Witam serdecznie i zapraszam do zapoznania się z produktami oferowanymi na tej i pozostałych aukcjach zapewniam że każdy produkt został pozytywnie zaopiniowany przez znane forum "C2H5OH" - kto jest forumowiczem ten już wszystko wie że chodzi o ....;) ..... . ENZYMY GORZELNICZE
Witam Państwa i proszę o chwilę uwagi i przeczytanie poniższego opisu i wiele się wyjaśni w kwestii zacier ,nastaw. wiele osób błędnie interpretuje znaczenie słowa "zacier".
Czym tak naprawdę jest zacier ??? otóż zacier powstaje przy zastosowaniu enzymów gorzelnianych które rozkładają podstawowy surowiec 'gorzelniany ' jakim są zboża ewentualnie ziemniaki - a konkretnie skrobię w nich zawartą na cukry proste : glukozę , maltozę ,maltotriozę ,wyższe cukry,dekstryny i inne mniej "interesujące 'nas i nasze drożdże składniki. Natomiast "mało" znane pojęcie "nastaw" odnosi się do pozostałej reszty czyli cukrówki , nastawy owocowe itp... - powstają w wyniku dodania cukru , owoców i odpowiednich drożdży gorzelnianych np. typu "turbo ", do wody i ich zamieszaniu i ot cała "filozofia" ;) . Każda gorzelnia przemysłowa opiera się na surowcach zbożowych lub ziemniaczanych - proszę wskazać jedyną taką która robi spirytus z cukru ???( oczywiście przemysłową nie domową ;) ) dlaczego ??? bo koszt wytworzenia 1l spirytusu jest najmniejszy w porównaniu z wytworzeniem na cukrze i to są prawdziwe z nazwy i wykonania zaciery . Jedyna różnica w tym to czas przygotowania - lecz jakość /smak zrekompensuje tutaj ten nie stracony czas ;) . Tyle tytułem wstępu mam nadzieję że już nikt nie pomyli nastawu z zacierem ;) ..................... Aukcja dotyczy kompletu enzymów
do przygotowania zacieru
zbożowego- "zbożówki" może to być drobno zmielone zboże ( pszenica , żyto , kukurydza , jęczmień) lub najzwyklejsza mąka z 'biedronki " ;) można te enzymy też zastosować do ziemniaków lub "przetworzonych ziemniaków" czyli skrobi ziemniaczanej - jednak w tym przypadku dla ziemniaków dawki enzymów należy podwoić - więc cała ilość na tej aukcji wystarczy na zacier 50 litrowy ziemniaczany Cała technologia opiera się na wydobyciu skrobi i podaniu jej hydrolizie enzymatycznej na wskutek czego powstają wspominane cukry które potem po dodaniu drożdży zamieniają je na etanol . W skład "zestawu"wchodzą :
enzym upłynniający - płynna alfa-amylaza , oraz
enzym scukrzający - płynna gluko-amylaza . Dodatkowo do enzymów dokładamy najmocniejsze obecnie na rynku europejskim drożdże gorzelniane dedykowane do zacierów zbożowych RED ETHANOL - 100g .. wystarczające na przygotowanie 100 l zacieru . Potrafią przefermentować zacier do 18% w ciągu 77-80h !!! do drożdży dołączamy instrukcje .
Jak zrobić zacier ?? potrzebne są do tego :
komplet enzymów upłynniający i scukrzający
kuchenka gazowa / elektryczna
wiertarka z mieszadłem lub 'mocne ręce " ;) termometr z zakresem 0-1200C
paski do pomiaru PH
kwas cytrynowy do zakwaszania lub kwas siarkowy
drożdże gorzelniane
mąka / śruta itp.. , oraz woda
Oferowany komplet enzymów wystarczy na 100l zacieru czyli łatwo policzyć koszty wykonania takiego zacier - mąka ,drożdże ,enzymy reszta to 'symboliczna 1zł " wychodzi najtaniej w porównaniu z cukrówkami weźmy koszt 1kg mąki -do 1kg cukru jako 'główny surowiec " resztę pozostawiam Państwu do przeliczenia ;).
