

     3.3. Integracja polskiego rolnictwa z Unią Europejską

4.  Rynek i marketing

     4.1. Podstawowe pojęcia związane z rynkiem towarów konsumpcyjnych

     4.2. Marketing

     4.3. Instrumenty i działania marketingowe

5.  Rynek rolny

     5.1. Charakterystyczne cechy rynku rolnego

     5.2. Aktualna sytuacja rynkowa polskich producentów żywności

     5.3. Przedmioty rynku rolnego

     5.4. Kanały dystrybucji produkcji rolnej

     5.5. Interwencjonizm państwowy na rynku rolnym

     5.6. Agencja Rynku Rolnego

GOSPODARSTWO ROLNE I JEGO FUNKCJE

6.  Gospodarstwo rolne i jego charakterystyka

     6.1. Gospodarstwo a przedsiębiorstwo rolne

     6.2. Formy własności i typy gospodarstw rolnych

     6.3. Funkcje gospodarstwa rolnego

     6.4. Podstawowe problemy produkcyjne

     6.5. Części składowe gospodarstwa rolnego

7.  Działy i gałęzie produkcji w gospodarstwie rolnym i ich wzajemne powiązania

     7.1. Działy i gałęzie gospodarstwa rolnego

     7.2. Powiązania pomiędzy działami a gałęźmi w gospodarstwie

8.  Profil produkcyjny gospodarstwa. Intensywność. Zasada racjonalnego gospodarowania

     8.1. Profil produkcyjny gospodarstwa

     8.2. Intensywność gospodarstwa

     8.3. Kierunki produkcji

     8.4. Zasada racjonalnego gospodarowania

CZYNNIKI PRODUKCJI ROLNEJ

  9.  Cechy i warunki produkcji rolnej

      9.1. Charakterystyczne cechy produkcji rolnej

      9.2. Produkcja, praca, środki produkcji, siły wytwórcze

      9.3. Przyrodnicze warunki produkcji rolnej

      9.4. Warunki ekonomiczne

10. Ziemia jako środek produkcji

11. Obliczanie hektarów przeliczeniowych i wskaźnika bonitacji

     11.1. Klasyfikacja gleb i kompleksy glebowo-uprawowe

     11.2. Obliczanie hektarów przeliczeniowych

     11.3. Wskaźniki bonitacji gleb

12. Siła robocza i siła pociągowa w gospodarstwie rolnym

     12.1. Siła robocza w gospodarstwie

     12.2. Siła pociągowa w gospodarstwie

13. Środki produkcji w gospodarstwie

     13.1. Rodzaje środków produkcji

     13.2. Amortyzacja środków trwałych

ELEMENTY RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ

14. Podstawy i zasady ewidencji gospodarczej

     14.1. Rachunkowość rolnicza

     14.2. Dokumentacja zdarzeń gospodarczych

15. Koszty produkcji

     15.1. Podział kosztów i ich charakterystyka

     15.2. Obliczanie kosztów jednostkowych

     15.3. Analiza kosztów i możliwości ich obniżania

16. Obliczanie dochodów bezpośrednich z produkcji roślinnej i zwierzęcej

     16.1. Obliczanie dochodu bezpośredniego produkcji roślinnej

     16.2. Obliczanie dochodu bezpośredniego produkcji zwierzęcej

     16.3. Obliczanie kosztów eksploatacji ciągnika

17. Kalkulacje rolne

     17.1. Pojęcie, znaczenie i rodzaje kalkulacji rolnych

     17.2. Technika i zasady przeprowadzania kalkulacji rolniczych

18. Dochód rolny, kategorie produkcji i wskaźniki ekonomiczne

19. Rachunkowość w gospodarstwach prywatnych

ANALIZA I PLANOWANIE

20. Analiza gospodarcza

    20.1. Pojęcie, rola, zadania i rodzaje analiz gospodarczych

    20.2. Mierniki i wskaźniki oraz tok przeprowadzania analiz

    20.3. Analiza bieżącej i rocznej działalności gospodarstwa

21. Sprawozdawczość i statystyka gospodarcza

    21.1. Miary grupowe

    21.2. Wskaźniki statystyczne

22. Planowanie działalności gospodarczej

    22.1. Rodzaje planów

    22.2. Biznesplan

Aneks

 

Produkcja rolnicza cz. 1