Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRODUKCJA KOMPOTÓW KAIPER WPLiS KOMPOTY UNIKAT

21-06-2012, 21:25
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 2409293838
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 9   
Koniec: 19-06-2012 19:55:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, KSIĄŻKA MOŻE POSIADAĆ STARE NIEAKTUALNE PIECZĄTKI LUB INNE ZNACZNIKI WŁASNOŚCIOWE) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
KOSZT WYSYŁKI 8 ZŁ - Koszt uniwersalny, niezależny od ilośći i wagi, dotyczy wysyłki priorytetowej na terenie Polski. Zgadzam się na wysyłkę za granicę (koszt ustalany na podstawie cennika poczty polskiej).

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

OTTO KAIPER
PRODUKCJA KOMPOTÓW
WARSZAWA 1955
WYDAWNICTWO PRZEMYSŁU LEKKIEGO I SPOŻYWCZEGO
Opiniodawca
mgr Zbigniew Trzeciakowski
Redaktor naukowy WPLiS
mgr inż. Krystyna Ożarowska





W książce podano szczegółowy opis produkcji kompotów z owoców i warzyw oraz charakterystykę przerabianych surowców i materiałów pomocniczych. Omówiono w niej również wady kompotów, przyczyny powstawania i sposoby zapobiegania im. Poza tym podano krótki opis kontroli produkcji kompotów oraz mniej skomplikowane metody ich badania. Praca jest przeznaczona dla wykwalifikowanych robotników, mistrzów i techników, zatrudnionych w przemyśle owocowo-wa-rzywnym.
Redaktor techniczny J. Maturek Korektor techniczny M. Wojciechowska





SPIS TREŚCI

Wstęp.................. 5
I. Surowce podstawowe do produkcji kompotów 7
1. Wiadomości ogólne o owocach......... 7
2. Charakterystyka odmian używanych na kompoty .... u
II. Materiały pomocnicze i opakowania . . . . is
1. Woda................ is
2. Cukier ................ %
3. Przyprawy korzenne............ 18
4. Kwasy organiczne............. 19
5. Dwutlenek siarki............. 20
6. Barwniki naturalne i sztuczne......... 20
7. Opakowania.............. 20
III. Ogólne zasady produkcji kompotów . . . . 23
1. Odbiór, ocena i przechowywanie owoców...... 23
2. Sortowanie owoców.......-..... 25
3. Kalibrowanie owoców........... 26
4. Mycie owoców............. 27
5. Oczyszczanie owoców............ 29
6. Krojenie owoców............. 34
7. Nakłuwanie owoców............ 35
8. Blanszowanie (obgotowywanie) owoców....... 35
9. Poprawianie barwy owoców......... 37
10. Rozjaśnianie owoców............ 39
11. Nasycanie owoców cukrem.......... 39
12. Napełnianie opakowań owocami......... 40
13. Sporządzanie zalewy kompotowej........ 41
14. Odpowietrzanie kompotów.......... 45
15. Znakowanie (kodowanie) puszek konserwowych .... 46
16. Zamykanie opakowań........... 48
17. Pasteryzacja kompotów........... 50
18. Czynności końcowe............ 52
19. Składowanie kompotów........... 53
20. Organizacja pracy przy produkcji kompotów..... .54
IV. Szczegółowa produkcja kompotów..... 55
Kompoty z owoców jagodowych.......... 55
1. Kompot z truskawek........... 55
2. Kompot z białych lub czerwonych porzeczek..... 57
3. Kompot z agrestu............. 59
4. Kompot z malin............. 60
5. Kompot z jeżyn............. 61
6. Kompot z czarnych jagód.......... 61
7. Kompot z borówek brusznic.......... 62
8. Kompot z winogron............ 63
Kompoty z owoców pestkowych........ 64
9. Kompot z wiśni.......... 64
10. Kompot z czereśni.......... 65
11. Kompot ze śliwek węgierek....... 66
12. Kompot z renklod ......... g9
13. Kompot z mirabelek........" 7Q
14. Kompot z brzoskwiń........ " J!
15. Kompot z moreli.......... . 72
Kompoty z owoców ziarnkowych..... 7„
16. Kompot z jabłek........
17. Kompot z gruszek....... ii
18. Kompot z pigwy...... ..... ^
Kompoty z owoców południowych
19. Kompot z pomarańcz.....
Kompoty wieloowocowe
20. Kompoty mieszane (melanże) . .
21. Cocktail owocowy . Kompoty bezcukrowe
22. Kompot bezcukrowy zwykły
23. Kompot bezcukrowy dla diabetyków . . . ' ' ' 78 Kompoty warzywne ....
24. Kompot z dyni . . . ' ' ' v
25. Kompot z melonów . .....79
26. Kompot z rabarbaru . . . .....
VI. Kontrola produkcji
1. Kontrola surowca
2. Kontrola opakowań . . ! . . .....oa
3. Kontrola czynności technologicznych" ' "09
4. Obowiązujące normy jakościowe . . ' ol Wykaz piśmiennictwa ...
1 -----....... 95





