Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRODUKCJA MARMOLADA DŹEM GALARETKA SOK SŁODZONY

02-07-2012, 19:19
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 2459463573
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 3   
Koniec: 11-07-2012 19:30:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, KSIĄŻKA MOŻE POSIADAĆ STARE NIEAKTUALNE PIECZĄTKI LUB INNE ZNACZNIKI WŁASNOŚCIOWE) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
KOSZT WYSYŁKI 8 ZŁ - Koszt uniwersalny, niezależny od ilośći i wagi, dotyczy wysyłki priorytetowej na terenie Polski. Zgadzam się na wysyłkę za granicę (koszt ustalany na podstawie cennika poczty polskiej).

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

ANDRZEJ WĄSOWICZ, MAŁGORZATA GNIAZDOWSKA
PRODUKCJA
MARMOLAD, DŻEMÓW, GALARETEK I SOKÓW SŁODZONYCH
WARSZAWA 1954
WYDAWNICTWO PRZEMYSŁU LEKKIEGO I SPOŻYWCZEGO
Opiniodawca mgr tni. Adoli Horubala
Redaktorzy naukowi WPLiS mgr inż. Krystyna OżarowsJca, inż. Anna Żbikowska





Praca zawiera podstawowe wiadomości dotyczące produkcji marmolad, dżemów, galaretek i soków słodzonych oraz krótką charakterystyką owoców używanych na te przetwory. Ponadto zawiera wiadomości dotyczące produkcji półprzetworów służących do wyrobu tych produktów.
Broszura przeznaczona jest dla wykwaliiikowanych robotników oraz mistrzów i techników zatrudnionych w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego.

Redaktor techniczny T. Kopy.




SPIS TREŚCI

Wstęp..................
I. Surowce podstawowe i materiały pomocnicze....... 6
1. Owoce...............r 6
2. Materiały pomocnicze............ 6
II. Produkcja półprzetworów........... 12
1. Procesy wstępne............. 12
2. Produkcja przecierów owocowych......... 20
3. Produkcja pulp owocowych.......... 35
Pulpy konserwowane dwutlenkiem siarki....... 36
Pulpy mrożone z cukrem........... 42
4. Produkcja surowych soków owocowych....... 44
Soki nie galaretujące............ 45
Soki galaretujące.............. 57
5. Przygotowanie opakowań........... 58
6. Przechowywanie półprzetworów......... 6i
III. Produkcja przetworów............. 63
1. Przygotowanie opakowań bezpośrednich....... 63
Opakowanie szklane............ 63
Opakowanie blaszane............ 64
Opakowanie drewniane........... 64
2. Produkcja marmolad ............ 65
Wiadomości ogólne ............ g5
Proces technologiczny............. 69
Rozlewanie i pakowanie........... 77
3. Produkcja dżemów............. 79
Wiadomości ogólne ............ 79
Proces technologiczny............ gj
Rozlewanie, pakowanie i ochładzanie........ 35
4. Produkcja galaretek ........... 86
Wiadomości ogólne ............ gg
Proces technologiczny............. gg
Rozlewanie i pakowanie . ......... §2
1 93
5. Produkcja soków słodzonych . . - - " ' . 93 Wiadomości ogólne - .94 Proces technologiczny - - - .97 Rozlewanie i pakowanie . - - " . . 99
6. Magazynowanie przetworów - - ' ' . . 103 7 Wady przetworów . . 103
Wady powstałe w czasie produkcji - .104
Wady powstałe w czasie magazynowania ' ' Wykaz piśmiennictwa





WSTĘP

Produkcja przetworów owocowo-warzywnych odgrywa w przemyśle spożywczym coraz większą rolę i ma bardzo duże znaczenie dla szerokich mas społeczeństwa, gdyż dostarcza produkty zawierające cenne składniki odżywcze.
Okres, w którym owoce mogą być spożywane w stanie świeżym, trwa zaledwie kilka miesięcy. Zadaniem przetwórstwa owo-cowo-warzywnego jest umożliwienie jak najszerszym masom społeczeństwa spożywania owoców w czasie zimy, wiosny i jesieni pod postacią przetworów. Artykuły te przed wojną były wyrabiane przeważnie w gospodarstwach domowych; obecnie są one produkowane na skalę fabryczną i zdobywają w naszym społeczeństwie coraz większą popularność.
Polski przemysł owocowo-warzywny dokłada wszelkich starań, aby te przetwory były pełnowartościowe i jak najlepszej jakości. Obecnie w skład marmolad wchodzą tylko przeciery owocowe, a nie — jak to miało miejsce w czasie okupacji —- przeciery z buraków, marchwi i innych warzyw. Jako środek słodzący używany jest wyłącznie cukier, a stosowanie preparatów aromatyzujących i słodzących otrzymywanych syntetycznie jest niedozwolone.
Przy produkcji dżemów, syropów i galaretek również bierze się pod uwagę przede wszystkim wartość odżywczą tych przetworów. Proces gotowania skracany jest do minimum w celu zachowania jak największej ilości witamin oraz w tym celu, aby smak, zapach i aromat owoców uległy możliwie jak najmniejszym zmianom.
Zadaniem niniejszej książki jest zaznajomienie pracowników zatrudnionych przy produkcji przetworów owocowych słodzonych z prawidłowym przebiegiem procesów technologicznych; przyczyni się to niewątpliwie do podniesienia kwalifikacji zawodowych tych pracowników, a pośrednio — do podniesienia jakości przetworów.





WYKAZ PIŚMIENNICTWA

1. Cerewiłinow W. F.: Chimja i towarowiedienje świeżych płodów i owosz-czej. Gostorgizdat. Moskwa 1946.
2. Czernoiwannik A. J., Wariamowa Z. A., Najdienowa M. G., Majkopar M. B.: Tiechnołogiczeskoje oborudowanje płodoowoszcznych priedprijatij. Gostorgizdat. Moskwa 1953.
3. Dikis i Malski: Oborudowanje konsierwnych zawodów. Piszczepromiz-dat. 1951.
4. Jam-Julles-Preserves Uniwersity of Minesotta, Agricultural Extension Division 1936.
5. Kalendarz Techniczny Przemysłu Spożywczego. Stowarzyszenie Techników Przemysłu Spożywczego. Warszawa 1948.
6. Konczewska A.: Zamrażanie owoców, warzyw i grzybów. PWT. 1953.
7. Lech W.: Soki owocowe surowe. PWT. Warszawa 1951.
8. Morris T. N.; Principles of Fruit Preservation, London Champan & Hall LTD 1946.
9. Normy jakościowe CZPOW Warszawa 1952.
10. Pierliljew A. G. i Rajcew M. M.: Tiechnołogja płodoowoszczenowo pro-izwodstwa, Koiz, Moskwa 1950.
11. Pijanowski E.: Zarys technologii produktów owocowych i warzywnych, część I i II. PWRiL. Warszawa 1951.
12. Pijanowski E.: Zarys technologii produktów owocowych i warzywnych, część III. PWRiL. Warszawa 1953.
13. Ramowe Instrukcje Technologiczne CZPOW. Warszawa 1952.
14. Serger-HempeF: Konserventechnisches Taschenbuch Branschweig. 1938.
15. Schillak R.: Półprzetwory owocowe utrwalone dwutlenkiem siarki. PWT. Warszawa 1951.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.