Produkcja pieczarki na podłożu fazy III autor: Nikodem Sakson wydawca: PWRiL rok wydania: 2008 ilość stron: 180 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]90103 format: 147x210 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 43,00 zł nasza cena: 38,70 zł
Spis treści:Od Autora Wstęp Przemiany w technologii produkcji pieczarki Proces uprzemysławiania uprawy pieczarki Wzrost
wielkości, ujednolicenie technologii i przekształcanie gospodarstwa
rolnego w przedsiębiorstwo przemysłowe Proces integracji w produkcji
pieczarki na rynek świeży Produkcja pieczarki to produkcja żywności Certyfikacja produkcji pieczarki Wdrażanie zasad certyfikacji Kontrola pozostałości Uregulowania dotyczące jakości pieczarek Rynki i ich oczekiwania jakościowe Pieczarka świeża Główne rynki zbytu Organizacja zbytu Pieczarka przetworzona Systemy uprawy Przejście z fazy II do III Różnica między przerastaniem w masie a przerastaniem w kostkach lub na półce Różnice między uprawą pieczarki na podłożu fazy III i uprawą na podłożu fazy II Warunki techniczne produkcji pieczarki Budynki i wyposażenie Mechanizacja Maszyny i urządzenia do zbioru Surowce i zasady ich doboru Podłoże Cechy podłoża produkowanego w Polsce Okrywa Okrywy produkowane w Polsce Grzybnia Rasy pieczarki białej Rasy pieczarki brunatnej Dodatki białkowe Programowanie uprawy Uprawa Prowadzenie zapisów uprawy Określenie celu uprawy Czynniki decydujące o ilości podłoża nakładanego na półkę Załadunek podłoża luzem Załadunek ręczny Załadunek mechaniczny Układanie kostek podłoża fazy III na półkach Nakładanie okrywy Zasady doboru okrywy Przygotowanie do nakładania Nakładanie ręczne i mechaniczne Wlewanie wody do podłoża i okrywy z kakingiem Zasady wlewania wody w podłoże Wprowadzanie wody do podłoża Wlewanie wody ty l kodo okrywy Czesanie Uprawa od szoku do zakończenia zbioru Warunki skutecznej kontroli mikroklimatu w hali uprawowej Regulowanie liczby i tempa wiązania zawiązków (szok) pieczarki ras heterozyjnych Ocena pojawiania się grzybni, ustalenie rodzaju szoki momentu jego rozpoczęcia Prowadzenie szoku Wzrost zawiązków Zasady utrzymania mikroklimatu w hali uprawowej w okresie owocowania i zbioru Podlewanie Prowadzenie poszczególnych rzutów Prowadzenie pierwszego rzutu Prowadzenie drugiego rzutu Prowadzenie trzeciego rzutu Zbiór i przygotowanie do sprzedaży Zbiór ręczny Zbiór selektywny Zbiór selektywny uproszczony Organizacja zbioru Kontrola kosztów zbioru Postępowanie po zbiorze, przechowanie i transport Zbiór mechaniczny Ocena uzyskanych wyników Podstawowe choroby i szkodniki oraz ich związek z warunkami uprawy Zasady higieny Choroby Gipsówka brunatna Czernidlaki Zielone pleśnie Zagnicie podłoża na styku z okrywą Biała zgnilizna Sucha zgnilizna Daktylium Rdzawa plamistość pieczarek Jamkowatość Choroby wirusowe Bezblaszkowatość Mufloniastość Deformacje owocników Łzawienie pieczarek Overlay Stroma Łuskowatość Spękania i czarne nekrozy Szkodniki Muchówki Roztocze Nicienie Myszy Przygotowanie pieczarkarni do nowej uprawy Zalecenia chemicznej ochrony pieczarki na lata 2008,2009
|