Firma CaliVita® International wychodząc naprzeciw najnowszym odkryciom i oczekiwaniom klientów prezentuje nowy suplement diety – ProbioBalance. Produkt ten zapewnia utrzymanie prawidłowej równowagi mikroflory jelit i właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w efekcie wspiera również system odpornościowy organizmu. ProbioBalance jest dostępny w formie smacznych tabletek do ssania, idealnych dla osób, które mają kłopoty z połykaniem dużych tabletek.
ProbioBalance to kompleksowa formuła, jako jedyny taki preparat zawiera 4 miliardy trzech różnych gatunków bakterii probiotycznych:
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus rhamnosus
- Bifidobacterium longum
Ponadto ProbioBalance, oprócz bakterii naturalnie występujących w przewodzie pokarmowym człowieka, został wzbogacony w prebiotyki (fruktooligosacharydy – FOS).
Fruktooligosacharydy lub FOS są szczególnym rodzajem węglowodanów, zakwalifikowanym do grupy włókna rozpuszczalnego. Nie są one trawione, ale natychmiast ulegają fermentacji pod wpływem bakterii jelitowych, w wyniku, czego uwalniane są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (określane jako lotne kwasy tłuszczowe), które:
- powodują zakwaszenie treści jelitowej;
- stanowią substancję odżywczą wykorzystywaną przez komórki błony śluzowej jelit;
- wyścielają ścianę jelita grubego.
W wyniku fermentacji, FOS stają się bezpośrednim źródłem substancji odżywczych dla komórek jelita grubego. Ten proces fermentacji sprzyja przede wszystkim rozwojowi specyficznej flory bakteryjnej jelit (Bifidobacteriaceae, Lactobacillus), która wykazuje korzystny wpływ na stan zdrowia przewodu pokarmowego:
- hamuje rozwój patogennych bakterii;
- usprawnia trawienie oraz absorpcję składników
odżywczych.
ZDROWIE ORAZ ZAPOBIEGANIE
Dodatek do diety FOS zapobiega biegunkom tła infekcyjnego, spowodowanym przerostem patogennych bakterii w jelitach. Dzieje się tak dlatego, iż stanowią one materiał odżywczy wykorzystywany przez komórki jelit, chroniąc je przed zanikiem, zwłaszcza w obrębie jelita grubego. W nadmiarze, FOS mogą być przyczyną luźnych stolców.
Funkcjonowanie jelit i stan zdrowia ludzkiego organizmu są ściśle powiązane, głównie ze względu na wielkość zachodzących tam procesów biochemicznych. Występowanie bakterii produkujących szkodliwe substancje (np. toksyny, metan, amoniak, itd.) może być przyczyną wielu chorób. Procesy te mogą być skutecznie hamowane przez tzw. przyjazną probiotyczną mikroflorę jelit. Probiotyki to żywe drobnoustroje, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Mikroorganizmy te potrafią przetrwać niszczące działanie kwasu żołądkowego, kwasów żółciowych i enzymów trawiennych, są zdolne do kolonizacji i rozwoju w jelitach.
Wskazania do stosowania Probio Balance
Powszechnie wiadomo, że flora bakteryjna w znacznym stopniu jest niszczona przez antybiotyki. Zadaniem antybiotyków jest zwalczanie szkodliwych patogenów. Jednak ich działanie nie jest wybiórcze: wraz z niekorzystnymi bakteriami równocześnie są niszczone przyjazne mikroorganizmy. Z tego powodu, po terapii antybiotykowej wskazana jest odbudowa mikroflory przewodu pokarmowego przy pomocy probiotyków.
- w czasie i po antybiotykoterapii
- biegunki wszelkiego typu
- złe nawyki żywieniowe
- częste spożywanie alkoholu
- osłabienie odporności
- alergie, nietolerancja laktozy
- częste infekcje
- niestrawność, zatrucia
- kobiety w ciąży szczególnie z rodzin alergicznych
Probiotyki wykazują wszechstronne właściwości:
- zapobiegają namnażaniu się drobnoustrojów patogennych;
- wspomagają wchłanianie składników pokarmowych;
- stymulują właściwą perystaltykę jelit;
- niektóre z nich wytwarzają witaminy, np. K, witaminy z gr. B;
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy;
- i inne
Według najnowszego stanu wiedzy w jelitach żyje od 400 – 500 różnych gatunków mikroorganizmów. Ogólna masa bakterii jelitowych występujących w organizmie człowieka wynosi od 1-1,5 kg.
Skład flory bakteryjnej jelit (gatunki, liczba) ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Powszechnie wiadomo, że ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w przewodzie pokarmowym, dlatego też tak ogromne znaczenie ma utrzymanie równowagi mikrobiologicznej. Korzystną mikroflorę jelit tworzą następujące gatunki bakterii: Lactobacillus (Lb.), Streptococus (Sc.) i Bifidobacterium (B.). Warto wspomnieć, że tylko niektóre gatunki wykazują właściwości probiotyczne, m.in.: Lactobacillus acidpophilus, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium longum.
Przewód pokarmowy płodu jest jałowy. W momencie, gdy dziecko opuszcza ciało matki po raz pierwszy kontaktuje się z bakteriami w kanale rodnym. Formowanie się flory bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka rozpoczyna się w czasie pierwszych godzin po narodzeniu i jest zależne od składników zawartych w mleku matki (jeden z najistotniejszych powodów przemawiający za karmieniem piersią). Spożywanie mleka matki wpływa na rozwój pożytecznych bakterii, które mogą stanowić nawet 95% flory jelitowej noworodka. Włączenie do diety mieszanek, a w późniejszym wieku wpływ innych szkodliwych czynników, powoduje znaczny spadek korzystnych mikroorganizmów.
Skład naszej flory bakteryjnej nie jest stały, lecz ulega nieustającym zmianom. W przewodzie pokarmowym mogą być również obecne szkodliwe bakterie. Niektóre z nich mają wyłącznie niekorzystny wpływ na organizm, natomiast inne (tzw. ,,dwulicowe'') sporadycznie mogą odgrywać pożyteczną rolę, np. synteza witamin. Alarmujące wyniki badań wskazują, że ilość korzystnych drobnoustrojów w jelicie grubym w populacji ludzi dorosłych nie przekracza 12%, a u niektórych osób spada nawet do 1-2%.