Podany poniżej przepis odnosi się do
25 litrowego zacieru który możemy wykonać w dowolnym garnku o pojemności 30l bo nikt nie musi inwestować w duży garnek by zatrzeć od razu 100l zacieru - można to zrobić cztery razy a gotowy zatarty zacier dolać do beczki by osiągnąć łącznie 100 l zacieru :
( ilości enzymów wystarczają na wykonanie 100litorwego zacieru więc trzeba proporcje enzymów podzielić przy poniższym zacieraniu na 4 porcje )
1. Enzym scukrzający wlewamy do kubeczka plastikowego z wodą (ok. 100ml.) i odstawiamy. 2. Dzielimy enzym upłynniający na dwie części i każdą z nich mieszamy z ok. 100ml. wody 3. Do garnka wlewam 20l. wody 4. Stawiamy na kuchence i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. 5. Wlewamy do wrzątku połowę jednej części enzymu upłynniającego 6. Wsypujemy 2,5kg mąki i mieszając mieszadłem doprowadzamy mieszaninę do wrzenia 7. Dodajemy następne 2,5 kg mąki, dolewamy resztę z pozostałej pierwszej części
enzymu upłynniającego i mieszając mieszadłem doprowadzamy mieszaninę do wrzenia. 8. Przelewamy całość do beczki / balonu itp.. 9. Powtarzamy punkty od 2 do 7 używając drugiej części enzymy upłynniającego ( by uzyskać 100 l zacieru )
10. Dolewamy uprzednio rozpuszczonego kwasu cytrynowego do uzyskania pH na poziomie 3,8 - 4,8 badamy za pomocą pasków pH czy mamy właściwe pH zacieru 11. Po ostygnięciu do 65 oC dolewamy do zacieru enzym scukrzający mieszając mieszadłem w celu lepszego rozprowadzenia enzymu po zacierze 12. Po ostygnięciu zacieru do ok. 30 oC dolewamy uwodnione drożdże gorzelniane i dodajemy pożywkę - "fosforan dwuamonu spożywczy " 13. Beczkę owijamy kocem w zależności jakie mamy drożdże gorzelniane polecam
Red ethanol , lub GAMMAZYME -ustawiamy tak temperaturę zacieru na poziomie
30-33sC -gdy nie mamy możliwości uzyskać takiej temperatury stosujemy grzałkę akwariową z termostatem . 14. Fermentacja trwa ok. 70-80 h , po jej ustaniu jeżeli dysponujemy płaszczem olejowym lub wodnym przelewamy całość do destylatora i gotujemy jak leci, podane proporcje pozwalają na uzyskanie ~3,5l. Spirytusu 95%( z 25 litrów) .
W przypadku gdy nie posiadamy płaszcza olejowego to dochodzi czynność filtrowania zacieru za pomocą worka filtracyjnego - który wyeliminuje możliwość przypalenia gęstego zacieru . Jednak jeżeli ktoś lubi "ten" smak zbożowy to warto zastanowić się nad budową płaszcza wtedy odpada etap filtrowania
15. Otrzymany spirytus rozcieńczamy do ok. 45-50% i przepuszczamy przez filtr węglowy 16. Destylujemy drugi raz i ponownie po rozcieńczeniu filtrujemy. 17. Po przefiltrowaniu w zależności od potrzeb, albo rozcieńczamy destylowaną wodą do 40% otrzymując rewelacyjną pszeniczną wódkę, lub ponownie destylujemy otrzymując najwyższej klasy spirytus rektyfikowany. Zaciery zbożowe są dość gęste i w obawie o nieprzypalenie jeżeli ktoś nie dysponuje płaszczem olejowym lub wodnym zalecanejest przefiltrowanie przefermentowanego zacieru przez worek filtracyjny 600mkoronów (zapraszam na pozostałe aukcje tam jest wszystko dostępne do zacierów ;) ) i poddaniu go destylacji . Na oferowanej innej aukcji można nabyć kompletny zestaw tj : enzymy , paski do pomiaru pH , kwas cytrynowy oraz drożdże gorzelniane 18% w jeszcze lepszej całkowitej cenie . Zachęcam do zrobienia takiego zbożowego zacieru - więcej szczegółów co i jak , przepisy ,wyliczenia skrobiowości itp.. otrzymają Państwo po zakupie zachęcam ;) . W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt telefoniczny - szybsza odpowiedz , lub meilowy zawsze odpowiadam . Kupując kilka przedmiotów wszystko wysyłane jest jedną przesyłką a koszty wysyłki są po zakupie wysyłane na maila kupującego z danymi do wpłaty .
Jeżeli ktoś poszukuje dobrych i sprawdzonych drożdży do polecam : -Turbo 24h pure lub -Turbo 48h pure oraz wolniejsze ( 5-6 dni fermentacji ) -Turbo Vodka STAR HYPER PURE . Powyższe drożdże są do cukrówek - dają bardzo dobre rezultaty jeżeli chodzi o jakość destylatu w stosunku do szybkości fermentacji - charakterystyka każdego gatunku znajdzie się na aukcjach dotyczących danego typu drożdży . Dla smakoszy whisky tez mam coś ;) - prawdziwe drożdże WHISKY YEAST +AG - wyprodukuj coś lepszego niż sklepowe ;) a Twoi znajomi będą zachwyceni i ich grono zdecydowanie szybko się powiększy dajemy na to gwarancję ;) ...zacieranie już nie może być łatwiejsze - sprawdź i przekonaj się sam ......Jeżeli nie wiesz jakich drożdży użyć prosimy o kontakt razem coś doradzimy ;). Zapraszamy na pozostałe aukcje gdzie nie tylko drożdże zagoszczą ale i też areometry bardzo wysokiej klasy , pożywki , drożdże winiarskie , enzymy do zacierów zbożowych , płatki dębowe o różnym stopniu prażenia itp...
Nabywca składając ofertę kupna, udziela pełnomocnictwa sprzedającemu - firmie "bimber hobby" - do zawarcia umowy o świadczenie usług w jego imieniu z Pocztą Polską w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru. Przekazane na ten cel środki nie stanowią dodatkowego dochodu sprzedającego w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o podatku VAT. Pełnomocnictwo to służy zminimalizowaniu kosztów przesyłki i w żaden sposób nie obciąża dodatkowo kupującego. Dokonując zakupu kupujący zapoznał się z powyższymi informacjami .Do każdego zakupionego przedmiotu dołączany jest dowód zakupu aby kupujący miał świadomość legalnego pochodzenia i miał możliwość reklamacji towaru .
|