WSTĘP

Spośród konserw produkowanych przez przemysł owocowo-warzywny największym powodzeniem tak u konsumentów krajowych, jak i zagranicznych, cieszą się kompoty. Nazwą tą pochodzenia francuskiego (compote) określa się przetwór sporządzony z całych lub częściowo rozdrobnionych owoców i zalewy kompotowej, zabezpieczony przed zepsuciem przez umieszczenie w hermetycznie zamkniętym naczyniu i poddanie procesowi pasteryzacji. Produkt ten prawidłowo sporządzony zachowuje nie tylko cechy smakowe owoców świeżych, lecz również dużą część substancji witaminowych, zawartych w owocu przed jego przerobem.
Występujące w sprzedaży kompoty podzielić można w zależności od użytego surowca na kompoty owocowe i warzywne oraz w zależności od ilości owoców wchodzących w skład kompotu na kompoty jednoowocowe oraz kompoty wieloowocowe inaczej zwane kompotami mieszanymi.
Zalewa kompotowa stanowiąca nieodłączny składnik konserwy sporządzona być może z roztworu cukru w wodzie, z wody bez użycia jakichkolwiek innych dodatków, wreszcie z soku owocowego tego samego owocu, jaki użyty został przy sporządzaniu danego kompotu. Rozróżniamy więc kompoty cukrowe (albo zwykłe), jeżeli przy sporządzaniu kompotu użyta została zalewa z wodnego roztworu cukru oraz kompoty bezcukrowe — w przypadku użycia w charakterze zalewy soku owocowego lub czystej wody.
Kompoty stanowią bardzo cenny produkt spożywczy, zastępują bowiem w porze zimowej i wczesną wiosną świeże owoce. Pod względem kalorycznym kompoty przewyższają nawet owoce świeże, a to na skutek odrzucenia części niejadalnych i wzbogacenia produktu w cukier. Ze względu na wysoką kaloryczność, zawartość soli mineralnych i witamin oraz łatwą strawność od dawna uważa się kompoty jako niezbędny składnik diety dla dzieci, chorych i rekonwalescentów.
Kompoty bezcukrowe, a zwłaszcza kompoty sporządzone z dodatkiem sztucznego środka słodzącego (dulcyny, sacharyny) specjalnie zalecane są dla chorych na cukrzycę (diabetyków).
Kompoty mają też zastosowanie w przemyśle cukierniczym jako półprzetwór do produkcji np. suchych konfitur, jako owoce do garnirowama itp.
Przemysł Konserwowy w Polsce Ludowej otoczony jest troskliwą opieką wyrażającą się w zwiększeniu ilości zakładów produkcyjnych, wyposażeniu ich w nowoczesny sprzęt techniczni + w Uukadr fachowych oraz w zakładaniu laboratoriów i bibliotek fachowych przy zakładach pracy-
Produkcja konserw owocowych w Polsce Ludowej w porównaniu z produkcją sprzed 1939 roku wykazuje wzrost co najmniej dwudziestokrotny. J Stały wzrost produkcji wkłada na nas jednak obowiązek nie tylko pokrycia potrzeb rynku pod względem ilościowym, ale takżedostarczania kompotów o wysokiej jakości, aby konsument otrzymał produkt zdrowy i smaczny. Dobra jakość konserw owocowych zależy jednak nie tylko od wysokiej jakości owoców dobrych materiałów pomocniczych i opakowań oraz nowoczésnei aparatury, ale i od kwalifikacji fachowych pracownik^ J Broszura ta ma na celu podniesienie kwalifikacji pracowników zatrudnionych przy produkcji kompotów przez podanTe wŁ-domosci dotyczących prawidłowego ich wyrobu poaame wia





