W podręczniku zaprezentowano podstawowe zalecenia nauki odnośnie produkcji nasiennej i przechowalnictwa ziemniaka. Wynikają one z prowadzonych w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin oraz innych placówkach krajowych i zagranicznych prac badawczych i rozwojowych. W pierwszych dwóch rozdziałach omówiono podażowe i popytowe czynniki odbudowy nasiennictwa ziemniaka oraz zasady i kryteria doboru odmian jadalnych i skrobiowych do produkcji. Scharakteryzowano również zarejestrowane w Polsce odmiany pod względem podstawowych cech gospodarczych, biologicznych i agrotechnicznych. W kolejnych rozdziałach przedstawiono zalecenia technologiczne w produkcji nasiennej, w tym na potrzeby uprawy ekologicznej. Ostatnia część podręcznika poświęcona jest prezentacji elementów technologii i organizacji prawidłowego przechowywania ziemniaków.
Książka adresowana jest do producentów ziemniaków sadzeniaków oraz ziemniaków pozostałych kierunków użytkowania, przedsiębiorstw hodowlano-nasiennych i nasiennych, firm zaopatrzenia rolnictwa, pracowników służb doradczych i nasiennych, służb surowcowych przedsiębiorstw obrotu i przetwórstwa, uczniów i studentów oraz wszystkich zainteresowanych problematyką postępu w branży ziemniaka.