Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Prawdziwy zacier,bimber :enzymy +drożdże18% na100l

19-01-2012, 2:54
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 18 zł      Aktualna cena: 18 zł     
Użytkownik bimber_hobby
numer aukcji: 2036785480
Miejscowość Wrocław
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 2    Wyświetleń: 178   
Koniec: 18-01-2012 10:16:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Szablon Aukcji - Projekt i wykonanie SeboooL22 - ZAKAZ kopiowania, powielania dla Wietrzny1
w razie pytań , wątpliwości proszę kontaktować się poprzez
zadaj pytanie sprzedającemu
W miarę możliwości chętnie udzielona zostanie odpowiedz telefoniczna pod numerem telefonu : 785 [zasłonięte] 516
ewentualnie poprzez email:
bimber_[zasłonięte]@poczta.onet.pl
żadne pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi
 

Po dokonaniu zakupu dane do wpłaty zostaną przesłane na mail . Jeżeli ktoś ma życzenie wysyłki w formie "za pobraniem " proszę o wiadomość potwierdzającą taką wysyłkę oraz dane do wysyłki .
Po zaksięgowaniu wpłaty na koncie następuje realizacja wysyłki .Nie chcesz kupić nie licytuj unikniemy nieporozumień .
Wpłata na konto - podane zostanie na mail po dokonaniu zakupu , opcjonalnie forma "za pobraniem " - proszę o potwierdzenie i podanie danych do wysyłki . Z uwagi na prawidłowe określenie wagi - kosztów przesyłki dane do wpłaty zostaną przesłane po dokonaniu zakupu . 
Realizacja wysyłek odbywa się za pośrednictwem poczty polskiej - koszty wysyłki zgodnie z obowiązującym cennikiem poczty . Za pakowanie i obsługę wysyłki nie pobierane są dodatkowe opłaty. Na życzenie istnieje możliwość wysyłki firmą kurierską po uprzednim ustaleniu kosztów .Przy zakupie kilku przedmiotów wysyłka jest jedną paczką . Możliwy odbiór osobisty        po wcześniejszym ustaleniu terminu odbioru .


                                                

  Witam serdecznie  i zapraszam do zapoznania się
  z produktami oferowanymi na tej i pozostałych     aukcjach zapewniam że każdy produkt został pozytywnie zaopiniowany przez znane forum "C2H5OH" - kto  jest forumowiczem ten już                    wszystko wie że chodzi o ....;) ..... .

   
ENZYMY GORZELNICZE                                     

Witam Państwa i proszę o chwilę uwagi i przeczytanie poniższego opisu i wiele się wyjaśni w kwestii zacier ,nastaw. wiele osób błędnie interpretuje znaczenie słowa "zacier".

Czym tak naprawdę jest zacier ??? otóż zacier powstaje przy zastosowaniu enzymów gorzelnianych  które rozkładają podstawowy surowiec 'gorzelniany ' jakim są zboża ewentualnie ziemniaki - a konkretnie skrobię w nich zawartą na cukry proste : glukozę , maltozę ,maltotriozę ,wyższe cukry,dekstryny i inne mniej "interesujące 'nas i nasze drożdże składniki. Natomiast "mało" znane pojęcie "nastaw" odnosi się do pozostałej reszty czyli cukrówki , nastawy owocowe itp... - powstają w wyniku dodania cukru , owoców i odpowiednich drożdży gorzelnianych np. typu "turbo ", do wody i ich zamieszaniu i ot cała "filozofia" ;) .  Każda gorzelnia przemysłowa opiera się na surowcach zbożowych lub ziemniaczanych - proszę wskazać jedyną taką która robi spirytus z cukru ???( oczywiście przemysłową nie domową ;) ) dlaczego ??? bo koszt wytworzenia 1l spirytusu jest najmniejszy w porównaniu z wytworzeniem na cukrze  i to są prawdziwe z nazwy i wykonania zaciery . Jedyna różnica w tym to czas przygotowania - lecz jakość /smak zrekompensuje tutaj ten nie stracony czas ;) .

Tyle tytułem wstępu mam nadzieję że już nikt nie pomyli nastawu z zacierem ;) .....................

