Produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych
autorzy: pod red. Anny Dzieńrok wydania: 1998ilość stron: 382format: 14,1 x 20,6oprawa: miękkaISBN: 83[zasłonięte]86331-6
Książka dopuszczona do użytku szkolnego w zawodzie TECHNIK AGROBIZNESU
nr dopuszczenia 78/98
Spis treści:I. Produkcja rolnicza jako rodzaj działalności gospodarczejA. Znaczenie rolnictwa w gospodarce narodowejB. Podstawowe pojęcia i definicjeC. Cechy produkcji rolniczejII. Czynniki siedliskaA. KlimatyczneB. GleboweIII. Zabiegi agrotechniczneA. Wybrane zagadnienia z uprawy roliB. MelioracjeC. Wybrane zagadnienia z nawożenia roślinD. Wybrane zagadnienia z ochrony roślinIV. Podstawy zmianowaniaA. Pojęcia (terminologia) związane ze zmianowaniem roślinB. Czynniki zmianowania roślinC. Przyrodniczo-techniczne podstawy grupowania roślin uprawnychD. Wartość stanowisk po grupach roślin i ich przydatność pod określone warunki uprawneE. Typy płodozmianówF. Układanie płodozmianówV. Wybrane technologie produkcji roślinnejA. Rośliny zbożoweB. Rośliny okopoweC. Rośliny motylkoweD. Rośliny pastewne niemotylkoweE. Rośliny oleisteF. Użytki zieloneG. OgrodnictwoVI. Podstawy żywienia zwierzątA. Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierzątB. Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu zwierzątC. Żywienie zwierzątVII. Produkcja zwierzęcaA. Chów bydłaB. Chów trzody chlewnejC. Chów owiecD. Chów drobiuVIII. Inne kierunki produkcji w rolnictwieA. Czynniki wpływające na kierunki produkcjiB. Produkcja alternatywnaIX. Pozyskiwanie surowców żywnościowychA. Surowce roślinneB. Surowce zwierzęceC. Proces pozyskiwania, skupu i obrotu surowcami