Tytuł |
Produkcja roślinna cz.2 |
Autor |
Praca zbiorowa |
Wydawca |
Rea |
Rok wydania |
2010 |
Liczba stron |
293 |
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8344-110-9 |
Podręcznik do kształcenia w zawodzie technik rolnik.
Część druga podręcznika zawiera informacje dotyczące technologii produkcji poszczególnych roślin: zbożowych, okopowych, przemysłowych oleistych, strączkowych, motylkowych drobnonasiennych oraz pozostałych roślin pastewnych niemotylkowych.
Spis treści
1. Technologie produkcji roślin uprawnych ...................................... 9
1.1 Rośliny zbożowe ..................................................................... 10
1.1.1 Zboża właściwe ......................................................... 10
1.1.2 Zboża rzekome .......................................................... 83
1.2. Rośliny okopowe .................................................................... 88
1.2.1 Ziemniak .................................................................... 89
1.2.2 Burak cukrowy ......................................................... 125
1.3. Rośliny przemysłowe oleiste ................................................. 147
1.3.1 Rzepak ozimy........................................................... 149
1.3.2 Rzepak jary .............................................................. 165
1.3.3 Rzepik ozimy ........................................................... 169
1.3.4 Gorczyca biała ......................................................... 170
1.3.5 Mak siewny ............................................................. 172
1.3.6 Dynia oleista ............................................................ 176
1.4. Rośliny strączkowe ............................................................... 179
1.4.1 Bobik ....................................................................... 182
1.4.2 Groch siewny ........................................................... 188
1.4.3 Łubiny...................................................................... 193
1.4.4 Soja ......................................................................... 199
1.4.5 Wyki ........................................................................ 203
1.5. Rośliny motylkowate drobnonasienne .................................. 209
1.5.1. Znaczenie gospodarcze .......................................... 209
1.5.2. Charakterystyka biologiczna .................................... 211
1.5.3. Charakterystyka użytkowa gatunków i odmian ....... 220
1.5.4. Wymagania klimatyczne-glebowe ........................... 225
1.5.5. Agrotechnika ........................................................... 226
1.5.6. Zbiór i przechowywanie motylkowatych drobnonasiennych ................................................... 237
1.5.7. Uprawa motylkowatych drobnonasiennych w mieszance z trawami .......................................241
1.5.8. Uprawa motylkowatych drobnonasiennych na nasiona ...........................................................243
1.6 Pozostałe rośliny pastewne niemotylkowe............................ 246
1.6.1. Kukurydza .................................................................. 246
1.6.2. Kapusta pastewna ...................................................... 251
1.6.3. Słonecznik ............................................................... 255
1.6.4 Sorgo ....................................................................... 257
1.6.5 Facelia ..................................................................... 259
1.6.6. Trawy w uprawie polowej ........................................ 261
1.7 Rośliny przemysłowe włókniste ............................................ 271
1.7.1 Len włóknisty........................................................... 272
1.8 Rośliny przemysłowe specjalne ............................................. 277
1.8.1 Tytoń szlachetny ...................................................... 277
1.8.2 Chmiel ..................................................................... 283
1.9 Międzyplony ........................................................................... 289
1.9.1 Znaczenie gospodarcze ........................................... 289
1.9.2 Międzyplony ścierniskowe ....................................... 290
1.9.3 Międzyplony ozime .................................................. 291
1.9.4 Wsiewki śródplonowe .............................................. 293
1.9.5 Plony wtóre ............................................................. 294
2.1. Hodowla roślin ..................................................................... 297
2.1.1. Ogólna charakterystyka hodowli roślin .................... 297
2. Hodowla roślin i nasiennictwo .................................................. 297
2.1.2. Kierunki hodowli roślin ............................................ 299
2.1.3. Podstawy genetyczne hodowli roślin ....................... 302
2.1.4. Metody hodowli twórczej i ich podział .................... 306
2.1.5. Ocena i rejestracja odmian ...................................... 324
2.1.6. Hodowla zachowawcza ........................................... 328
2.2. Nasiennictwo ......................................................................... 330
2.2.1. Zadania produkcji nasiennej .................................... 332
2.2.2. Zasady produkcji materiału siewnego ...................... 336
2.2.3. Specyfika uprawy roślin na plantacjach nasiennych . 342
2.2.4. System kontroli materiału siewnego ........................ 347