Aukcja dotyczy kompletu enzymów

do przygotowania zacieru

zbożowego- "zbożówki" może to być drobno zmielone zboże ( pszenica , żyto , kukurydza , jęczmień) lub najzwyklejsza mąka z 'biedronki " ;)  można te enzymy też zastosować do ziemniaków lub "przetworzonych ziemniaków" czyli skrobi ziemniaczanej - jednak w tym przypadku dla ziemniaków dawki enzymów należy podwoić - więc cała ilość na tej aukcji wystarczy na zacier 50 litrowy ziemniaczany   Cała technologia opiera się na wydobyciu skrobi i podaniu jej hydrolizie enzymatycznej na wskutek czego powstają wspominane cukry które potem po dodaniu drożdży zamieniają je na etanol .
W skład "zestawu"wchodzą :

enzym upłynniający - płynna alfa-amylaza , oraz  

enzym scukrzający - płynna gluko-amylaza . Dodatkowo do enzymów dokładamy najmocniejsze obecnie na rynku europejskim drożdże gorzelniane dedykowane do zacierów zbożowych RED ETHANOL - 100g .. wystarczające na przygotowanie 100 l zacieru .

Potrafią przefermentować zacier do 18% w ciągu 77-80h !!! do drożdży dołączamy instrukcje .

 

Jak zrobić zacier ?? potrzebne są do tego :       

komplet enzymów upłynniający i scukrzający     

kuchenka  gazowa / elektryczna                          

wiertarka z mieszadłem lub 'mocne ręce " ;)      termometr z zakresem 0-1200C                            

paski do pomiaru PH                                            

kwas cytrynowy do zakwaszania lub kwas siarkowy

drożdże gorzelniane                                        

mąka / śruta itp.. ,  oraz woda                             

Oferowany komplet enzymów wystarczy na 100l zacieru czyli łatwo policzyć koszty wykonania takiego zacier - mąka ,drożdże ,enzymy reszta to 'symboliczna 1zł " wychodzi najtaniej w porównaniu z cukrówkami weźmy koszt 1kg mąki -do 1kg cukru jako 'główny surowiec " resztę pozostawiam Państwu do przeliczenia ;).


Podany poniżej przepis odnosi się do 

25 litrowego zacieru który możemy wykonać w dowolnym garnku o  pojemności 30l  bo nikt nie musi  inwestować w duży garnek by zatrzeć od razu 100l zacieru - można to zrobić cztery razy a gotowy zatarty zacier dolać do beczki by osiągnąć łącznie 100 l zacieru     :


( ilości enzymów wystarczają na wykonanie 100litorwego zacieru więc trzeba proporcje enzymów podzielić przy poniższym zacieraniu na 4 porcje )

    

1.   Enzym scukrzający  wlewamy  do kubeczka plastikowego z wodą (ok. 100ml.)

    i odstawiamy.


2.      Dzielimy enzym upłynniający  na dwie części i każdą z nich mieszamy z ok. 100ml. wody


3.      Do garnka wlewam 20l. wody


4.      Stawiamy na kuchence i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia.


5.      Wlewamy do wrzątku połowę jednej części enzymu upłynniającego


6.      Wsypujemy 2,5kg mąki i mieszając mieszadłem doprowadzamy mieszaninę do

     wrzenia


7.      Dodajemy następne 2,5 kg mąki, dolewamy  resztę z pozostałej  pierwszej części

    enzymu upłynniającego  i mieszając mieszadłem doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.


8.      Przelewamy całość do beczki / balonu itp..


9.      Powtarzamy  punkty od 2 do 7 używając drugiej części enzymy upłynniającego ( by uzyskać 100 l zacieru )


10.  Dolewamy uprzednio  rozpuszczonego kwasu cytrynowego   do uzyskania pH

     na poziomie 3,8 - 4,8  badamy za pomocą pasków pH czy mamy właściwe pH zacieru

11.  Po ostygnięciu do 65 oC dolewamy  do zacieru  enzym scukrzający  mieszając mieszadłem

      w celu lepszego rozprowadzenia enzymu po zacierze 

12.  Po ostygnięciu zacieru do ok. 30 oC dolewamy  uwodnione drożdże gorzelniane  i dodajemy  pożywkę - "fosforan dwuamonu spożywczy "


13.  Beczkę  owijamy  kocem   w zależności  jakie mamy drożdże gorzelniane polecam

      Red ethanol , lub GAMMAZYME -ustawiamy tak temperaturę zacieru na poziomie

      30-33sC -gdy nie mamy możliwości uzyskać takiej temperatury  stosujemy grzałkę akwariową z termostatem .


