Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Produkcja ogrodnicza

08-02-2014, 0:27
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 31.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 31.50 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 3928049445
Miejscowość Warszawa
Licytowało: 1    Wyświetleń: 6   
Koniec: 07-02-2014 23:54:26

Dodatkowe informacje:
Rodzaj: tradycyjny podręcznik
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

 

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.

 
Tytuł Produkcja ogrodnicza
Autor A. Świderska, G. Łukasiewicz, A. Gensler
Wydawca FORMAT - AB
Liczba stron 640
Wymiary 145x205mm
Okładka Miękka

 

 


Podręcznik dla szkół zasadniczych i liceów zawodowych kształcących w zawodzie ogrodnik. Dopuszczony do użytku szkolnego, nr w zestawie (dopuszczenia) 30/99.


Spis treści:

 

I. Biologiczne podstawy produkcji ogrodniczej;

1. Budowa komórki roślinnej i funkcje jej składników;

2. Tkanki roślinne;

3. Plechowce i ich znaczenie;

4. Budowa i funkcje organów roślin wyższych;

5. Fizjologia roślin;

6. Rozmnażanie generatywne roślin okrytozalążkowych;

7. Sposoby rozmnażania roślin;

II. Podstawy ogrodnictwa;

1. Klimatyczne czynniki siedliska;

2. Glebowe czynniki siedliska;

3. Melioracje gruntów;

4. Rodzaje zabiegów uprawowych, ich cel i sposób wykonania;

5. Zmianowanie roślin ogrodniczych;

6. Nawożenie;

7. Osłony stosowane w uprawach ogrodniczych;

8. Ochrona roślin;

III. Produkcja warzywnicza;

1. Rys historyczny rozwoju i znaczenia warzywnictwa;

2. Znaczenie spożycia warzyw przez człowieka;

3. Pochodzenie geograficzne warzyw;

4. Szczegółowa uprawa warzyw w gruncie i pod osłonami;

5. Pędzenie warzyw;

6. Uprawa roślin na nasiona;

7. Uprawa grzybów;

IV. Produkcja sadownicza;

1. Perspektywy rozwoju sadownictwa w Polsce;

2. Części składowe i formy roślin sadowniczych;

3. Podział i charakterystyka podkładek generatywnych i wegetatywnych drzew owocowych;

4. Produkcja podkładek generatywnych;

5. Produkcja podkładek wegetatywnych;

6. Produkcja drzewek owocowych;

7. Ochrona szkółki przed chorobami i szkodnikami;

8. Produkcja krzewów agrestu, porzeczek i malin;

9. Produkcja sadzonek truskawek;

10. Technologia produkcji wybranych gatunków krzewów owocowych;

11. Dokumentacja szkółkarska;

12. Kwalifikacja szkółek;

13. Przygotowanie do sprzedaży i przechowywanie materiału szkółkarskiego;

14. Wybór i przygotowanie terenu oraz gleby pod sad;

15. Zakładanie sadu;

16. Systemy utrzymania gleby w sadzie;

17. Nawożenie roślin sadowniczych;

18. Nawadnianie roślin sadowniczych;

19. Morfologia pędów, kwitnienia i owocowanie roślin sadowniczych;

20. Cięcie i formowanie drzew i krzewów owocowych;

21. Przyczyny i objawy uszkodzeń mrozowych;

22. Zbiór, sortowanie, kalibrowanie i pakowanie owoców;

23. Warunki przechowywania owoców w przechowalniach i chłodniach;

24. Integrowana produkcja owoców, nadzorowana ochrona sadów i jagodników;

25. Wartość odżywcza owoców i znaczenie gospodarcze upraw sadowniczych;

26. Morfologia, biologia, wymagania klimatyczno-glebowe jabłoni i grusz;

27. Charakterystyka odmian jabłoni i grusz;

28. Wybór terenu i dobór odmian do planowanego sadu;

29. Prowadzenie sadu jabłoniowego w różnych okresach produkcyjnych;

30. Formy koron w zależności od modelu sadu jabłoniowego i gruszowego;

31. Choroby i szkodniki w sadzie jabłoniowym i gruszowym;

32. Wymagania i rejonizacja produkcji drzew pestkowych;

33. Odmiany wiśni i czereśni;

34. Formowanie koron i cięcie wiśni;

35. Cechy morfologiczno-biologiczne śliw, brzoskwiń i moreli;

36. Charakterystyka wybranych odmian śliw, brzoskwiń i moreli;

37. Formowanie i cięcie w zależności od gatunku i modelu sadu;

38. Ochrona drzew pestkowych przed chorobami i szkodnikami;

39. Wymagania siedliskowe, charakterystyka odmian i uprawa truskawek;

40. Choroby i szkodniki truskawek;

41. Opłacalność produkcji truskawek;

42. Wymagania glebowo-kimatyczne i charakterystyka odmian malin;

43. Technologia produkcji malin;

44. Choroby i szkodniki malin;

45. Wymagania siedliskowe porzeczki i agrestu;

46. Odmiany porzeczek i agrestu na plantacje towarowe;

47. Prowadzenie plantacji porzeczek i agrestu;

48. Znaczenie gospodarcze i wymagania klimatyczno-glebowe innych gatunków sadowniczych;

V. Produkcja roślin ozdobnych;

1. Perspektywy rozwoju produkcji roślin ozdobnych w Polsce;

2. Podział roślin ozdobnych;

3. Rośliny jednoroczne;

4. Rośliny dwuletnie;

5. Byliny;

6. Krzewy ozdobne;

7. Pnącza;

8. Drzewa liściaste;

9. Drzewa i krzewy iglaste;

10. Sadzenie i pielęgnacja drzew i krzewów ozdobnych;

11. Cel i warunki uprawy roślin ozdobnych pod osłonami;

12. Uprawa paproci;

13. Podstawowe wiadomości z bukieciarstwa;

14. Urządzanie terenów zieleni;

15. Prowadzenie ogrodu przydomowego.

 

 

podręczniki_tech_rol
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!