Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Probiotyczne BAKTERIE do zrobienia jogurtu w domu!

23-01-2012, 9:52
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 31 zł      Aktualna cena: 31 zł     
Użytkownik gama-tech
numer aukcji: 2039713943
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 29   
Koniec: 14-01-2012 15:55:26
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Teraz każdy może w warunkach domowych
przygotować samodzielenie tradycyjny i zdrowy jogurt.


Jogurty, które kupujemy w sklepach, ze względu na długi okres przechowywania,
nigdy nie będą równie wartościowe jak jogurty naturalne.


Dzięki probiotycznycm szczepom bakterii jogurty naturalne mają działanie prozdrowotne. Nieprzypadkowo są zalecane przez wielu lekarzy.


Jogurt domowy ma nie tylko właściwości probiotyczne, ale i jest bardzo smaczny.


Potrzebujemy do jego zrobienia tylko odpowiednich szczepów bakterii. Na poniższej akucji możesz kupić specjalne opakowania z bakteriami jogurtowymi.


Uwaga: u nas taniej niż w sklepach ze zdrową żywnością.




Jak przygotować jogurt?


Potrzebne składniki

  • m.in. 1 saszetkę z bakteriami
  • 2 litry mleka pasteryzowanego lub UHT (pełnotłustego, chudego lub mleka z proszku)

Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i koziego, a nawet sojowego. UWAGA: Jeśli wybraliśmy mleko inne niż UHT, np. pasteryzowane, powinniśmy wpierw je przegotować, żeby przed rozpoczęciem przygotowywania jogurtu pozbyć się z mleka wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby zanieczyścić jogurt.

Przygotowanie jest bardzo proste i trwa ok. 15 minut.

Krok numer 1. Wpierw musimy uzyskać odpowiednią temperaturę mleka: od 43 °C do 45 °C. Jest to najlepsza temperatura do uzyskania smacznego jogurtu. Najprostszym sposobem jest rozdzielić mleko. 1 litr mleka należy zagotować i 1 litr mleka schłodzić w lodówce(w hermetycznie zamkniętym naczyniu). Schłodzony litr mleka dolewamy do dopiero zagotowanego mleka i mieszamy. W ten sposób uzyskamy temperaturę mleka ok 43 °C - 45 °C. (Można też np. skorzystać z urządzenia do podgrzewania mleka dla dzieci, zmierzyć temperaturę podgrzewanego mleka za pomocą termometru itp.)

Krok numer 2. Teraz do mleka o temperaturze od 43 °C do 45 °C dodajemy bakterie (1 saszetkę). Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.

Krok numer 3. Mleko z bakteriami powinniśmy teraz szczelnie zakryć – do środka nie powinno dostawać się powietrze (np. wlewamy mleko do słoika i zamykamy je, możemy też użyć termos lub garnek).

Krok numer 4. Szczelnie zakryte naczynie zostawiamy następnie na minimum 6-8 godzin. Przez pierwszą godzinę, a najlepiej przez cały czas, naczynie powinno przebywać w cieple. Możemy umieścić je np. w ciepłej wodzie lub torebce izotermicznej (np. w garnku z ciepłą wodą). Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy. W pozostałych godzinach naczynie może stać w ciepłym otoczeniu (np. pod pierzyną, przy kaloryferze, albo ciepłym miejscu w kuchni).

Gotowe! Sprawdźmy, czy wszystko jest w porządku. Jeśli coś poszło nie tak, oznacza to, że mogliśmy popełnić błąd (np. nie trzymaliśmy się instrukcji, jogurt stał w cieple dłużej niż 6-8 godzin).

Jak przechowywać gotowy jogurt? Gotowy jogurt domowy możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży i najlepiej robić go po prostu każdego dnia.

Jak podawać? Jogurt możemy podawać sam lub z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami czy innymi dodatkami, jako codzienny napój, jako sos (np. sos do sałatek), jako lody jogurtowe czy jako dodatek do ciast czy chleba. Warto do jogurtu dodawać świeże owoce, a także koperek, pietruszkę, świeże i suszone zioła.





Przedmiotem niniejszej aukcji są zestawy bakterii do samodzielnego przygotowania jogurtu probiotycznego


Zestaw 5 saszetek


Saszetki z serii Vital - jogurt probiotyczny. Bakterie ze szczepów: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis do samodzielnej produkcji jogurtu probiotycznego. Producent Danisco Sp. z o. o., data ważności: 18 miesięcy.



1 saszetka = 2 litry jogurtu

5 saszetek = 10 litrów jogurtu



Normalna cena za zestaw 5 saszetek: 39 zł

Cena PROMOCJYJNA: 31 zł


1 litr jogurtu tylko = 3,10 zł





Ewentualne pytania proszę kierować na [zasłonięte]@jogurt-domowy.pl


Rachunek bankowy: mBank:

17 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 663850



Wysyłka: tylko w kopercie termicznej, listem priorytetowym. Koszt wysyłki przy płatności na konto: 6zł. Przesyłka za pobraniem: 17 zł. Wybór jednej z tych opcji oznacza udzielenie jednorazowego pełnomocnictwa na zawarcie umowy o świadczenie usługi z Pocztą Polską (usluga przesyłki za kwotę 6 zł lub 17 zł), w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru.