Stan równowagi
mikrobiologicznej jelit może zostać łatwo zakłócony poprzez działanie
różnych czynników takich jak: stres, niewłaściwa dieta (zbyt ostre
pokarmy, alkohol), terapie antybiotykowe, palenie tytoniu, biegunki,
podróże, zaburzenia trawienia, zastój treści pokarmowych, osłabienie
perystaltyki jelit, starzenie się organizmu. Jeśli harmonia ta zostanie
zachwiana, wówczas bakterie patogenne i inne mikroorganizmy mogą się
mnożyć i wywierać niekorzystne działanie.
Probiotyki to żywe,
przyjazne bakterie, stanowiące naturalną mikroflorę jelitową człowieka.
Dla właściwego ich rozwoju niezwykle istotne są prebiotyki, czyli oporne
na trawienie składniki pożywienia, pozytywnie oddziałujące na organizm. Do
grupy prebiotyków możemy zaliczyć np. fruktooligosacharydy
(należące do grupy węglowodanów – oligosacharydów). ProbioBalance
to kompleksowa formuła (synbiotyk), zawierająca probiotyki (4
miliardy CFU (jednostka tworząca kolonię) trzech gatunków bakterii
probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium
longum i Lactobacillus rhamnosus) oraz prebiotyk (fruktooligosacharydy
– FOS). Bifidobacterium longum poza swoim korzystnym wpływem na zachowanie
równowagi mikrobiologicznej jelit i polepszanie komfortu trawiennego,
pomaga wzmocnić naturalną odporność organizmu.
Modyfikując składniki mikroflory, potencjalnie prozdrowotne szczepy
bakterii stają się dominujące w stosunku do pozostałych.
Produkt ProbioBalance dostępny jest w formie tabletek do ssania o
smaku wiśniowym. Jest idealny dla osób mających problemy z połykaniem
dużych tabletek czy kapsułek.
Kiedy warto sięgnąć po PROBIO BALANCE?
Powszechnie wiadomo, że
flora bakteryjna w znacznym stopniu jest niszczona przez antybiotyki
Zadaniem antybiotyków jest zwalczanie szkodliwych patogenów. Jednak ich
działanie nie jest wybiórcze: wraz z niekorzystnymi bakteriami
równocześnie są niszczone przyjazne mikroorganizmy.
W życiu codziennym
zdarzają się też inne sytuacje, kiedy równowaga bakteryjna jest
zachwiana. Jakie mogą być tego przyczyny?
stres,
palenie tytoniu,
złe nawyki żywieniowe (zbyt ostre i tłuste pokarmy),
często spożywany alkohol.
mikroorganizmy będące przyczyną tzw. ,,biegunek podróżnych'',
inne stany towarzyszące biegunkom (np. niestrawność).