Probio Balance 60
tab.
Bakterie probiotyczne
i prebiotyczne
GRATIS:
wysyłka - herbatka - katalog
-
ulotka
-
konsultacje
Produkt zapewniający utrzymanie prawidłowej równowagi mikroflory jelit i
właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w efekcie wspierając również
system odpornościowy organizmu.
Opakowanie: 60
tabletek
Dawkowanie: 1
tabletka dziennie
Skład:
Kultury bakterii probiotycznych – 4 miliardy
lactobacillus acidophilus
bifidobacterium longum
lactobacillus rhamnosus
fruktooligosacharydy – 25 mg
Produkt ten zapewnia utrzymanie prawidłowej równowagi mikroflory jelit i
właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w efekcie wspiera również
system odpornościowy organizmu.
ProbioBalance to kompleksowa formuła, zawierająca 4 miliardy trzech
różnych gatunków bakterii probiotycznych:
Lactobacillus acidophilus,
Lactobacillus rhamnosus,
Bifidobacterium longum.
Ponadto ProbioBalance,
oprócz bakterii naturalnie występujących w przewodzie pokarmowym
człowieka, został wzbogacony w prebiotyki (fruktooligosacharydy – FOS).
Prebiotyki to oporne na trawienie składniki pożywienia, stanowiące
doskonałą pożywkę dla mikroflory probiotycznej (zwłaszcza, gdy brakuje
odpowiednich składników pokarmowych). Najczęściej stosowane są
fruktooligosacharydy, należące do grupy węglowodanów (oligosacharydów).
Fruktooligosacharydy chronią kolonie drobnoustrojów przed zniszczeniem
oraz stymulują ich rozwój.
Produkty zawierające probiotyki i prebiotyki nazywane są synbiotykami.
ProbioBalance jest dostępny w formie smacznych tabletek do ssania,
idealnych dla osób, które mają kłopoty z połykaniem dużych tabletek.
Kiedy warto sięgnąć po PROBIO BALANCE?
Powszechnie wiadomo, że
flora bakteryjna w znacznym stopniu jest niszczona przez antybiotyki
Zadaniem antybiotyków jest zwalczanie szkodliwych patogenów. Jednak ich
działanie nie jest wybiórcze: wraz z niekorzystnymi bakteriami
równocześnie są niszczone przyjazne mikroorganizmy. Z tego powodu, po
terapii antybiotykowej wskazana jest odbudowa mikroflory przewodu
pokarmowego przy pomocy probiotyków.
W życiu codziennym
zdarzają się też inne sytuacje, kiedy równowaga bakteryjna jest
zachwiana. Jakie mogą być tego przyczyny?
stres,
palenie tytoniu,
złe nawyki żywieniowe (zbyt ostre i tłuste pokarmy),
często spożywany alkohol.
mikroorganizmy będące przyczyną tzw. ,,biegunek podróżnych'',
inne stany towarzyszące biegunkom (np. niestrawność).
Mikroflora bakteryjna
jelit
W ostatnim czasie wzrosło
zainteresowanie zależnością pomiędzy mikroflorą bakteryjną jelit a
ludzkim zdrowiem. Najnowsze badania znacznie powiększyły obszar wiedzy
na ten temat. Jelito grube do końca XX wieku było postrzegane jako
miejsce wtórnej absorpcji wody, jonów oraz zagęszczenia niestrawionego
pożywienia.
Funkcjonowanie jelit i stan zdrowia ludzkiego organizmu są ściśle
powiązane, głównie ze względu na wielkość zachodzących tam procesów
biochemicznych. Występowanie bakterii produkujących szkodliwe substancje
(np. toksyny, metan, amoniak, itd.) może być przyczyną wielu chorób.
Procesy te mogą być skutecznie hamowane przez tzw. przyjazną
probiotyczną mikroflorę jelit. Probiotyki to żywe drobnoustroje, które
korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Mikroorganizmy te potrafią
przetrwać niszczące działanie kwasu żołądkowego, kwasów żółciowych i
enzymów trawiennych, są zdolne do kolonizacji i rozwoju w jelitach.
