Tytuł |
Produkcja roślinna. Cz. 3 Technologie produkcji roślinnej |
Autor |
praca zbiorowa pod redakcją prof. W. Grzebisza |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2009 |
Liczba stron |
488 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83211-94-1 |
Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i policealnych kształcących w zawodzie technik rolnik. Ze względu na obszerny zakres materiału podręcznik został opracowany w trzech częściach. Część III obejmuje zagadnienia związane z technologiami produkcji roślin: zbożowych, okopowych, przemysłowych, pastewnych oraz trwałych użytków zielonych. Omówione zostały tematy dotyczące roślin z każdej grupy produkcyjnej z zakresu: systematyki, biologii, znaczenia gospodarczego, odmian i materiału siewnego, wymagań klimatycznych i glebowych, technologii uprawy (przygotowanie stanowiska, podstawowe zabiegi agrotechniczne i pielęgnacyjne, technologia zbioru).
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
W treści:
ROZDZIAŁ I – ZBOŻA
1. Biologia zbóż
2. Znaczenie gospodarcze zbóż
3. Technologia uprawy pszenicy ozimej
4. Technologia uprawy jęczmienia jarego
5. Technologie uprawy pozostałych zbóż
6. Pielęgnacja łanu i zbiór
ROZDZIAŁ II – ROŚLINY OKOPOWE
1. Buraki cukrowe
2. Ziemniaki
ROZDZIAŁ III – ROŚLINY PRZEMYSŁOWE
1. Rośliny przemysłowe – wiadomości ogólne
2. Rzepak
3. Len
4. Konopie
ROZDZIAŁ IV – ROŚLINY PASTEWNE
1. Rośliny pastewne
2. Kukurydza
3. Rośliny strączkowe
4. Mieszanki strączkowo-zbożowe
5. Rośliny motylkowate drobnonasienne
6. Trawy w uprawie polowej
7. Kapusta pastewna
8. Słonecznik pastewny
9. Międzyplony
ROZDZIAŁ V – TRWAŁE UŻYTKI ZIELONE
1. Gospodarcze i przyrodnicze znaczenie trwałych użytków zielonych
2. Podział i charakterystyka użytków zielonych
3. Biologia i charakterystyka roślinności użytków zielonych
4. Zagospodarowanie oraz odnawianie łąk i pastwisk
5. Zabiegi pielęgnacyjne na łąkach i pastwiskach. Nawożenie
6. Użytkowanie łąk i pastwisk
7. Obliczanie kosztów produkcji pasz na użytkach zielonych
8. Zwykła dobra praktyka rolnicza w gospodarowaniu na użytkach zielonych