PRODUKCJA OGRODNICZA
Spis treści:
I. Biologiczne podstawy produkcji ogrodniczej;
1. Budowa komórki roślinnej i funkcje jej składników;
2. Tkanki roślinne;
3. Plechowce i ich znaczenie;
4. Budowa i funkcje organów roślin wyższych;
5. Fizjologia roślin;
6. Rozmnażanie generatywne roślin okrytozalążkowych;
7. Sposoby rozmnażania roślin;
II. Podstawy ogrodnictwa;
1. Klimatyczne czynniki siedliska;
2. Glebowe czynniki siedliska;
3. Melioracje gruntów;
4. Rodzaje zabiegów uprawowych, ich cel i sposób wykonania;
5. Zmianowanie roślin ogrodniczych;
6. Nawożenie;
7. Osłony stosowane w uprawach ogrodniczych;
8. Ochrona roślin;
III. Produkcja warzywnicza;
1. Rys historyczny rozwoju i znaczenia warzywnictwa;
2. Znaczenie spożycia warzyw przez człowieka;
3. Pochodzenie geograficzne warzyw;
4. Szczegółowa uprawa warzyw w gruncie i pod osłonami;
5. Pędzenie warzyw;
6. Uprawa roślin na nasiona;
7. Uprawa grzybów;
IV. Produkcja sadownicza;
1. Perspektywy rozwoju sadownictwa w Polsce;
2. Części składowe i formy roślin sadowniczych;
3. Podział i charakterystyka podkładek generatywnych i wegetatywnych drzew owocowych;
4. Produkcja podkładek generatywnych;
5. Produkcja podkładek wegetatywnych;
6. Produkcja drzewek owocowych;
7. Ochrona szkółki przed chorobami i szkodnikami;
8. Produkcja krzewów agrestu, porzeczek i malin;
9. Produkcja sadzonek truskawek;
10. Technologia produkcji wybranych gatunków krzewów owocowych;
11. Dokumentacja szkółkarska;
12. Kwalifikacja szkółek;
13. Przygotowanie do sprzedaży i przechowywanie materiału szkółkarskiego;
14. Wybór i przygotowanie terenu oraz gleby pod sad;
15. Zakładanie sadu;
16. Systemy utrzymania gleby w sadzie;
17. Nawożenie roślin sadowniczych;
18. Nawadnianie roślin sadowniczych;
19. Morfologia pędów, kwitnienia i owocowanie roślin sadowniczych;
20. Cięcie i formowanie drzew i krzewów owocowych;
21. Przyczyny i objawy uszkodzeń mrozowych;
22. Zbiór, sortowanie, kalibrowanie i pakowanie owoców;
23. Warunki przechowywania owoców w przechowalniach i chłodniach;
24. Integrowana produkcja owoców, nadzorowana ochrona sadów i jagodników;
25. Wartość odżywcza owoców i znaczenie gospodarcze upraw sadowniczych;
26. Morfologia, biologia, wymagania klimatyczno-glebowe jabłoni i grusz;
27. Charakterystyka odmian jabłoni i grusz;
28. Wybór terenu i dobór odmian do planowanego sadu;
29. Prowadzenie sadu jabłoniowego w różnych okresach produkcyjnych;
30. Formy koron w zależności od modelu sadu jabłoniowego i gruszowego;
31. Choroby i szkodniki w sadzie jabłoniowym i gruszowym;
32. Wymagania i rejonizacja produkcji drzew pestkowych;
33. Odmiany wiśni i czereśni;
34. Formowanie koron i cięcie wiśni;
35. Cechy morfologiczno-biologiczne śliw, brzoskwiń i moreli;
36. Charakterystyka wybranych odmian śliw, brzoskwiń i moreli;
37. Formowanie i cięcie w zależności od gatunku i modelu sadu;
38. Ochrona drzew pestkowych przed chorobami i szkodnikami;
39. Wymagania siedliskowe, charakterystyka odmian i uprawa truskawek;
40. Choroby i szkodniki truskawek;
41. Opłacalność produckji truskawek;
42. Wymagania glebowo-kimatyczne i charakterystyka odmian malin;
43. Technologia produkcji malin;
44. Choroby i szkodniki malin;
45. Wymagania siedliskowe porzeczki i agrestu;
46. Odmiany porzeczek i agrestu na plantacje towarowe;
47. Prowadzenie plantacji porzeczek i agrestu;
48. Znaczenie gospodarcze i wymagania klimatyczno-glebowe innych gatunków sadowniczych;
V. Produkcja roślin ozdobnych;
1. Perspektywy rozwoju produkcji roślin ozdobnych w Polsce;
2. Podział roślin ozdobnych;
3. Rośliny jednoroczne;
4. Rośliny dwuletnie;
5. Byliny;
6. Krzewy ozdobne;
7. Pnącza;
8. Drzewa liściaste;
9. Drzewa i krzewy iglaste;
10. Sadzenie i pielęgnacja drzew i krzewów ozdobnych;
11. Cel i warunki uprawy roślin ozdobnych pod osłonami;
12. Uprawa paproci;
13. Podstawowe wiadomości z bukieciarstwa;
14. Urządzanie terenów zieleni;
15. Prowadzenie ogrodu przydomowego.