PROBIOTYK, 15 szczepów bakterii, 60 kapsułek, 3 miliardy (ang. billiones) organizmów
Określenie probiotyk pochodzi od greckich słów „pro”, czyli „dla” oraz „bios” – „życie” - dla życia. Terminu probiotyk używa się nazywając tak wyselekcjonowane szczepy żywych bakterii, które po spożyciu wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Właściwości:
- umożliwiają jelitu grubemu pełnienie jego funkcji oczyszczającej i detoksykacyjnej organizmu, poprawiając perystaltykę jelit (Tym samym redukują wzdęcia, biegunki, bóle brzucha oraz zaparcia)
- Zmniejszają biegunki poantybiotykowe oraz biegunki będące następstwem chemioterapii.
- biorą udział w procesie produkcji witamin B12, PP, K oraz kwasu foliowego,
- wpływają na odporność naszego organizmu poprzez stymulację systemu immunologicznego (tworzenie i pobudzanie do aktywności przeciwciał).
- Bakterie probiotyczne mają zdolność hamowania rozwoju szkodliwych, patogennych bakterii i zmniejszania ilości produkowanych przez nie toksyn
- chronią przed bakteriami patogennymi, a nawet je eliminują, wytwarzając bakteriobójcze substancje, zwane bakteriocynami.
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy, zmniejszają ryzyko pojawienia się alergii u obciążonych nią osób
- zapobieganie alergiom, zakażeniom przewodu pokarmowego oraz w obniżaniu poziomu szkodliwego cholesterolu.
- ograniczają aktywność enzymów karcynogennych. Dodatkowo mogą być stosowane w celu redukowania nawrotów guza w przypadku raka pęcherza. - działanie antychorobotwórcze przy infekcjach dróg moczowo-płciowych, przy zespole nadwrażliwego jelita oraz przy zapaleniu zbiornika kałowego, będącego następstwem resekcji jelita grubego. Przyjmowanie antybiotyków prowadzi do eliminacji bakterii (zarówno tych patogennych, jak i tych niezbędnych dla funkcjonowania organizmu). Najczęstszą przyczyną ich zaniku jest kuracja antybiotykowa, obecnie zdecydowanie zbyt często stosowana. Tymczasem przywrócenie odpowiedniej ilości bakterii probiotycznych zajmuje organizmowi nawet 6 miesięcy. Dlatego tak ważne jest dostarczanie ich do organizmu w postaci odpowiednio skomponowanych produktów spożywczych, takich jak jogurty czy kefiry, lub przyjmowanie preparatów zawierających probiotyki i prebiotyki.
Im probiotyczne bakterie są bardziej liczne, tym mocniej bronią organizm przed bakteriami nieprzyjaznymi człowiekowi.
Skład:
Bifidobacterium longum 430 million viable organisms†
Lactobacillus acidophilus 430 million viable organisms†
Bifidobacterium bifidum 180 million viable organisms†
Bifidobacterium breve 180 million viable organisms†
Bifidobacterium lactis 180 million viable organisms†
Lactobacillus brevis 180 million viable organisms†
Lactobacillus bulgaricus 180 million viable organisms†
Lactobacillus casei 180 million viable organisms†
Lactobacillus helveticus 180 million viable organisms†
Lactobacillus plantarum 180 million viable organisms†
Lactobacillus rhamnosus 180 million viable organisms†
Lactobacillus salivarius 180 million viable organisms†
Lactococcus lactis 180 million viable organisms†
Streptococcus thermophilus 180 million viable organisms†
Bifidobacterium infantis 90 million viable organisms†
FOS (Fructooligosaccharides) 50 mg
ConcenTrace® Trace Mineral Complex(from the Great Salt Lake, 72 naturally occurring minerals, plus other minerals found in seawater) 12.5 mg
Sposób użycia:
Jedna kapsułka dziennie
Termin ważności: 02.2014
Data produkcji (MFG date): 02.2012