14.  Fermentacja trwa ok. 70-80 h , po jej ustaniu jeżeli dysponujemy płaszczem olejowym lub wodnym  przelewamy

      całość do destylatora i gotujemy  jak leci, podane proporcje pozwalają na uzyskanie ~3,5l. Spirytusu 95%( z 25 litrów) .


    W przypadku gdy nie posiadamy płaszcza olejowego to dochodzi czynność filtrowania zacieru za pomocą worka filtracyjnego - który wyeliminuje możliwość przypalenia gęstego zacieru . Jednak jeżeli ktoś lubi "ten" smak zbożowy to warto zastanowić się nad budową płaszcza wtedy odpada etap filtrowania 


15.  Otrzymany spirytus rozcieńczamy  do ok. 45-50% i  przepuszczamy  przez filtr węglowy


16.  Destylujemy  drugi raz i ponownie po rozcieńczeniu filtrujemy.


17.  Po przefiltrowaniu w zależności od potrzeb, albo rozcieńczamy destylowaną wodą do 40% otrzymując rewelacyjną pszeniczną wódkę, lub ponownie destylujemy otrzymując najwyższej klasy spirytus rektyfikowany.


Zaciery zbożowe są dość gęste i w obawie o nieprzypalenie jeżeli ktoś nie dysponuje płaszczem olejowym lub wodnym zalecanejest przefiltrowanie przefermentowanego zacieru przez worek filtracyjny 600mkoronów  (zapraszam na pozostałe aukcje  tam jest wszystko dostępne do zacierów ;) )  i poddaniu go destylacji .

Na oferowanej innej aukcji można nabyć kompletny zestaw tj : enzymy , paski do pomiaru pH , kwas cytrynowy oraz drożdże gorzelniane 18%   w jeszcze lepszej całkowitej cenie . Zachęcam do zrobienia  takiego zbożowego zacieru  - więcej szczegółów co i jak , przepisy ,wyliczenia skrobiowości itp.. otrzymają Państwo po zakupie zachęcam  ;) .

W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt telefoniczny - szybsza odpowiedz ,  lub meilowy zawsze odpowiadam .                                                                  

Kupując kilka przedmiotów wszystko wysyłane jest jedną przesyłką a koszty wysyłki są po zakupie wysyłane na maila kupującego z danymi do wpłaty .

                                


Jeżeli ktoś poszukuje dobrych i sprawdzonych  drożdży do  polecam :
-Turbo 24h pure lub
-Turbo 48h pure 
oraz wolniejsze  ( 5-6 dni fermentacji )
-Turbo Vodka STAR HYPER PURE .

Powyższe drożdże są do cukrówek - dają bardzo dobre rezultaty jeżeli chodzi o jakość destylatu w stosunku do szybkości fermentacji - charakterystyka każdego gatunku znajdzie się na aukcjach dotyczących danego typu drożdży .

Dla smakoszy whisky tez mam coś ;) - prawdziwe drożdże WHISKY YEAST +AG - wyprodukuj coś lepszego niż sklepowe ;) a Twoi znajomi będą zachwyceni i ich grono zdecydowanie szybko się powiększy  dajemy na to gwarancję ;) ...zacieranie już nie może być łatwiejsze - sprawdź i przekonaj się sam ......

Jeżeli nie wiesz jakich drożdży użyć prosimy      o kontakt  razem coś doradzimy ;).

Zapraszamy na pozostałe aukcje gdzie nie tylko drożdże zagoszczą ale i też areometry bardzo wysokiej klasy , pożywki , drożdże winiarskie , enzymy do zacierów zbożowych , płatki dębowe o różnym stopniu prażenia itp...   

Nabywca składając ofertę kupna, udziela pełnomocnictwa sprzedającemu - firmie "bimber hobby" - do zawarcia umowy o świadczenie usług w jego imieniu z Pocztą Polską w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru. Przekazane na ten cel środki nie stanowią dodatkowego dochodu sprzedającego w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o podatku VAT. Pełnomocnictwo to służy zminimalizowaniu kosztów przesyłki i w żaden sposób nie obciąża dodatkowo kupującego. Dokonując zakupu kupujący zapoznał się z powyższymi informacjami .
Do każdego zakupionego przedmiotu dołączany jest dowód zakupu aby kupujący miał świadomość legalnego pochodzenia i miał możliwość reklamacji towaru .