Tytuł | Produkcja nasienna i przechowalnictwo ziemniaków |
Autor | Red. naukowa dr Jacek Chotkowski |
Wydawca | Wieś Jutra |
Rok wydania | 2008 |
Liczba stron | 100 |
Wymiary | 170 x 240 mm |
Okładka | miękka |
ISBN | 83[zasłonięte]89503-2 |
Produkcja nasienna stanowi ważny segment rynku ziemniaka. Kwalifikowany materiał nasienny jest jednocześnie podstawowym środkiem produkcji w pozostałych kierunkach użytkowania ziemniaka, zwłaszcza w produkcji towarowej kierowanej na rynek. Jako element postępu biologicznego, decyduje on o poziomie i jakości zbiorów, a tym samym o opłacalności produkcji.
Od okresu rozpoczęcia wolnorynkowej transformacji polskiej gospodarki i spadku dochodowości rolnictwa w nasiennictwie ziemniaka, podobnie jak pozostałych roślin uprawnych, obserwujemy sytuację kryzysową. Najważniejszym obecnie problemem sektora nasiennictwa ziemniaka jest zwiększenie częstotliwości wymiany i zużycia kwalifikowanych sadzeniaków w rolnictwie. Konieczna jest poprawa jakości oferowanego rolnikom materiału nasiennego. Można to osiągnąć stosując w produkcji nasiennej wymagany reżim technologiczny oraz właściwie przygotowując sadzeniaki do sprzedaży. Specyficzne zalecenia technologiczne dotyczą
m. in. nawożenia, selekcji negatywnej, zwalczania mszyc, stosowania oleju mineralnego oraz wczesnego niszczenia naci. Istotną rolę w tym sektorze odgrywa prawidłowe przechowalnictwo, gdyż wszystkie sadzeniaki są przechowywane przez cały okres zimowy.
W podręczniku zaprezentowano podstawowe zalecenia nauki odnośnie produkcji nasiennej i przechowalnictwa ziemniaka. Wynikają one z prowadzonych w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin oraz innych placówkach krajowych i zagranicznych prac badawczych i rozwojowych. W pierwszych dwóch rozdziałach omówiono podażowe i popytowe czynniki odbudowy nasiennictwa ziemniaka oraz zasady i kryteria doboru odmian jadalnych i skrobiowych do produkcji. Scharakteryzowano również zarejestrowane w Polsce odmiany pod względem podstawowych cech gospodarczych, biologicznych i agrotechnicznych. W kolejnych rozdziałach przedstawiono zalecenia technologiczne w produkcji nasiennej, w tym na potrzeby uprawy ekologicznej. Ostatnia część podręcznika poświęcona jest prezentacji elementów technologii i organizacji prawidłowego przechowywania ziemniaków.
Książka adresowana jest do producentów ziemniaków sadzeniaków oraz ziemniaków pozostałych kierunków użytkowania, przedsiębiorstw hodowlano-nasiennych i nasiennych, firm zaopatrzenia rolnictwa, pracowników służb doradczych i nasiennych, służb surowcowych przedsiębiorstw obrotu i przetwórstwa, uczniów i studentów oraz wszystkich zainteresowanych problematyką postępu w branży ziemniaka.
Spis treści
Przedmowa 5
1. CZYNNIKI ODBUDOWY RYNKU NASIENNEGO ZIEMNIAKA 7
Dr inż . Jacek Chotkowski
Tendencje w produkcji nasiennej ziemniaka 7
Bariery podażowe rozwoju rynku nasiennego 9
Czynniki rozwoju popytu na sadzeniaki 11
Tendencje cenowe 13
Podsumowanie 14
Literatura źródłowa i uzupełniająca 16
2. DOBÓR ODMIAN ZIEMNIAKA DO UPRAWY 17
Dr inż. Jacek Chotkowski, mgr inż. Irena Stypa
Tendencje na rynku odmian ziemniaka w Polsce 17
Zróżnicowanie dostępności sadzeniaków poszczególnych odmian na rynku 18
Kryteria doboru odmian jadalnych 20
Kryteria doboru odmian skrobiowych 22
Literatura źródłowa i uzupełniająca 39
3. PRODUKCJA NASIENNA 40
Dr inż. Sławomir Wróbel
Nawożenie mineralne 47
Selekcja negatywna 49
Ochrona chemiczna-zwalczanie mszyc 53
Ochrona chemiczna-stosowanie oleju mineralnego 55
Wczesne niszczenie naci 57
Literatura źródłowa i uzupełniająca 62
4. EKOLOGICZNA PRODUKCJA SADZENIAKÓW 63
Prof. dr hab. Michał Kostiw
Wstęp 63
Lokalizacja gospodarstw ekologicznych 64
Podstawowe regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym 64
Znaczenie chorób wirusowych w nasiennictwie ziemniaka 66
Regulacje prawne w nasiennictwie ziemniaka i wybór pola 67
Przedplon 70
Odporność odmian i ich dobór do warunków reprodukcji 70
Pielęgnacja plantacji oraz ochrona przed chorobami i szkodnikami 72
Literatura źródłowa i uzupełniająca 77
5. PRZECHOWALNICTWO ZIEMNIAKÓW 78
Dr Zbigniew Czerko
Wstęp 78
Procesy życiowe zachodzące w bulwach decydujące o stratach 78
Choroby przechowalnicze 79
Wymagane warunki podczas przechowywania 81
Przechowywanie ziemniaków w kopcach 82
Przechowywanie ziemniaków w kopcach technicznych 84
Przechowywanie ziemniaków w piwnicach 85
Ogólna charakterystyka przechowalni 86
Rodzaje systemów wentylacyjnych 88
Budowa systemu wentylacji o składowaniu luzem 89
Budowa systemu wentylacji w przechowalniach o składowaniu w paletach skrzyniowych 91
Eksploatacja systemów wentylacyjnych w przechowalniach 92
Mechanizacja przechowalni 95
Literatura źródłowa i uzupełniająca 100