Probiotyki wykazują wszechstronne właściwości:
zapobiegają namnażaniu
się drobnoustrojów patogennych,
mogą wspomagać wchłanianie niektórych składników pokarmowych,
stymulują właściwą perystaltykę jelit,
niektóre z nich wytwarzają witaminy, np. witaminę K, witaminy z grupy B,
łagodzą objawy nietolerancji laktozy.
Według najnowszego stanu wiedzy w jelitach żyje od 400 – 500 różnych
gatunków mikroorganizmów. Ogólna masa bakterii jelitowych występujących
w organizmie człowieka wynosi od 1-1,5 kg.
Skład flory bakteryjnej jelit (gatunki, liczba) ma decydujący wpływ na
prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Powszechnie wiadomo, że
ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w
przewodzie pokarmowym, dlatego też tak ogromne znaczenie ma utrzymanie
równowagi mikrobiologicznej. Korzystną mikroflorę jelit tworzą
następujące gatunki bakterii: Lactobacillus (Lb.), Streptococus (Sc.) i
Bifidobacterium (B.). Warto wspomnieć, że tylko niektóre gatunki
wykazują właściwości probiotyczne, m.in.: Lactobacillus acidpophilus,
Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium
bifidum i Bifidobacterium longum.
Przewód pokarmowy płodu jest jałowy. W momencie, gdy dziecko opuszcza
ciało matki po raz pierwszy kontaktuje się z bakteriami w kanale rodnym.
Formowanie się flory bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka
rozpoczyna się w czasie pierwszych godzin po narodzeniu i jest zależne
od składników zawartych w mleku matki (jeden z najistotniejszych powodów
przemawiający za karmieniem piersią). Spożywanie mleka matki wpływa na
rozwój pożytecznych bakterii, które mogą stanowić nawet 95% flory
jelitowej noworodka. Włączenie do diety mieszanek, a w późniejszym wieku
wpływ innych szkodliwych czynników, powoduje znaczny spadek korzystnych
mikroorganizmów.
Skład naszej flory bakteryjnej nie jest stały, lecz ulega nieustającym
zmianom. W przewodzie pokarmowym mogą być również obecne szkodliwe
bakterie. Niektóre z nich mają wyłącznie niekorzystny wpływ na organizm,
natomiast inne (tzw. ,,dwulicowe'') sporadycznie mogą odgrywać
pożyteczną rolę, np. synteza witamin. Alarmujące wyniki badań wskazują,
że ilość korzystnych drobnoustrojów w jelicie grubym w populacji ludzi
dorosłych nie przekracza 12%, a u niektórych osób spada nawet do 1-2%.
Produkt posiada wymagane w Polsce
zezwolenie GIS (Głównego Inspektora Sanitarnego) - w przypadku
dietetycznych środków spożywczych, lub zezwolenia PZH (Państwowego
Zakładu Higieny) - w przypadku kosmetyków. Preparaty Calivita
produkowane są przy wykorzystaniu najnowszych technologii,
zapewniających najwyższe standardy charakterystyczne dla preparatów
farmaceutycznych. Produkty CaliVita® International wytwarzane są w
Stanach Zjednoczonych, przez renomowanych producentów dietetycznych
środków spożywczych, pod nadzorem amerykańskiej FDA (Agencji ds.
Żywienia i Leków). Produkowane są zgodnie z normami GMP (Dobrą
Praktyką Produkcyjną), w oparciu o najnowsze technologie, w
warunkach spełniających najwyższe standardy produkcji
farmaceutycznej, przy użyciu wyłącznie surowców naturalnych. Nie
zawierają cukru, soli, konserwantów, sztucznych barwników i
aromatów. Preparaty o przedłużonym działaniu, zapewniają większą
skuteczność i stały poziom składnika w organizmie nawet przez 10-18
godzin. Odpowiednio dobrana ilość i proporcje składników oraz ich
aktywna forma zapewniają maksymalne przyswajanie preparatu przez
organizm. CaliVita® International udziela 100% gwarancji jakości
swoich produktów.
Wszystkie preparaty na naszych aukcjach to suplementy diety. Nie
należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla
małych dzieci. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako
substytut zróżnicowanej diety. Żaden z produktów, występujących na
tej aukcji, nie posiada właściwości leczniczych lub zapobiegających
chorobom. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja
odnosząca się do któregokolwiek produktu nie stanowią i nie powinny
być rozumiane jako porada medyczna.