2.2.5. Przygotowanie materiału siewnego roślin uprawnych ............358
3. Użytki zielone ............................................................................. 363
3.1. Użytki zielone na świecie i ich znaczenie gospodarcze ......... 363
3.2. Przyrodnicze znaczenie użytków zielonych i ich funkcje w środowisku............................... 365
3.3. Typologia użytków zielonych w kraju ................................... 366
3.4. Roślinność użytków zielonych ................................................ 370
3.4.1. Trawy .......................................................................... 371
3.4.2. Rośliny motylkowate .................................................. 384
3.4.3. Występowanie gatunków obcych z grupy ziół i chwastów na użytkach zielonych ........... 384
3.5. Technologia produkcji pasz na użytkach zielonych ............... 392
3.5.1 Regulowanie stosunków wodnych na użytkach zielonych...................................... 392
3.5.2 Nawożenie mineralne łąk i pastwisk ........................ 394
3.5.3 Nawożenie organiczne ............................................ 397
3.5.4 Konserwacja pasz pochodzących z użytków zielonych ........................................... 399
3.5.5 Organizacja gospodarki pastwiskowej ..................... 403
3.6. Degradacja i regeneracja użytków zielonych .............................406
4. Produkcja roślinna w rolnictwie ekologicznym ......................... 411
4.1. Systemy rolnictwa ................................................................ 411
4.1.1. Rolnictwo konwencjonalne intensywne ................... 412
4.1.2. Rolnictwo ekologiczne ............................................. 413
4.1.3. Rolnictwo integrowane (zrównoważone, zharmonizowane) .................................................... 416
4.2. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym ...................... 416
4.3. Kontrola gospodarstw ekologicznych ................................... 422
4.4. Zasady gospodarowania w produkcji roślinnej w rolnictwie ekologicznym..................... 424
4.4.1. Przestawianie gospodarstwa na metody produkcji ekologicznej ............................................. 425
4.4.2. Materiał siewny ....................................................... 426
4.4.3. Uprawa roli .............................................................. 427
4.4.4. Płodozmian ............................................................. 430
4.4.5. Nawożenie ............................................................... 431
4.4.6. Ochrona roślin ......................................................... 434
4.5. Zasady rolnictwa biodynamicznego ...................................... 438
4.6. Oznakowanie produktów ekologicznych .............................. 440
5. Integrowane metody produkcji roślinnej ................................. 443
5.1. Wprowadzenie ..................................................................... 443
5.2. Charakterystyka systemu integrowanej produkcji rolniczej................................ 444
5.3. Technologia produkcji roślinnej w systemie rolnictwa integrowanego................................. 447
5.3.1. Zasady zmianowania oraz dobór gatunków i odmian .......................................................447
5.3.2. Zasady integrowanej uprawy roli ............................. 448
5.3.3. Nawożenie w rolnictwie integrowanym .................. 449
5.3.4 Integrowana ochrona roślin .................................... 451
5.3.5. Podsumowanie ........................................................ 453
6. Jakość zdrowotna i bezpieczeństwo produktów roślinnych...................... 457
6.1. Jakość plonu, jakość zdrowotna i bezpieczeństwo żywności.................. 457
6.2. Ocena jakości zdrowotnej ..................................................... 459
6.3. Czynniki wpływające na jakość zdrowotną produktów roślinnych........................ 461
6.4. Zasady bezpiecznego przechowywania produktów roślinnych............................ 463
6.4.1 Zasady przechowywania ziarna zbóż, nasion strączkowych i oleistych ............................... 463
6.4.2 Zasady przechowywania plonów mięsistych, soczystych i liściowych .................................. 464
7. Przepisy bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska........................... 467
7.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy ............................................ 467
7.2. Ochrona przeciwpożarowa ................................................... 471
7.2.1. Definicja pożaru i przyczyny pożarów ...................... 471
7.2.2. Zasady profilaktyki przeciwpożarowej ..................... 472
7.2.3. Środki gaśnicze i urządzenia przeciwpożarowe ....... 473
7.2.4. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas pożaru ....................................................... 475
7.3. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej ................................ 475
7.3.1. Zagrożenia dla środowiska związane z prowadzeniem produkcji roślinnej ........................ 476
7.3.2. Zasady prowadzenia produkcji roślinnej niezagrażającej środowisku ..................................... 477
7.3.3. Ochrona i kształtowanie krajobrazu rolniczego ....... 478
8. Organizacja produkcji roślinnej w gospodarstwie ................... 481
8.1. Wiadomości ogólne o organizacji gospodarstw ................... 481
8.2. Zasady specjalizacji i uproszczeń w produkcji roślinnej ......... 484
8.3. Typy specjalistycznych gospodarstw w produkcji roślinnej ... 486