WYKAZ PIŚMIENNICTWA

1. Pijanowski E.: Zarys technologii produktów owocowych i warzywnych. PIWRiL. Warszawa 1951.
2. Pijanowski E.: Teoria i ćwiczenia z technologii produktów owocowych i warzywnych. Akademicka Spółdzielnia Wydawnicza. Warszawa 1949.
3. Technologia przetwórstwa owoców i jarzyn. Praca zbiorowa. PWSZ. Warszawa 1951.
4. Bonaszewski H.: Kontrola techniczna w przemyśle owocowo-warzyw-nym. PWT. Warszawa 1954.
5. Normy jakościowe. CZPOW. Warszawa 1952.
6. Tymczasowe normy jakościowe dla owoców. CZHOW. Warszawa 1952.
7. Normy standaryzacyjne. CIS. Warszawa 1950.
8. Szaposznikow W.: Mikrobiologia techniczna. PIWRiL. Warszawa 1951.
9. Brzeziński K.: Polska Pomologia. Księgarnia Wydawnicza H. Alten-berga we Lwowie. Lwów 1929.
10. Stefański K.: Przepisy o dozorze nad żywnością. Nakładem Izby Prze-mysłowo-Handlowej w Warszawie. Warszawa 1938.
11. Pągowski S., Rutkowski W.: Przyprawy korzenne i warzywne. PWG. Warszawa 1951.
12. Grüner W. S., Jermiłow S. A. i Speranskij W. S.: Towarowiedienje pisz-czewych produktów. Tom 2. Gostorgizdat. Moskwa 1949.
13. Cierewitinow F. W.: Chimija i towarowiedienje swieżich płodów i owoszczej. Gostorgizdat. Moskwa 1949.
14. Cierewitinow F. W., Jermiłow S. A., Wasilew A., Kalebin M. J., Ko-lesnik A. A.: Tiechnołogia piererabotki płodów i owoszczej. Gostorgizdat. Moskwa 1945.
15. Zbornik receptur i tiechnołogiczeskich ukazanij po piererabotkie płodów i owoszczej. Praca zbiorowa. Gostorgizdat. Moskwa 1952.
16. Pierfiliew A. G., Rajciew M. M.: Tiechnołogia płodowoowoszczno-wo proizwodstwa. Wsiesojuznoje kooperatiwnoje izdatielstwo. Moskwa 1950.
17. Aliejew B. C, Czistiakow F. M.: Mikrobiołogia konsierwirowanja. Pisz-czepromizdat. Moskwa 1945.
18 Kozin L. N., Smirnow W. S., Kalebin N. J., Kolesnik A. A., Biezso-now S. M.: Issliedowanje piszczewych produktów. Gostorgizdat. Moskwa 1945.
19. Dikis M. J-, Malski A. N.: Oborudowanje konsierwnych zawodów. Gostorgizdat. Moskwa 1949.
20. Cruess W.: Commercial Fruit and Vegetable Products. McGraw Hill Book Company, Inc. New York and London 1938.
21. Baumgartner J. G. Canned foods and introduction to their microbiology. J. & A. Churchill Ltd. London 1946.
22. Canning, preserving and picling. Campbell. New York 1929.
Tłum. ros.: Konserwirowanje, solenje i marinowanje płodów i owosz-czej. Snabtiechizdat. Moskwa-Leningrad.
23. Cox H. E.: The chemical analysis of foods. J. & A. Churchill Ltd. London 1946.
24. Morris T. N.: Principles of fruit preservation. Chapman & Hall Ltd. London 1946.
25. Ray G.: Manuel du fabricant de conserves. Librairie J. B. Bailliere et fils. Paris 1926.
26. Serger H., Kirchhof H.: Fruchtkonservierung. Dr Serger & Hempel, Inhaber Bruno Hempel. Braunschweig 1931.
27. Jacobsen E.: Handbuch der fabrikativen Obstverwertung. Verlagsbuchhandlung Paul Parey. Berlin 1921.
28. Serger-Hempel: Konserventechnisches Taschenbuch. Verlag Serger & Hempel. Braunschweig 1941.
29. Sievers O.: Die gewerbliche Herstellung der Obst, Gemüse und Fleisch Konserven. Verlag der Braunschweigischen Konserven-Zeitung. Braunschweig 1941.
.30. Schall H.: Nahrungsmitteltabelen. Verlag Johann Ambrosius Barth. Leipzig 1942.
31. Barnes E., Bartels W., Beythien A. i in.: Getreidemehle, Honig, Zucker Früchte, Gemüse. Tom V dzieła Handbuch der Lebensmittelchemie. Verlag Julius Springer. Berlin 1938.
32. Friebel W.: Handbuch der Dosenfertigung. VDI-Verlag. Berlin 1936.
33. Saburow H. W., Antonow M. W.: Chranienje i piererabotka płodów i owoszczej. Gossudarstwiennoje Izdatielstwo Sielskochaziajstwiennoj Literatury. Moskwa 1951.
34. Poroszkin K. M., Watów I. M. i in.: Sprawocznik po proizwodstwu zestia-noj konsierwnoj tary. Piszczepromizdat. Moskwa 1949.
35. Food Industrial Manual — Praca zbiorowa. Leonard Hill Ltd. London 1947.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.